17 definiții pentru prosop (s.n.)

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PROSOP, prosoape, s. n. Obiect format dintr-o bucată de țesătură, care folosește la șters după spălare; ștergar. ♦ Țesătură de bumbac, de obicei buclată, folosită pentru halate de baie, ștergare, articole de lenjerie pentru copii. – Din ngr. prósopon „față”, prosopís, „ștergar”.

PROSOP, prosoape, s. n. Obiect format dintr-o bucată de țesătură, care folosește la șters după spălare; ștergar. ♦ Țesătură de bumbac, de obicei buclată, folosită pentru halate de baie, ștergare, articole de lenjerie pentru copii. – Din ngr. prósopon „față”, prosopís, „ștergar”.

prosop1 sn [At: (a. 1794) IORGA, S. D. XI, 223 / V: (reg) ~sob, ~oțop / Pl: ~oape / E: ngr πρόσωπον „pentru față”, προσωπίς „ștergar”] 1 Bucată de țesătură care se folosește la șters după spălare sau, mai rar, ca obiect de podoabă în casele țărănești Si: (îrg) chindeu (1), (îrg) mânăștergură, peșchir, profes, senic, (înv) sprijineală, ștergar, ștergătoare. 2 Țesătură de bumbac, de obicei flaușată, folosită pentru halate de baie, ștergare, articole de lenjerie pentru copii.

PROSOP, prosoape, s. n. Obiect făcut din țesătură de bumbac, de obicei de formă dreptunghiulară, care se folosește la șters pe obraz, pe mîini sau pe tot corpul, după spălat; ștergar. Pe un scaun, pregătit dinainte, un lighean mare de tablă nesmălțuit; alături, pe alt scaun, o căldare cu apă, o cană, un săpun și prosop. GALAN, Z. R. 387. În lipsă de prosop, se usca la aer. DRĂGHICI, R. 148. ♦ (Regional) Șervet. Vezi că-i mămăliga pe masă, învălită în prosop, și oala cu lapte pe vatră. REBREANU, R. II 30. Aluatul îl învălesc într-un prosop. SEVASTOS, N. 78.

PROSOP ~oape n. 1) Obiect de uz casnic pentru ștersul mâinilor, a feței, a corpului după spălare, constând dintr-o bucată dreptunghiulară de pânză (ornamentată); șervet; ștergar. 2) Bucată dreptunghiulară de țesătură ornamentată care servește ca podoabă în casele țărănești; ștergar. /<ngr. prósopon

PROSOP s.n. (Mold.) Ștergar. Este obiceiu a se da la visterie mitropolitului . . . un prosop de cele bune cu care șterge picioarele ucenicilor. GHEORGACHI. Etimologie: ngr. prósopon „pentru față”, prosopís „ștergar”. Cf. p e ș c h i r.

prosop n. Mold. peșchir. [Gr. mod. PRÓSOPON, față].

prosóp n., pl. oape (ngr. prosópsi, d. vgr. prósopon, față). Ștergar, pînză de șters fața și mînile după spălare.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

PROSOP s. șervet, ștergar, (înv. și reg.) mânăștergură, peșchir, (reg.) măsai, profes, sprijineală, ștergură, (Transilv.) chindeu, (Olt. și prin Ban.) senic, (Transilv. și Maram.) ștergător. (Se spală și se șterge cu ~ul.)

PROSOP s. șervet, ștergar, (înv. și reg.) mînăștergură, peșchir, (reg.) măsai, profes, sprijineală, ștergură, (Transilv.) chindeu, (Olt. și prin Ban.) senic, (Transilv. și Maram.) ștergător. (Se spală și se șterge cu ~.)

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

prosop (prosoape), s. n. – Ștergar. – Mr. prosop „față”. Mgr. πρόσωπον „față” confundat cu προσώψι „prosop”, cf. Gáldi 241.

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

a arunca prosopul expr. 1. (în box – d. un antrenor) a solicita oprirea meciului, recunoscînd superioritatea netă a adversarului. – 2. (fig.) a abandona o competiție; a-și recunoaște înfrîngerea

a se pieptăna cu prosopul expr. (glum.) a fi chel.

Intrare: prosop (s.n.)
prosop1 (s.n.) substantiv neutru
substantiv neutru (N11)
Surse flexiune: DOOM 3
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • prosop
  • prosopul
  • prosopu‑
plural
  • prosoape
  • prosoapele
genitiv-dativ singular
  • prosop
  • prosopului
plural
  • prosoape
  • prosoapelor
vocativ singular
plural
prosob
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
proțop
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

prosop, prosoapesubstantiv neutru

  • 1. Obiect format dintr-o bucată de țesătură, care folosește la șters după spălare. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    sinonime: ștergar diminutive: prosopel
    • format_quote Pe un scaun, pregătit dinainte, un lighean mare de tablă nesmălțuit; alături, pe alt scaun, o căldare cu apă, o cană, un săpun și prosop. GALAN, Z. R. 387. DLRLC
    • format_quote În lipsă de prosop, se usca la aer. DRĂGHICI, R. 148. DLRLC
    • 1.1. regional Șervet. DLRLC
      sinonime: șervet
      • format_quote Vezi că-i mămăliga pe masă, învălită în prosop, și oala cu lapte pe vatră. REBREANU, R. II 30. DLRLC
      • format_quote Aluatul îl învălesc într-un prosop. SEVASTOS, N. 78. DLRLC
    • 1.2. Țesătură de bumbac, de obicei buclată, folosită pentru halate de baie, ștergare, articole de lenjerie pentru copii. DEX '09 DEX '98
etimologie:
  • limba neogreacă prósopon „față”, prosopís, „ștergar”. DEX '09 DEX '98

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.