11 definiții pentru pustulă

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PUSTULĂ, pustule, s. f. 1. (Med.) Colecție purulentă bine delimitată la nivelul tegumentelor, cauzată de infectarea cu germeni patogeni. ◊ Pustulă malignă = formă de localizare pe piele a antraxului. 2. (Bot.) Veziculă care se formează pe tulpina sau pe frunzele plantelor atacate de ciuperci parazite. – Din lat. pustula, fr. pustule.

pustulă sf [At: POLIZU / A și: pustu / Pl: ~le / E: fr pustule, lat pustula] 1 (Med) Veziculă purulentă la nivelul tegumentelor, produsă prin infecția cu germeni patogeni. 2 (Med; îs) ~ malignă Formă de localizare pe piele a antraxului, manifestată prin apariția unei pete minuscule care se transformă într-o veziculă plină cu puroi care ulcerează. 3 (Med; pgn; îas) Antrax (2). 4 (Bot) Îngrămădire de ciuperci sau de conidii formată pe tulpina sau pe frunzele plantelor atacate de ciuperci parazite.

PUSTULĂ, pustule, s. f. 1. (Med.) Leziune a pielii care se prezintă ca o veziculă plină de puroi. ◊ Pustulă malignă = formă de localizare pe piele a antraxului. 2. (Bot.) Veziculă care se formează pe tulpina sau pe frunzele plantelor atacate de ciuperci parazite. – Din lat. pustula, fr. pustule.

PUSTULĂ, pustule, s. f. Bubuliță pe piele care puroiază. V. pușchea. În dreptul pustulelor apar pete de culoare roș-purpurie. SĂVULESCU, M. U. II 510.

PUSTULĂ s.f. 1. (Med.) Bubuliță purulentă pe piele. 2. (Bot.) Îngrămădire de spori sau de conidii, provocată de ciupercile parazite sub cuticula sau epiderma plantei-gazdă. [< lat. pustula, fr. pustule].

PUSTULĂ s. f. 1. veziculă purulentă pe piele. ♦ ~ malignă = formă de localizare pe piele a antraxului. 2. îngrămădire de spori ori de conidii, provocată de ciupercile parazite pe tulpina sau pe frunzele plantelor. (< fr. pustule, lat. pustula)

PUSTULĂ ~e f. 1) med. Bubuliță cu puroi. 2) bot. Umflătură pe tulpina sau pe frunzele plantelor, provocată de ciupercile parazite. /<lat. pustula, fr. pustule

*pústulă f., pl. e (lat. pústula. V. pușchea). Med. Unflătură care supurează în vîrf. Pustulă malignă, dalac la om (o bubă mortală).

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

pustulă s. f., g.-d. art. pustulei; pl. pustule

pustulă s. f., g.-d. art. pustulei; pl. pustule

pustulă s. f., g.-d. art. pustulei; pl. pustule

Intrare: pustulă
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • pustulă
  • pustula
plural
  • pustule
  • pustulele
genitiv-dativ singular
  • pustule
  • pustulei
plural
  • pustule
  • pustulelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

pustulă, pustulesubstantiv feminin

  • 1. medicină Colecție purulentă bine delimitată la nivelul tegumentelor, cauzată de infectarea cu germeni patogeni. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN MDN '00 NODEX
    sinonime: pușchea
    • format_quote În dreptul pustulelor apar pete de culoare roș-purpurie. SĂVULESCU, M. U. II 510. DLRLC
    • 1.1. Pustulă malignă = formă de localizare pe piele a antraxului. DEX '09 DEX '98 MDN '00
  • 2. botanică Veziculă care se formează pe tulpina sau pe frunzele plantelor atacate de ciuperci parazite. DEX '09 DEX '98 NODEX
    • diferențiere Îngrămădire de spori sau de conidii, provocată de ciupercile parazite sub cuticula sau epiderma plantei-gazdă. DN MDN '00
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.