12 definiții pentru rășinoase

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

RĂȘINOS, -OASĂ, rășinoși, -oase, adj., s. f. 1. Adj. (Despre arbori) Care conține, care produce rășină. 2. S. f. pl. Denumire generică dată unor arbori sau arbuști ale căror organe conțin rășină și care formează singuri sau în asociații păduri întinse; conifere. 3. Adj. Care are aspectul și proprietățile rășinii; lipicios, cleios. – Rășină + suf. -os. corectat(ă)

rășinos, ~oa [At: BELDIMAN, H. I, 57/15 / V: (îrg) râș~, reș~ / Pl: ~oși, ~oase / E: rășină + -os] 1 a (D. arbori) Care produce rășină (1). 2 sfp Conifere (1). 3 a Cu aspectul și cu însușirile rășinei (1). 4 a Lipicios. 5 a (Reg; d. pământ) Clisos. 6 a (Fig; rar; îs electricitate ~oasă) Sarcină electrică negativă, statică, produsă prin frecarea unui baton de rășină cu o bucată de postav.

RĂȘINOS, -OASĂ, rășinoși, -oase, adj., s. f. 1. Adj. (Despre arbori) Care conține, care produce rășină. 2. S. f. pl. Denumire generică dată unor arbori sau arbuști ale căror organe conțin rășină și care formează singuri sau în asociații păduri întinse; conifere. 3. Adj. Care are aspectul și proprietățile rășinii; lipicios, cleios. – Rășină + suf. -os.

RĂȘINOS, -OASĂ, rășinoși, -oase, adj. 1. (Despre copaci) Care produce rășină. Bradul este un copac rășinos. ♦ (Substantivat, f. pl.) Conifere. Deșeurile de lemn de rășinoase sînt dirijate la fabricile de celuloză. 2. Cu aspectul și proprietățile rășinii; lipicios, cleios. (Cu pronunțare regională) Albinele lucrătoare... astupă... crăpăturile (din știubei) cu o materie rîșinoasă. La TDRG. 3. (Fiz.; în expr.) Electricitate rășinoasă = sarcină electrică negativă, statică, produsă prin frecarea unui baston de rășină cu o bucată de postav.

RĂȘINOASĂ ~e f. 1) la pl. Grup de plante lemnoase (arbori și arbuști) cu frunze aciculare și inflorescențe conice, care produc rășină (reprezentanți: bradul, zada, pinul etc.). 2) Plantă din acest grup. /răsină + suf. ~oasă

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

rășinoase (clasă de arbori) s. f. pl.

rășinos adj. m., pl. rășinoși; f. rășinoa, pl. rășinoase

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

RĂȘINOASE s. pl. (BOT.) conifere (pl.). (Păduri de ~.)

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

RĂȘINÓS, -OÁSĂ (< rășină) adj., s. f. pl. 1. Adj. Care conține sau care produce rășină. 2. S. f. pl. (SILV.) Denumire dată unor arbori, arbuști sau subarbuști cu frunze aciculare sau solzoase, de regulă persistente, mai rar căzătoare, dispuse câte una, două sau în mănunchiuri. Inflorescențele mascule au forma unor conuri mici sau a unor mâțișori, iar cele femele sunt conuri lemnoase, pieloase sau cărnoase. Semințele unor specii de r. sunt aripate. Cele mai multe r. formează, singure sau în asociații, păduri întinse, cu o mare valoare economică. Lemnul de r. are o creștere rapidă și se folosește în construcții sau în industria hârtiei și celulozei. Printre cele mai importante specii de rășinoase se numără bradul, pinul, molidul etc. Sin. conifere. 3. Adj. Care are aspectul și proprietățile rășinii; cleios, lipicios.

Intrare: rășinoase
substantiv feminin (F168)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
plural
  • rășinoase
  • rășinoasele
genitiv-dativ singular
plural
  • rășinoase
  • rășinoaselor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

rășinoase, rășinoasesubstantiv feminin plural

  • 1. Denumire generică dată unor arbori sau arbuști ale căror organe conțin rășină și care formează singuri sau în asociații păduri întinse; conifere. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    sinonime: conifer
    • format_quote Deșeurile de lemn de rășinoase sunt dirijate la fabricile de celuloză. DLRLC
etimologie:
  • Rășină + sufix -os. DEX '98 DEX '09

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.