13 definiții pentru proletar (s.m.)

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PROLETAR, -Ă, proletari, -e, adj., s. m. și f. 1. Adj. Care aparține proletariatului, privitor la proletariat. 2. S. m. și f. Cetățean sărac din Roma antică, ale cărui bunuri nu depășeau o limită foarte scăzută (prevăzută de lege). 3. S. m. și f. Persoană care face parte din proletariat. – Din fr. prolétaire.

proletar, ~ă [At: NEGULICI / V: (nob) prolet a / Pl: ~i, ~e / E: fr prolétaire] 1 sm Cetățean sărac din Roma antică, considerat ca aparținând ultimei clase de cetățeni și fiind scutit de impozite. 2 smf (Iuz) Muncitor. 3 a Care aparține proletariatului. 4 a Referitor la proletariat. 5 a Realizat de proletariat. 6 a De proletar. 7 a Format din proletari Si: (frî) proletarian.

PROLETAR, -Ă, proletari, -e, adj., s. m. și f. 1. Adj. Care aparține proletariatului, privitor la proletariat. 2. S. m. și f. Cetățean sărac din Roma antică, ale cărui bunuri nu depășeau o limită foarte scăzută (prevăzută de lege). 3. S. m. și f. Muncitor, cu un nivel de viață relativ scăzut, care, pentru a-și câștiga existența, își vinde forța de muncă pentru un salariu în general mic. – Din fr. prolétaire.

PROLETAR2, -Ă, proletari, -e, s. m. și f. 1. Muncitor salariat din societatea capitalistă, lipsit de mijloace de producție, care pentru a trăi este silit să-și vîndă forța de muncă capitalistului. Proletari din toate țările, uniți-vă!S-au bucurat proletarii conștienți din toate țările de strălucita reușită a fraților lor. PĂUN-PINCIO, P. 113. Împărat și proletar [titlu]. EMINESCU, O. I 56. Nicăieri ideile comuniste nu nasc și nu sporesc mai mult decît în țările unde țăranii sînt reduși la starea de proletari. KOGĂLNICEANU, S. A. 183. 2. (în Roma antică) Cetățean sărac, ale cărui bunuri nu depășeau o limită foarte scăzută, fixată prin lege.

PROLETAR, -Ă adj. Referitor la proletariat, al proletarilor. // s.m. și f. 1. Om sărac din rîndul cetățenilor liberi ai Romei antice, ale cărui bunuri nu depășeau o limită foarte scăzută. 2. Muncitor salariat exploatat, lipsit de mijloace de producție și nevoit să-și vîndă forța de muncă pentru a putea trăi. [< lat. proletarius, cf. fr. prolétaire].

PROLETAR, -Ă I. adj. referitor la proletariat, care aparține proletariatului. II. s. m. f. 1. cetățean sărac, liber, din Roma antică. 2. muncitor salariat din societatea capitalistă, lipsit de mijloace de producție. (< fr. prolétaire)

PROLETAR2 ~ă (~i, ~e) m. și f. 1) (în Roma antică) Reprezentant al celei mai de jos pături a populației libere. 2) Persoană care face parte din proletariat. /<fr. prolétaire

proletar m. 1. cetățean sărac din ultima clasă la Romani; 2. azi, cei ce n’au avere nici vr’o profesiune îndestul de lucrativă. ║ a. copii săraci și sceptici ai plebei proletare EM.

*proletár m. (lat. proletarius, d. *proletum, populațiune, care vine d. proles, rasă, din răd. ol, ca și abolesc, adolescent). În vechea Romă, sărac din ultima clasă, scutit de bir și considerat numaĭ din punctu de vedere a munciĭ pe care ar fi putut-o îndeplini: populațiunea Romeĭ în timpu imperĭuluĭ se compunea în mare parte din proletarĭ. Om care n’are altă avere de cît munca mînilor. Proletar intelectual, muncitor care trăĭește din munca creĭeruluĭ (scriind, vorbind, cîntînd, pictînd ș. a.). Adj. Populațiune proletară.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

proletar adj. m., s. m., pl. proletari; adj. f., s. f. proleta, pl. proletare

proletar adj. m., s. m., pl. proletari; adj. f., s. f. proletară, pl. proletare

proletar adj. m., s. m., pl. proletari; f sg. proletară, pl. proletare

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

Intrare: proletar (s.m.)
substantiv masculin (M1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • proletar
 • proletarul
 • proletaru‑
plural
 • proletari
 • proletarii
genitiv-dativ singular
 • proletar
 • proletarului
plural
 • proletari
 • proletarilor
vocativ singular
 • proletarule
 • proletare
plural
 • proletarilor
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

proletar, proletarisubstantiv masculin
proleta, proletaresubstantiv feminin

 • 1. Cetățean sărac din Roma antică, ale cărui bunuri nu depășeau o limită foarte scăzută (prevăzută de lege). DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
 • 2. Persoană care face parte din proletariat. DEX '09 DLRLC DN
  antonime: burghez
  • format_quote Proletari din toate țările, uniți-vă! DLRLC
  • format_quote S-au bucurat proletarii conștienți din toate țările de strălucita reușită a fraților lor. PĂUN-PINCIO, P. 113. DLRLC
  • format_quote Împărat și proletar [titlu]. EMINESCU, O. I 56. DLRLC
  • format_quote Nicăieri ideile comuniste nu nasc și nu sporesc mai mult decît în țările unde țăranii sînt reduși la starea de proletari. KOGĂLNICEANU, S. A. 183. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.