7 definiții pentru sigillaria

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

SIGILLARIA s. f. Arbore fosil având aceleași dimensiuni ca și lepidodendronul, dar cu trunchiul neramificat. [Pr.: -ri-a] – După fr. sigillaire.

SIGILLARIA s. f. Arbore fosil având aceleași dimensiuni ca și lepidodendronul, dar cu trunchiul neramificat. [Pr.: -ri-a] – După fr. sigillaire.

sigillaria sf [At: ENC. ROM. / P: ~ri-a / E: fr sigillaire, lat sigillaria] Arbore fosil, cu trunchi neramificat, dar cu aceleași dimensiuni ca și lepidodendronul. corectat(ă)

SIGILLARIA s. f. arbore fosil de mărimea lepidodendronului, dar cu trunchiul neramificat. (< lat. sigillaria, fr. sigillaire)

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

sigillaria (lat.) (desp. -ri-a) s. f., g.-d. sigillariei

sigillaria (-ri-a) s. f., g.-d. art. sigillariei

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

SIGILLÁRIA ({s} lat. sigillum) subst. (PALEONT.) Gen fosil de criptogame vasculare din ordinul licopoliadelor. Erau arbori care ajungeau la înălțimea de 30 m, cu diametrul aproximativ de 1 m; tulpina avea scoarța brăzdată de șanțuri longitudinale, pe care se vedeau cicatricile frunzelor în forma unor peceți (de aici și numele genului). Au trăit în Carbonifer și Permianul inferior, având o contribuție importantă la formarea zăcămintelor de cărbune din acele perioade. În România s. a fost găsită în depozitele carbonifere din Banat.

Intrare: sigillaria
  • silabație: -ri-a info
substantiv feminin (F162)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • sigillaria
  • sigillaria
plural
genitiv-dativ singular
  • sigillarii
  • sigillariei
plural
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

sigillariasubstantiv feminin

  • 1. Arbore fosil având aceleași dimensiuni ca și lepidodendronul, dar cu trunchiul neramificat. DEX '09 DEX '98 MDN '00
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.