12 definiții pentru sciziparitate

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

SCIZIPARITATE s. f. Formă de înmulțire la unele organisme unicelulare, care constă în diviziunea organismului în două părți aproximativ egale. – Din fr. scissiparité.

SCIZIPARITATE s. f. Formă de înmulțire la unele organisme unicelulare, care constă în diviziunea organismului în două părți aproximativ egale. – Din fr. scissiparité.

sciziparitate sf [At: BABEȘ, O. A. I, 509 / S și: scisiparitate / Pl: ? / E: fr scissiparité] Formă de reproducere asexuată, la bacterii, la unele alge și la protozoare, care se face prin divizarea organismului în două părți aproximativ egale.

SCIZIPARITATE s. f. Formă de înmulțire la unele organisme inferioare, care constă în diviziunea corpului în două părți.

SCIZIPARITATE s.f. (Biol.) Mod de înmulțire asexuată, frecvent la bacterii și la protozoare, constînd din despărțirea organismului în două părți; fisiune. [< fr. scissiparité < lat. scissus – împărțit, parere – a naște].

SCIZIPARITATE s. f. mod de înmulțire asexuată, la bacterii și protozoare, prin scindarea organismului în două fragmente; fisiune (2). (< fr. scissiparité)

SCIZIPARITATE f. Formă de reproducere a unor organisme unicelulare prin divizare în două părți egale. [ G.-D. sciziparității ] /<fr. scissiparité

* scisiparitáte f. (d. scisipar). Biol. Calitatea de a se înmulți pin despărțirea organismuluĭ în doŭă părți, ca la protozoare. – Se zice și fisiparitate.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

sciziparitate s. f., g.-d. art. sciziparității

sciziparitate s. f., g.-d. art. sciziparității

sciziparitate s. f., g.-d. art. sciziparității

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

SCIZIPARITÁTE (< fr.; {s} lat. scissus „divizat” + parere „a da naștere”) s. f. (BIOL.) Formă de reproducere asexuată la bacterii, la unele alge și la protozoare, care constă în diviziunea organismului în două părți aproximativ egale.

Intrare: sciziparitate
substantiv feminin (F117)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • sciziparitate
  • sciziparitatea
plural
genitiv-dativ singular
  • sciziparități
  • sciziparității
plural
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

sciziparitatesubstantiv feminin

  • 1. Formă de înmulțire la unele organisme unicelulare, care constă în diviziunea organismului în două părți aproximativ egale. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.