12 definiții pentru raid

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

RAID, raiduri, s. n. 1. Incursiune rapidă de nave sau de avioane făcută (individual sau în grup) în spațiul unei țări străine, în scopuri militare. 2. Deplasare de avioane, de nave pe un itinerar prestabilit, în scopul unor recunoașteri, al unor cercetări științifice etc. 3. (În sintagma) Raid-anchetă = anchetă pe o anumită temă efectuată în diferite întreprinderi, localități etc. – Din fr. raid.

raid sn [At: ENC. VET. 130 / Pl: ~uri / E: fr raid, eg raid] 1 Incursiune făcută de cavalerie pe teritoriul inamic. 2 Incursiune făcută de nave sau de avioane (individual ori în grup) în scopul efectuării unor recunoașteri, al unor cercetări etc. 3 (Gmț) Tură. 4 (Îs) ~-anchetă Anchetă pe o anumită temă efectuată în diferite întreprinderi, localități etc.

RAID, raiduri, s. n. 1. Incursiune rapidă de nave sau de avioane făcută (individual sau în grup) în spațiul unei țări străine, în scopuri militare. 2. Deplasare de avioane, de nave sau (înv.) de trupe, în scopul unor recunoașteri, al unor cercetări științifice etc. 3. (În sintagma) Raid-anchetă = anchetă pe o anumită temă efectuată în diferite întreprinderi, localități etc. – Din fr. raid.

RAID, raiduri, s. n. Incursiune, făcută mai ales în spațiul aerian al altei țări, de avioane inamice; (învechit) incursiune făcută de cavalerie pe teritoriul inamic.

RAID s.n. 1. Incursiune rapidă executată de o unitate militară (în special de aviație) pe teritoriul unui stat inamic. 2. Drum aerian parcurs de un avion. [Pron. raid. / < engl., fr. raid].

RAID s. n. 1. incursiune rapidă în teritoriul inamic, executată de o mică unitate militară, în scop de recunoaștere sau cercetare. 2. drum aerian parcurs de un avion. 3. ~ -anchetă = anchetă pe o anumită temă efectuată în diferite întreprinderi, localități etc. (< fr., engl. raid)

RAID ~uri n. 1) mil. Incursiune rapidă, întreprinsă de o unitate militară pe teritoriul ocupat de inamic. 2) Acțiune de control a activității unor întreprinderi sau a unor organe executive, efectuată de reprezentanții obstești. / <fr. raid

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

RAID incursiune făcută de una sau mai multe aeronave în scopul precizării unui traseu optim de zbor sau al recunoașterii cu scopuri militare, al cercetării științifice sau sportiv. Raid de debarcare, incursiune pentru lansarea unui desant parașutat sau aeropurtat.

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

raid, raiduri s. n. (tox.) stare de extremă oboseală a unui toxicoman după consumul de heroină sau hașiș.

Intrare: raid
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • raid
  • raidul
  • raidu‑
plural
  • raiduri
  • raidurile
genitiv-dativ singular
  • raid
  • raidului
plural
  • raiduri
  • raidurilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

raid, raidurisubstantiv neutru

  • 1. Incursiune rapidă de nave sau de avioane făcută (individual sau în grup) în spațiul unei țări străine, în scopuri militare. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • 2. Deplasare de avioane, de nave pe un itinerar prestabilit, în scopul unor recunoașteri, al unor cercetări științifice etc. DEX '09 DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.