11 definiții pentru reglementare

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

REGLEMENTARE, reglementări, s. f. Acțiunea de a reglementa și rezultatul ei. ♦ Ansamblu de norme juridice aplicabile într-un anumit domeniu. ♦ Operație de stabilire a acestor norme. – V. reglementa.

REGLEMENTARE, reglementări, s. f. Acțiunea de a reglementa și rezultatul ei. ♦ Ansamblu de norme juridice aplicabile într-un anumit domeniu. ♦ Operație de stabilire a acestor norme. – V. reglementa.

reglementare sf [At: SAHIA, U.R.S.S. 71 / Pl: ~tări / E: reglementa] 1 Supunere la o normă sau la un regulament Si: regulare, (înv) regulamentare (1), regularisire. 2 Stabilire de raporturi legale. 3 Punere în ordine. 4 (Jur) Ansamblu de norme juridice aplicabile într-un domeniu. 5 (Jur) Operație de stabilire a reglementărilor (4).

REGLEMENTARE, reglementări, s. f. Acțiunea de a reglementa și rezultatul ei; orînduire, organizare, așezare, dispunere (potrivit unor reguli sau principii). Cum este posibilă o reglementare a unui complex atît de uriaș! SAHIA, U.R.S.S. 71.

REGLEMENTARE s.f. Acțiunea de a reglementa și rezultatul ei; aranjare, normare. [< reglementa].

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

reglementare (desp. re-gle-) s. f., g.-d. art. reglementării; pl. reglementări

reglementare (re-gle-) s. f., g.-d. art. reglementării; pl. reglementări

reglementare s. f. (sil. -gle-), g.-d. art. reglementării; pl. reglementări

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

REGLEMENTARE s. 1. (JUR.) legalizare, legiferare, (înv.) legiuire. (~ unei stări de lucruri.) 2. aranjare, orânduire, stabilire, (rar) regulare, (înv.) regularisire. (~ unei situații neclare.)

REGLEMENTARE s. 1. (JUR.) legalizare, legiferare, (înv.) legiuire. (~ unei stări de lucruri.) 2. aranjare, orînduire, stabilire, (rar) regulare, (înv.) regularisire. (~ unei situații neclare.)

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

REGLEMENTÁRE (< reglementa) s. f. 1. Acțiunea de a reglementa. 2. (Dr.) Ansamblu de norme juridice aplicabile într-un anumit domeniu (ex. în materie de transport, de construcții, de aprovizionare tehnică-materială); operația de stabilire a acestor reguli. R. este larg utilizată spre a desemna normele impuse în mod public conducerii unei firme (industrii) mai ales în ce privește siguranța și normele de protecție pașnică a mediului. 3. Reglementarea pașnică a problemelor internaționale = principiu fundamental al dreptului internațional, înscris în Carta O.N.U., potrivit căruia statele sunt obligate să rezolve problemele litigioase dintre ele pe cale politică, prin negocieri și nu prin amenințarea cu forța sau cu folosirea forței. 4. Reglementarea nașterilor (contracepția) = acțiune destinată evitării temporare a procreației. Proces încurajat de Organizația Mondială a Sănătății, după 1985, pentru îngrădirea nașterilor în țările cu o explozie demografică rapidă greu suportabilă de statele respective.

BANCA DE REGLEMENTĂRI INTERNAȚIONALE (Banque de règlements internationaux/ Bank of International Settlements; B.R.I.), instituție financiară internațională cu competență limitată, cu sediul la Basel (Elveția ), creată în 1930 în scopul facilitării cooperării între băncile centrale și și a reglementărilor operațiunilor financiare a 29 de țări. Agent al O.C.D.E. și C.E.C.O.

Intrare: reglementare
reglementare substantiv feminin
  • silabație: re-gle- info
substantiv feminin (F113)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • reglementare
  • reglementarea
plural
  • reglementări
  • reglementările
genitiv-dativ singular
  • reglementări
  • reglementării
plural
  • reglementări
  • reglementărilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

reglementare, reglementărisubstantiv feminin

  • 1. Acțiunea de a reglementa și rezultatul ei. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    sinonime: normare
    • format_quote Cum este posibilă o reglementare a unui complex atît de uriaș! SAHIA, U.R.S.S. 71. DLRLC
    • 1.1. Ansamblu de norme juridice aplicabile într-un anumit domeniu. DEX '09 DEX '98
    • 1.2. Operație de stabilire a acestor norme. DEX '09 DEX '98
etimologie:
  • vezi reglementa DEX '09 DEX '98 DN

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.