11 definiții pentru son (u.m.)

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

SON, (1) soni, s. m., (2) sonuri, s. n. 1. S. m. Unitate de măsură a tăriei sunetelor. 2. S. n. (Livr., înv.) Sunet; ton. – Din fr. son, lat. sonus.

son2 [At: HELIADE, L. B. I, 20/19 / Pl: (1-3) ~uri, (4) ~i / E: fr son, lat sonus] 1 sn (Liv) Sunet. 2 sn (Liv) Ton2. 3 sn (Fon; asr) Sunet. 4 sm (Fiz) Unitate de măsură a tăriei sunetelor, egală cu tăria unui sunet cu frecvența de 1000 Hz și cu intensitatea auditivă de 40 de foni.

SON, (1) soni, s. m., (2) sonuri, s. n. 1. S. m. Unitate de măsură a tăriei sunetelor. 2. S. n. (Rar) Sunet; ton. – Din fr. son, lat. sonus.

SON s.m. (Fiz.) Unitate de măsură a intensității sunetelor, egală cu intensitatea unui sunet cu frecvența de 1000 de hertzi și cu nivelul de intensitate de 40 de foni. [< fr. son].

SON2 s. m. unitate de măsură a intensității sunetelor, egală cu intensitatea unui sunet cu frecvența de 1000 de hertzi și intensitatea auditivă de 40 de foni. (< fr. son)

SON2 ~i m. fiz. Unitate de măsură a intensității sunetelor. /<fr. son, lat. sonus

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

son2 (unitate de măsură) s. m., pl. soni

son1 (unitate de măsură) s. m., pl. soni

son (unitate de măsură) s. m., pl. soni

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

son I. (< sp. son sau son montuno) Dans popular al negrilor cubanezi, alcătuit din două secțiuni contrastante ritmic și agogic* (refren* și „montuno”), executat de către un solist* vocal, grup coral și orch. cu componență tipic latino-amer.: tres, chitară*, maracas*, güiro*, bongos*, marimbafon*. Dansul, atestat documentar încă din sec. 16, a cunoscut o rapidă răspândire începând de prin 1920. II. (< fr. son; germ. Son). Unitate de măsură pentru senzația subiectivă de intensitate sonoră. V. bel.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

SON (< fr.) s. m. (FIZ.) Unitate de măsură a tăriei sunetelor, egală cu tăria unui sunet cu frecvența de 1.000 Hz și cu intensitatea auditivă de 40 de foni.

Intrare: son (u.m.)
son2 (pl. -i) substantiv masculin
substantiv masculin (M1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • son
  • sonul
  • sonu‑
plural
  • soni
  • sonii
genitiv-dativ singular
  • son
  • sonului
plural
  • soni
  • sonilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

son, sonisubstantiv masculin

  • 1. Unitate de măsură a tăriei sunetelor. DEX '09 DEX '98 DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.