19 definiții pentru somon


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

SOMÓN, somoni, s. m. Pește teleostean răpitor marin din familia salmonidelor, lung de 1-1,5 m și cu greutatea de 25-30 kg, cu carnea de culoare roz, foarte gustoasă, care migrează vara în fluvii pentru a-și depune icrele (Salmo salar). – Din fr. saumon.

somon1 sm [At: CARAGIALE, O. III, 155 / Pl: ~i / E: fr saumon] 1 Pește răpitor din familia salmonidelor, cu lungimea de 1-1,5 m și greutatea între 25 și 30 kg, cu carnea de culoare roz, foarte gustoasă, care trăiește în mările nordice (Salmo salar). 2 Carnea somonului1 (1) preparată pentru consum alimentar.

somon2 sn [At: VALIAN, V. / Pl: ~oane / E: tc somun] 1 (Tcî) Pâine de calitate inferioară. 2 (Reg) Turtă mică.

SOMÓN, somoni, s. m. Pește teleostean răpitor marin din familia salmonidelor, lung de 1-1,5 m și cu greutatea de 25-30 kg, care intră vara în fluvii pentru a-și depune icrele (Salmo salar). – Din fr. saumon.

SOMÓN, somoni, s. m. Pește răpitor care trăiește în Marea Nordului, (vara intră în fluvii pentru a-și depune icrele); are carnea de culoare roz (Salmo salar). Îl avertiza că s-a epuizat provizia de... icre tescuite, somon afumat și lichior. C. PETRESCU, O. P. II 142.

SOMÓN s.m. Pește răpitor de mare, care intră vara în râuri pentru a-și depune icrele și care are o carne de culoare roz, foarte grasă. [< fr. saumon].

SOMÓN s. m. pește teleostean răpitor marin, care intră vara în râuri pentru a-și depune icrele, cu o carne roz, grasă. (< fr. soumon)

SOMÓN ~i m. Pește marin răpitor, de talie medie, cu corpul fusiform, apreciat pentru carnea și icrele (roșii), pe care le depune în râuri. /<fr. saumon

somon m. pește lung de aproape un metru, a cărui carne roșiatică e excelentă la gust, dar se mistuiește cu anevoie (Salmo communis): somon afumat (= fr. saumon).

somon n. pâine întreagă: nu-i nebun cine mănâncă șapte somoane, ci cel ce i le dă. [Turc. SOMUN, pâine ordinară].

2) somón n., pl. oane (turc. somun, pîne neagră rătundă, sîrb. bg. somun). Pîne mare (numaĭ în loc, rară și ĭa: nu-ĭ nebun cine mănîncă șapte somoane, cĭ cine i le dă).

* salmón m. (lat. salmo, salmónis; fr. saumon. V. somn 2). Un pește din familia păstrăvuluĭ și trăitor pin vestu Eŭropeĭ (Ajunge pînă la o lungime de doĭ metri și trăĭește ĭarna în mărĭ, și vara în rîurĭ). – Maĭ des somon (după fr.).


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.


Dicționare etimologice

Se explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

somón (-ni), s. m. – Pește marin (Salmo salar). – Var. salmon. Fr. saumon, var. din it. salmone.

somón (-oáne), s. n. – Pîine, bucată de pîine. – Mr. sumună. Tc. somon (Șeineanu, II, 326; Lokotsch 1926), cf. alb., bg., sb. somun.


Dicționare specializate

Aceste definiții explică de obicei numai înțelesuri specializate ale cuvintelor.

somón, somoáne, s.n. 1. (înv.) pâine de calitate inferioară. 2. (reg.) turtă mică; colac.


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

SOMÓN (< fr.) s. m. Pește teleostean, răpitor, din familia salmonide, răspândit în mări și lacuri din zonele reci și temperate ale emisferei nordice; migrează vara în fluvii pentru reproducere. Există mai multe specii printre care s. din Oc. Atlantic (inclusiv M. Nordului, M. Baltică) și Oc. Arctic, care are lungime de 1 m lungime și greutate de c. 15 km (Salmo salar), s. din Oc. Pacific, care pătrunde în fluviile din America de N și s. din Extremul Orient asiatic (care își depune icrele în fluviile din E continentului dar și din arh. japonez) (Oncorhynchus keta).

Intrare: somon
substantiv masculin (M1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • somon
  • somonul
  • somonu‑
plural
  • somoni
  • somonii
genitiv-dativ singular
  • somon
  • somonului
plural
  • somoni
  • somonilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)