13 definiții pentru păstrare

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PĂSTRARE s. f. Acțiunea de a păstra și rezultatul ei. ◊ Loc. adv. La (sau în) (bună) păstrare = a) la loc sigur, la adăpost, în pază; b) (fam.) închis; la închisoare. – V. păstra.

păstrare sf [At: LB / Pl: ~rări / E: păstra] 1 Ținere în bună stare la loc sigur Si: păstrat1 (1), (îrg) păstru (1). 2 Punere deoparte Si: păstrat1 (2). 3 Conservare a alimentelor Si: păstrat1 (3). 4 Deținere în posesia sa Si: păstrat1 (4). 5 Reținere pentru un anumit scop Si: păstrat1 (5). 6 (Îlav) La (sau în, spre) ~ (ori bună ~) La loc sigur, în siguranță. 7 (Îal) La adăpost. 8 (Îal) Sub pază. 9 (Îal; fam; irn) La închisoare. 10 Respectare. 11 Menținere. 12 Cruțare. 13 Tăinuire.

PĂSTRARE s. f. Acțiunea de a păstra și rezultatul ei. ◊ Loc. adv. La (sau în) (bună) păstrare = a) la loc sigur; b) (fam.) închis; la închisoare. – V. păstra.

PĂSTRARE s. f. Acțiunea de a păstra. 1. Ținere la loc sigur. L-ar fi pironit părintele Oșlobanu pe cruce și l-ar fi pus în podul bisericii spre păstrare. CREANGĂ, A. 79. ◊ Loc. adv. La sau în (bună) păstrare = a) la loc sigur, la loc ferit. Să-i fie pomii la bună păstrare și să nu se atingă nici pui de pasăre de dînșii. ISPIRESCU, U. 12. Mi-e [calul] cam ascuns, La bună păstrare pus. TEODORESCU, P. P. 533; b) (familiar) în închisoare, la răcoare. Deseară d. Cațavencu nu o să fie la întrunire, o să fie în altă partela păstrare. CARAGIALE, O. I 112. 2. Păzire, ținere, nedivulgare. Păstrarea secretului, de partid și de stat este o datorie de onoare a fiecărui membru de partid și a fiecărui cetățean cinstit al patriei noastre. LUPTA DE CLASĂ, 1953, nr. 10, 64.

PĂSTRARE ~ări f. v. A PĂSTRA și A SE PĂSTRA.La ~ a) la loc sigur; b) la închisoare. /v. a (se) păstra

păstrare f. acțiunea de a păstra: a da cuiva în păstrare.

păstráre f. Acțiunea de a păstra, economie. A pune ceva la păstrare, a pune la o parte, la rezervă. A da cuĭva ceva în păstrare, a-ĭ încredința ca să păstreze.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

păstrare s. f., g.-d. art. păstrării

păstrare s. f., g.-d. art. păstrării

păstrare s. f., g.-d. art. păstrării

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

PĂSTRARE s. 1. conservare, menținere, ținere. (~ în bună stare a ceva.) 2. v. conservare. 3. v. reținere. 4. v. perpetuare. 5. v. oprire.

PĂSTRARE s. 1. conservare, menținere, ținere. (~ în bună stare a ceva.) 2. conservare. (~ legumelor pentru iarnă.) 3. menținere, reținere. (~ apei în sol.) 4. menținere, perpetuare. (~ speciei.) 5. oprire, reținere, rezervare. (~ unor bilete la spectacol.)

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

HABEAS CORPUS ACT (loc. lat. habeas corpus „să păstrezi corpul”) Lege votată de Parlamentul englez, în 1679, privind garantarea libertății individuale; era menită să îngrădească arestările și reținerea arbitrară a persoanei. Unele dintre prevederi (care se regăsesc în H.) au fost aplicate încă din sec. 13-14.

Intrare: păstrare
păstrare substantiv feminin
substantiv feminin (F113)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • păstrare
  • păstrarea
plural
  • păstrări
  • păstrările
genitiv-dativ singular
  • păstrări
  • păstrării
plural
  • păstrări
  • păstrărilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

păstrare, păstrărisubstantiv feminin

  • 1. Acțiunea de a păstra și rezultatul ei. DEX '09 DLRLC
    • format_quote L-ar fi pironit părintele Oșlobanu pe cruce și l-ar fi pus în podul bisericii spre păstrare. CREANGĂ, A. 79. DLRLC
    • format_quote Păstrarea secretului de partid și de stat este o datorie de onoare a fiecărui membru de partid și a fiecărui cetățean cinstit al patriei noastre. LUPTA DE CLASĂ, 1953, nr. 10, 64. DLRLC
    • chat_bubble locuțiune adverbială La (sau în) (bună) păstrare = la loc sigur, la adăpost, în pază. DEX '09 DLRLC
      • format_quote Să-i fie pomii la bună păstrare și să nu se atingă nici pui de pasăre de dînșii. ISPIRESCU, U. 12. DLRLC
      • format_quote Mi-e [calul] cam ascuns, La bună păstrare pus. TEODORESCU, P. P. 533. DLRLC
    • chat_bubble locuțiune adverbială familiar La (sau în) (bună) păstrare = la închisoare. DEX '09 DLRLC
      sinonime: închis
      • format_quote Deseară d. Cațavencu nu o să fie la întrunire, o să fie în altă parte – la păstrare. CARAGIALE, O. I 112. DLRLC
etimologie:
  • vezi păstra DEX '98 DEX '09

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.