14 definiții pentru recțiune

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

RECȚIUNE, recțiuni, s. f. (Gram.) Calitate a unui cuvânt de a primi un determinant care trebuie să aibă o anumită formă flexionară sau o anumită construcție prepozițională; legătura dintre cuvinte și determinantele lor; regim. [Pr.: -ți-u-] – Din fr. rection, germ. Rektion.

RECȚIUNE, recțiuni, s. f. (Gram.) Calitate a unui cuvânt de a primi un determinant care trebuie să aibă o anumită formă flexionară sau o anumită construcție prepozițională; legătura dintre cuvinte și determinantele lor; regim. [Pr.: -ți-u-] – Din fr. rection, germ. Rektion.

recțiune sf [At: N. II, 30/6 / V: (înv) ~ie / E: fr rection, ger Rektion] 1 (Grm) Proprietate a unui cuvânt de a primi un determinant care trebuie să aibă o anumită formă flexionară sau o anumită construcție prepozițională Si: regim (13). 2 Legătură dintre cuvinte și determinantele lor.

RECȚIUNE s. f. (Gram.) Calitatea unui cuvînt de a atrage în frază un anumit determinant; legătura dintre cuvinte și determinantele lor.

RECȚIUNE s.f. Calitatea unui cuvînt de a atrage în frază un anumit determinant; legătură stabilită între cuvinte și determinantele lor. [Pron. -ți-u-. / < fr. rection, cf. lat. rectio – conducere].

RECȚIUNE s. f. calitatea unui cuvânt de a atrage în frază un anumit determinant; regim (5). (< fr. rection, germ. Rektion)

RECȚIUNE ~i f. lingv. Proprietate a unui cuvânt de a impune determinantului o formă de caz oblic. [Sil. -ți-u-] /<fr. rection, germ. Rektion

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

recțiune (desp. -ți-u-) s. f., g.-d. art. recțiunii; pl. recțiuni

recțiune (-ți-u-) s. f., g.-d. art. recțiunii; pl. recțiuni

recțiune s. f. (sil. -ți-u-), g.-d. art. recțiunii; pl. recțiuni

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

recțiune s.f. Reprezintă, alături de acordul gramatical, o formă de manifestare a constrângerilor sintactice, în cadrul relațiilor de subordonare, regentul impunând termenului subordonat o restricție de caz sau de prepoziție.

RECȚIUNE s. f. (< fr. rection, germ. Rektion, cf. lat. rectio, -onis „conducere”): 1. formă de exprimare a unui raport sintactic în care termenul 1 (regent sau element relațional) impune termenului numărul 2 (subordonat) categorii gramaticale morfologice pe care termenul numărul 2 nu le are (timp, persoană, număr, caz etc.). Astfel, verbele impun forme flexionare la un anumit timp, la un anumit caz, la o anumită persoană, iar prepozițiile forme flexionare la un anumit caz (genitiv, dativ sau acuzativ). 2. legătură între determinate și determinantele lor; regim (v. regim).

Intrare: recțiune
recțiune substantiv feminin
  • silabație: rec-ți-u-ne info
substantiv feminin (F107)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • recțiune
  • recțiunea
plural
  • recțiuni
  • recțiunile
genitiv-dativ singular
  • recțiuni
  • recțiunii
plural
  • recțiuni
  • recțiunilor
vocativ singular
plural
recție
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

recțiune, recțiunisubstantiv feminin

  • 1. gramatică Calitate a unui cuvânt de a primi un determinant care trebuie să aibă o anumită formă flexionară sau o anumită construcție prepozițională; legătura dintre cuvinte și determinantele lor. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    sinonime: regim
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.