10 definiții pentru siamez (adj.)


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

SIAMÉZ, -Ă, siamezi, -e, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Persoană originară sau locuitor din Siam. 2. Adj. Care aparține Siamului sau siamezilor (1), privitor la Siam ori la siamezi. ◊ Frați siamezi sau surori siameze = gemeni care s-au născut cu corpurile lipite total sau parțial între ele; fig. grup format din doi prieteni nedespărțiți. Pisică siameză = specie de pisică originară din sud-estul Asiei, cu ochii albaștri, cu părul cafeniu, scurt, moale, mătăsos și cu coada scurtă. [Pr.: si-a-] – Siam (n. pr.) + suf. -ez.

siamez, [At: CADE / P: si-a~ / Pl: ~i, ~e / E: Siam + -ez cf fr siamois] 1-2 smf Persoană care face parte din populația de bază a Siamului sau este originară de acolo. 3 smp Populația de bază a Siamului. 4-5 a Care aparține Siamului sau siamezilor (3). 6-7 a Privitor la Siam sau la siamezi (3). 8 a Originar din Siam. 9-10 smf, a (Șîs frați ~i sau surori ~e, gemeni ~i) (Gemeni) născuți cu corpurile unite total sau parțial Si: (înv) gemeni siamoieni. 11 smf, a (Fam; fig; lpl) (Doi prieteni) nedespărțiți. 12 a (Îs) Pisică ~ă Specie de pisică originară din Extremul Orient, cu blană mătăsoasă, de culoare brun-închis pe cap, pe spate și pe labe și brun-deschis pe piept și pe pântece, cu ochi albaștri și cu coadă scurtă.

SIAMÉZ, -Ă, siamezi, -e, s. m. și f., adj. 1. Persoană care face parte din populația de bază a Siamului. 2. Adj. Care aparține Siamului sau populației lui, privitor la Siam sau la populația lui. ◊ Frați siamezi sau surori siameze = gemeni care s-au născut cu corpurile lipite total sau parțial între ele; fig. grup format din doi prieteni nedespărțiți. Pisică siameză = specie de pisică originară din Extremul Orient, cu ochii albaștri, cu părul cafeniu, scurt, moale, mătăsos și cu coada scurtă. [Pr.: si-a-] – Siam (n. pr.) + suf. -ez.

SIAMÉZ1, -Ă, siamezi, -e, adj. Care aparține Siamului sau populației lui; privitor la Siam sau la populația lui. Limba siameză.Frați siamezi sau surori siameze = gemeni care s-au născut uniți într-o parte a corpului; fig. grup de două persoane prietene, care trăiesc veșnic împreună. Pisică siameză = specie de pisică originară din Extremul Orient, cu ochii albaștri, cu părul scurt, moale, mătăsos, de culoare cafenie. – Pronunțat: si-a-.

SIAMÉZ, -Ă adj. Din Siam, privitor la Siam. ♦ Frați siamezi = gemeni care s-au născut cu corpurile lipite; (fig.) prieteni nedespărțiți; pisică siameză = pisică cu ochi albaștri, cu părul cafeniu și mătăsos și cu coada scurtă, originară din Extremul Orient. [Pron. si-a-. / cf. fr. siamois < Siam – Thailanda].

SIAMÉZ, -Ă I. adj., s. m. f. (locuitor) din Siam. II. adj. referitor la Siam (Thailanda). ♦ frați ~i sau surori ~e = gemeni care s-au născut cu corpurile lipite; (fig.) prieteni nedespărțiți; pisică ~ă = rasă de pisici cu ochi albaștri, cu părul cafeniu, mătăsos și coada scurtă, originară din Extremul Orient. III. s. f. 1. limbă vorbită de siamezi. 2. fotoliu dublu cu spătarele îndreptate în sens opus. (< fr. siamois)

SIAMÉZ2 ~ă ( ~i, ~e) Care aparține Thailandei sau populației ei; din Thailanda. ◊ Frați ~i (surori ~e) gemeni care s-au născut cu corpurile lipite (total sau parțial) între ele. Pisică ~ă rasă de pisici cu ochi albaștri și cu blana cafenie. [Sil. si-a-] /Siam n. pr. + suf. ~ez


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

siaméz (si-a-) adj. m., s. m., pl. siamézi; adj. f., s. f. siaméză, pl. siaméze

siaméz s. m., adj. m. (sil. si-a-), pl. siamézi; f. sg. siaméză, g.-d. art. siamézei, pl. siaméze


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

SIAMÉZ, -Ă (< n. pr. Siam) s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Persoană care face parte din populația de bază a Thailandei (Siam). Mai trăiesc în Malaysia, Uniunea Myanmar ș.a. 2. Adj. Care aparține siamezilor (1), privitor la siamezi. ◊ Frați siamezi sau surori siameze = gemeni care la naștere au corpurile lipite total sau parțial, adesea având și unele organe comune. Primii asemenea gemeni s-au născut în Siam (1911), de unde și denumirea. În cele mai multe cazuri gemenii s. nu supraviețuiesc. La cei rămași în viață operația de separare este foarte dificilă, cu grad mare de risc și nu se poate realiza decât atunci când nu sunt implicate organe de importanță vitală, mulți gemeni s. fiind condamnați să-și petreacă întreaga viață în această situație. S--au înregistrat și unele reușite spectaculoase, inclusiv în cazul unor surori s. din România operate în străinătate. Pisică s. = rasă de pisici originară din SE Asiei, de culoare brună-închis pe cap, spate și labe, brună-deschis pe piept și pântece și cu ochii albaștri.

Intrare: siamez (adj.)
siamez1 (adj.) adjectiv
 • silabație: si-a-mez info
adjectiv (A1)
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • siamez
 • siamezul
 • siamezu‑
 • siame
 • siameza
plural
 • siamezi
 • siamezii
 • siameze
 • siamezele
genitiv-dativ singular
 • siamez
 • siamezului
 • siameze
 • siamezei
plural
 • siamezi
 • siamezilor
 • siameze
 • siamezelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

siamez (adj.)

 • 1. Care aparține Siamului sau siamezilor, privitor la Siam ori la siamezi.
  surse: DEX '09 DLRLC DN attach_file un exemplu
  exemple
  • Limba siameză.
   surse: DLRLC
  • 1.1. Frați siamezi sau surori siameze = gemeni care s-au născut cu corpurile lipite total sau parțial între ele.
   surse: DEX '09 DLRLC DN
   • 1.1.1. figurat Grup format din doi prieteni nedespărțiți.
    surse: DEX '09 DLRLC DN
  • 1.2. Pisică siameză = specie de pisică originară din sud-estul Asiei, cu ochii albaștri, cu părul cafeniu, scurt, moale, mătăsos și cu coada scurtă.
   surse: DEX '09 DLRLC DN

etimologie: