9 definiții pentru programă

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PROGRAMĂ, programe, s. f. (De obicei cu determinările „școlară” sau „analitică”) Document școlar care stabilește volumul cunoștințelor și sistemul lor de predare pentru o anumită clasă ori an de studiu și la un anumit obiect, în cursul unui an de învățământ. – Din rus. programma.

PROGRAMĂ, programe, s. f. (De obicei cu determinările „școlară” sau „analitică”) Document școlar care stabilește volumul cunoștințelor și sistemul lor de predare pentru o anumită clasă ori an de studii și la un anumit obiect de studiu, în cursul unui an de învățământ. – Din rus. programma.

PROGRA s.f. 1. V. program. 2. Programă analitică = prezentare în scris a obiectelor și capitolelor fiecărei discipline predate într-o instituție de învățămînt. [< fr. programme].

PROGRA s. f. ~ analitică = prezentare în scris a obiectelor și capitolelor fiecărei discipline predate într-o instituție de învățământ. (< rus. programma)

PROGRAMĂ ~e f. Expunere sumară a conținutului unui obiect de studiu și a sistemului lui de predare. ~ școlară. ~ analitică. /<fr. programme

*prográmă f., pl. e (vgr. prógramma. V. ana-, dia-, epi-, mono- și tele-gramă, grafie). Scris orĭ tipăritură pin care se arată pe larg cum se va desfășura o ceremonie, o sărbare, o reprezentațiune, un concert. Anunț pin care se arată pe larg materia pe care o va desfășura un profesor la cursu luĭ. Pin ext. Expunerea principiilor, ideilor saŭ planurilor unuĭ partid, unuĭ individ: programa lor e îmbogățirea peste noapte. – Și prográm, n., pl. e. V. orar.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

progra (document școlar/universitar) (desp. pro-gra-) s. f., g.-d. art. programei; pl. programe

progra (document școlar) (pro-gra-) s. f., g.-d. art. programei; pl. programe

progra (analitică) s. f. (sil. -gra-), g.-d. art. programei; pl. programe

Intrare: programă
programă substantiv feminin
  • silabație: pro-gra-mă info
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • progra
  • programa
plural
  • programe
  • programele
genitiv-dativ singular
  • programe
  • programei
plural
  • programe
  • programelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

progra, programesubstantiv feminin

  • 1. (De obicei cu determinările „școlară” sau „analitică”) Document școlar care stabilește volumul cunoștințelor și sistemul lor de predare pentru o anumită clasă ori an de studiu și la un anumit obiect, în cursul unui an de învățământ. DEX '09 DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.