5 definiții pentru sable (adj.)

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

sable ai, sn [At: DN4 / E: fr sable] 1-2 (De) culoarea nisipului.

SABLE /SABL/ adj. inv., s. n. (de) culoare bej-deschis. (< fr. sable)

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

SABLE [seíbl] 1. Cap în SV pen. Florida (S.U.A.), la 25°12′ lat. N și 81°05′ long. V, cel mai sudic punct continental al țării. 2. Ins. canadiană nelocuită, situată în NV Oc. Atlantic, la 288 km ENE de Halifax (Noua Scoție); 40 km lungime; 2 km lățime max. Acoperită cu dune de nisip în partea de N (înalte de 26 m) și în cea de S (12 m înălțime), între care sunt cantonate depresiuni mlăștinoase. Ins. S. prezintă mari pericole pentru navigație; aici au avut numeroase naufragii. Pentru prevenirea accidentelor navale, pe ins. există un radar și un far (din 1873). Descoperită de Sir Humphrey Gilbert în 1583. În zona platformei continentale au fost descoperite zăcăminte de petrol și gaze naturale, exploatate din 1992.

SABLÉ [sablé], Madeleine de Souvré, marchiză de (c. 1599-1678), scriitoare franceză. Membră a cercului oamenilor de spirit de la Hôtel de Rambouillet. Mai târziu a patronat un salon propriu, unde lansat moda expresiilor prețioase, a maximelor și a portretelor literare.

Intrare: sable (adj.)
sable1 (adj.) adjectiv invariabil
adjectiv invariabil (I9)
Surse flexiune: DOR
  • sable
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

sableadjectiv invariabil
sablesubstantiv neutru

  • 1. (De) culoare bej-deschis. MDN '00
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.