9 definiții pentru septimă (muz.)

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

SEPTIMĂ1, septime, s. f. Interval într-o gamă diatonică, cuprinzând șapte note consecutive; treapta a șaptea de la o treaptă dată. – Din germ. Septime, it. settima.

SEPTIMĂ1, septime, s. f. Interval într-o gamă diatonică, cuprinzând șapte note consecutive; treapta a șaptea de la o treaptă dată. – Din germ. Septime, it. settima.

septimă1 sf [At: STAMATI, D. / Pl: ~me / E: ger Septime cf it settima] (Muz) 1 Interval cuprins între două sunete ale gamei aflate la distanță de șapte trepte. 2 Treapta a șaptea de la o treaptă dată.

SEPTIMĂ1 s.f. (Muz.) Interval într-o gamă diatonică, cuprinzînd șapte note consecutive; treapta a șaptea de la o treaptă dată. [< lat. septima, cf. fr. septième].

SEPTIMĂ1 s. f. (muz.) interval de șapte trepte; treapta a șaptea de la o treaptă dată. (< germ. Septime, it. settima)

SEPTI1 ~e f. Interval dintre două sunete ale gamei diatonice, care cuprinde șapte trepte ale scării muzicale. /<germ. Septime

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

septimă s. f., g.-d. art. septimei; pl. septime

septimă s. f., g.-d. art. septimei; pl. septime

septimă (muz., sport) s. f., g.-d. art. septimei; pl. septime

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

septimă, a șaptea treaptă* a scării diatonice*. O septimă conține șapte trepte. Răsturnarea* ei este secunda*. Este considerat un interval* simplu, cu două aspecte de bază: mare sau mic și cu două aspecte secundare: mărit sau micșorat. Din punct de vedere armonic și contrapunctic este o disonanță*. Acordul* de s. cuprinde suprapunerea a trei terțe*. Acordul de s. de dominantă se construiește pe dominanta* unei tonalități (2), cele trei terțe fiind cuprinse în cadrul unei s. mici.

Intrare: septimă (muz.)
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • septimă
  • septima
plural
  • septime
  • septimele
genitiv-dativ singular
  • septime
  • septimei
plural
  • septime
  • septimelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

septimă, septimesubstantiv feminin

  • 1. Interval într-o gamă diatonică, cuprinzând șapte note consecutive; treapta a șaptea de la o treaptă dată. DEX '09 DEX '98 DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.