17 definiții pentru scrob scrop


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

SCROB, scroburi, s. n. (Reg.) Jumări de ouă. – Din bg. skrob.

SCROB, scroburi, s. n. (Reg.) Jumări de ouă. – Din bg. skrob.

scrob1 sn [At: ANON CAR. / V: (reg) ~op / Pl: ~uri / E: slv *скробъ cf bg скроб] 1 (Reg; mai ales în Mol) Jumări (de ouă). 2 (Reg) Mâncare făcută din ouă bătute fierte cu smântână sau cu miere. 3 (Ban; Trs) Mâncare asemănătoare cu terciul, făcută din făină fiartă. 4 (Reg; îs) ~ de făină Făină muiată pentru pui. 5 (Trs) Aluat (subțire) din care se fac clătite. 6 (Reg; lpl) Clătită (6). 7 (Reg) Aluat nedospit, frecat mărunt în palmă sau ras pe răzătoare, care se fierbe în supă în loc de tăieței Si: (pop) frecăței, (reg) răzălău, trahana. 8 (Reg) Mâncare uscată și întărită, care nu mai poate fi consumată. 9 (Reg; îe) A se face ~ A se usca foarte tare. 10 (Reg) Pojghiță de gheață formată deasupra zăpezii Si: (reg) scrociob (4). 11 (Reg; d. rufe; îe) A se face ~ A se întări din cauza gerului Si: (reg) a se scrobi . 12 (Trs) Tencuială.

scrob2 sn [At: VÂRCOL, M. 88 / Pl: ? / E: drr scrobi] (Reg) Scrobeală (2).

scrob3 sn [At: ARISTIA, PLUT. 234/14 / Pl: ~uri sn și ~i sm / E: ns cf crov] 1 (Îvr) Groapă făcută în pământ, în care se plantează arbori. 2 (Olt) Groapă în care se adună apă, formând o băltoacă. 3 (Reg) Gaură formată în malul unei ape, în care se ascunde peștele și poate fi prins cu mâna Si: (reg) crov.

SCROB s. n. (Mold.) 1. Mîncare făcută din ouă bine amestecate și apoi prăjite; jumări, (regional) papară. Nu poți face scrob fără să spargi ouă. C. PETRESCU, Î. II 133. Caută să mănînce scrob. PAMFILE, A. R. 168. 2. Zăpadă peste care a plouat și care a înghețat la suprafață.

SCROB ~uri n. Fel de mâncare pregătit din ouă bătute (uneori amestecate cu brânză, cu jumări, cu mărar sau ceapă) și prăjite la foc mic. /<bulg., sb. skrob

scrob n. Mold. jumări. [Serb. SKROB, scrobeală].

scrob n. pl. inuz. urĭ (sîrb. skrob, škrob, scrobeală. V. scrobeală). Mold. Jumărĭ, pancoș, oŭă prăjite, omletă. Munt. (Arg.). Mold. Gheață formată deasupra zăpeziĭ (VR. 1908, 12, 327). Ban. Făĭnă saŭ tărîță cu apă.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

scrob (reg.) s. n., (porții) pl. scróburi

scrob s. n., (porții) pl. scróburi


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

SCROB s. v. jumări, omletă, tencuială.

scrob s. v. JUMĂRI. OMLETĂ. TENCUIALĂ.


Dicționare etimologice

Se explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

scrob (-buri), s. n.1. Terci, păsat. – 2. (Mold.) Ouă bătute. – 3. (Olt.) Crustă de gheață formată deasupra zăpezii. – Var. Olt. (3) scrociob. Sb., slov. skrob „amidon” și „terci” (Miklosich, Slaw. Elem., 45; Cihac, II, 334; Conev 67). – Der. scrobi, vb. (a apreta), din sb., slov. skrobiti, bg. skrobĕvam, cf. rus. skorbitĭ; scrobeală, s. f. (amidon; Arg., spermă), cu suf. -eală, cf. rus. skorbilo; scrobos, adj. (gros, tare, aspru); scroboși, s. m. pl. (Olt., încălțămînte de piele). Din rom. trebuie să provină bg. skrobela „scrobeală”.


Dicționare specializate

Aceste definiții explică de obicei numai înțelesuri specializate ale cuvintelor.

scrob1, scroburi, s.n. (reg.) 1. jumări de ouă. 2. mâncare făcută din ouă bătute, fierte cu smântână sau cu miere. 3. mâncare asemănătoare cu terciul, făcută din făină fiartă. 4. (în sintagmă) scrob de făină = făină muiată pentru pui. 5. aluat subțire din care se fac clătite sau scoverzi. 6. (la pl.) clătite. 7. aluat nedospit, frecat mărunt în palmă sau ras pe răzătoare, care se fierbe în supă în loc de tăiței; frecăței, răzălău, trahana. 8. mâncare uscată și întărită, care nu mai poate fi consumată. 9. tencuială.

scrob2 s.n. (reg.) amidon; scrobeală albă.

scrob3, scroburi, s.n. și scrobi, s.m. 1. (înv.) groapă făcută în pământ, în care se plantează arbori. 2. groapă în care se adună apă, formând o băltoacă; crov. 3. gaură formată în malul unei ape, în care se ascunde peștele și unde poate fi prins cu mâna.

Intrare: scrob
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • scrob
  • scrobul
  • scrobu‑
plural
  • scroburi
  • scroburile
genitiv-dativ singular
  • scrob
  • scrobului
plural
  • scroburi
  • scroburilor
vocativ singular
plural
scrop
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)