15 definiții pentru sequoia

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

SEQUÓIA, sequoia, s. m. Arbore gigant din California care poate atinge înălțimea de 150 m, circumferința de peste 40 m și vârsta de 5.000 de ani (Sequoia gigantea). [Pr.: -cvo-ia] – Cuv. lat.

sequoia smi [At: CĂLINESCU, S.113 / P: ~cuo-ia și ~cvo-ia / Pl: ~ / E: fr séquoia, lat sequoia] Arbore gigant din California, care poate atinge înălțimea de 150 m (Sequoia gigantea).

SEQUOIA s. m. Arbore gigant din California care poate atinge înălțimea de 150 m, circumferința de peste 40 m și vârsta de 5000 de ani (Sequoia gigantea). [Pr.: – cvó-ia] – Cuv. lat.

SEQUÓIA [SE-CVO-] s. m. arbore conifer gigantic din California, cu frunzele aciculare, persistente; arbore-mamut. (< fr. séquoia, lat. sequoia)

SEQUÓIA [pr.: secvóia] m. Arbore gigant din California care poate atinge înălțimea de 150 m și vârsta de 5000 de ani. [Sil. -quo-ia] /<fr. sequoia, lat. sequoia

SECVÓIA s.m. (Bot.) Arbore conifer gigant din America. [Pron. -vo-ia, pl. invar., scris și sequoia. / < fr. séquoia, cf. See-quayah – numele unui celebru șef indian].

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

!sequoia (lat. șt.) [pron. sekŭoĭa/sekvoĭa] (desp. -quo-ia) s. m., pl. sequoia

!sequoia [qu pron. cv] (-quo-ia) s. m., pl. sequoia

sequóia s. m. (sil. -quo-ia) [qu pron. cv]

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

SEQUÓIA s. (BOT.; Sequoia gigantea) (reg.) arborele-mamut.

SEQUOIA s. (BOT.; Sequoia gigantea) (reg.) arborele-mamut.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

SEQUOIA (cuv. lat.; {s} de la numele pr. Sequoyah <c. 1760-1843>, creatorul scrierii cherokee) subst. Arbore-gigant din California, din familia taxodiaceelor, care poate depăși înălțimea de 80 m, diametrul de peste 10 m și vârsta de 5000 de ani (Sequoia gigantea = Sequoiadendron giganteum). Se mai numește arborele-mamut. Specia înrudită Sequoia sempervirens se întâlnește tot în California, fiind numită redwood (arborele roșu). Ambele specii au caracter de relict terțiar.

SEQUOIA Endl., SECVOIA, ARBORELE MAMUT, fam. Taxodiaceae. Gen originar din S.U.A., 2 specii de arbori cu dimensiuni enorme, cu frunze mici, persistente, solzoase, ovate, ovat-lanceolate. Arbori monoici cu florile mascule solitare, cu 6-8 stamine, cele femele solitare, terminale, în formă de conuri cu numeroase cârpele, semințe în 3 muchii cîte 2 pe fiecare solz.

SEQUOIA NATIONAL PARK, arie protejată în V S.U.A. (California), situată pe pantele V ale lanțului muntos Sierra Nevada, la 89 km N de Los Angeles; 3.427 km2. A fost declarată parc național la 25 sept. 1890, incluzând și Mount Whitney de 4418 m alt. (cel mai înalt din California). Parcul ocrotește arborii giganți de sequoia. La marginea de E a parcului sunt numeroase lacuri dlaciare cu adâncimi de până la 915 m.

Intrare: sequoia
  • silabație: se-quo-ia info
  • pronunție: secvoia
substantiv masculin (M999)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • sequoia
plural
  • sequoia
genitiv-dativ singular
plural
vocativ singular
plural
substantiv masculin (M999)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • secvoia
plural
  • secvoia
genitiv-dativ singular
plural
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

sequoia, sequoiasubstantiv masculin invariabil

  • 1. Arbore gigant din California care poate atinge înălțimea de 150 m, circumferința de peste 40 m și vârsta de 5.000 de ani (Sequoia gigantea). DEX '09 DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.