10 definiții pentru simulator

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

SIMULATOR, simulatoare, s. n. 1. Sistem tehnic destinat rezolvării ecuațiilor care caracterizează un anumit obiect sau fenomen. 2. Ansamblu de aparate și dispozitive care simulează situațiile posibile într-o activitate, folosit pentru antrenarea și verificarea reacțiilor operatorilor umani. – Din fr. simulateur.

SIMULATOR, simulatoare, s. n. 1. Sistem tehnic destinat rezolvării ecuațiilor care caracterizează un anumit obiect sau fenomen. 2. Ansamblu de aparate și dispozitive care simulează situațiile posibile într-o activitate, folosit pentru antrenarea și verificarea reacțiilor operatorilor umani. – Din fr. simulateur.

simulator, ~oare [At: CADE / Pl: ~i, ~e / E: fr simulateur] 1-2 smf, a (Persoană) care simulează Si: simulant (1), fățarnic (3-4), prefăcut2. 3-4 smf, a (Psh; spc) (Persoană) care exagerează, înlocuiește sau prelungește, conștient sau nu, un simptom patologic Si: simulant (2). 5 sn Sistem tehnic destinat rezolvării ecuațiilor care caracterizează un anumit obiect sau fenomen. 6 sn Aparat care permite reprezentarea artificială a unei funcții reale. 7 sn Ansamblu de aparate și dispozitive care simulează situațiile posibile într-o activitate, folosit pentru antrenarea și verificarea reacțiilor operatorilor umani.

SIMULATOR s.n. Sistem tehnic destinat rezolvării ecuațiilor care caracterizează un anumit obiect sau fenomen. ♦ Dispozitiv identic cu cel al unui vehicul spațial, în care se efectuează antrenamentele astronauților. [Cf. fr. simulateur].

SIMULATOR s. n. 1. sistem tehnic destinat rezolvării ecuațiilor care caracterizează un anumit obiect sau fenomen ori funcționarea, evoluția unui aparat. 2. (mil.) aparat care reproduce o situație tactică, servind la instruirea personalului pe timpul aplicațiilor. 3. aparat special pentru a facilita studiul condițiilor de pilotaj al unui avion. ◊ dispozitiv identic cu cel al unui vehicul spațial pentru antrenamentele astronauților. 4. program sau echipament (de calcul) capabil a reprezenta cu ajutorul unui ordinator funcționarea unei mașini, a unui sistem sau fenomen. (< fr. simulateur, engl. simulator)

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

simulator s. n., pl. simulatoare

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

SIMULATOR s. prefăcut, (rar) simulant. (E un ~ ordinar.)

SIMULATOR s. prefăcut, (rar) simulant. (E un ~ ordinar.)

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

SIMULATOR DE ZBOR dispozitiv complex care simulează majoritatea fenomenelor și activităților proprii pilotajului unei aeronave, în cabina acestuia aflându-se aparate identice cu cele din cabina reală, dar care indică date tehnice introduse de instructor sau de programul automat de antrenament. Instructorul poate verifica corectitudinea manevrelor executate de cel antrenat, care la rândul său poate vizualiza greșelile comise prin televiziunea cu circuit închis.

Intrare: simulator
simulator substantiv neutru
substantiv neutru (N11)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • simulator
  • simulatorul
  • simulatoru‑
plural
  • simulatoare
  • simulatoarele
genitiv-dativ singular
  • simulator
  • simulatorului
plural
  • simulatoare
  • simulatoarelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

simulator, simulatoaresubstantiv neutru

  • 1. Sistem tehnic destinat rezolvării ecuațiilor care caracterizează un anumit obiect sau fenomen. DEX '09 DEX '98 DN
  • 2. Ansamblu de aparate și dispozitive care simulează situațiile posibile într-o activitate, folosit pentru antrenarea și verificarea reacțiilor operatorilor umani. DEX '09 DEX '98 DN
    • 2.1. (termen) militar Aparat care reproduce o situație tactică, servind la instruirea personalului pe timpul aplicațiilor. MDN '00
    • 2.2. Aparat special pentru a facilita studiul condițiilor de pilotaj al unui avion. MDN '00
      • 2.2.1. Dispozitiv identic cu cel al unui vehicul spațial pentru antrenamentele astronauților. MDN '00
    • 2.3. Program sau echipament (de calcul) capabil a reprezenta cu ajutorul unui ordinator funcționarea unei mașini, a unui sistem sau fenomen. MDN '00
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.