12 definiții pentru programare

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PROGRAMARE, programări, s. f. Acțiunea de a programa și rezultatul ei. ♦ Alcătuire a unei succesiuni de instrucțiuni care permit unui calculator să rezolve o problemă dată, plecând de la datele inițiale. – V. programa.

programare sf [At: CONTEMP. 1949, nr. 120, 2/3 / Pl: ~mări / E: programa] 1 Organizare potrivit unui program (7). 2 Stabilire a unui program (7) pe baza căruia urmează să se desfășoare o activitate. 3 Includere într-un program (1). 4 Planificare a unei persoane la o anumită dată pentru rezolvarea unei probleme. 5 Introducere a unui program (12) într-un calculator în vederea rezolvării unei probleme. 6 Ansamblu de metode de rezolvare matematică a problemelor de tipul celor care intervin în planificare, urmărind optimizarea unor funcții de mai multe variabile.

PROGRAMARE, programări, s. f. Acțiunea de a programa și rezultatul ei. ♦ Operația de elaborare a programului în vederea rezolvării unei probleme la calculatorul electronic. – V. programa.

PROGRAMARE, programări, s. f. Acțiunea de a programa; introducere, fixare într-un program de activitate. V. planificare.

PROGRAMARE s.f. Acțiunea de a programa și rezultatul ei; (spec.; fin.) hîrtie prin care se atestă că s-a programat ceva. ♦ Ramură a matematicilor aplicate care studiază principiile și metodele de rezolvare a problemelor cu ajutorul calculatoarelor electronice. ♦ Operația de elaborare a programului în vederea rezolvării unei probleme la calculatorul electronic. [< programa].

PROGRAMARE s. f. 1. acțiunea de a programa; operația de elaborare a programului în vederea rezolvării unei probleme la calculatorul electronic. 2. ramură a matematicii aplicate care studiază principiile și metodele de rezolvare pentru probleme de optimizare ce apar în planificare. ♦ ~ liniară = cea mai simplă formă a programării matematice, care se ocupă cu studiul problemelor de maximizare sau minimizare a unei funcții liniare cu mai multe variabile. (< programa)

PROGRAMARE ~ări f. 1) v. A PROGRAMA. 2) Operația de elaborare a unei programe la calculatorul electronic. /v. a programa

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

programare (desp. pro-gra-) s. f., g.-d. art. programării; pl. programări

programare (pro-gra-) s. f., g.-d. art. programării; pl. programări

programare s. f. (sil. -gra-), g.-d. art. programării; pl. programări

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

PROGRAMARE s. planificare. (~ cuiva la analize.)

PROGRAMARE s. planificare. (~ cuiva la analize.)

Intrare: programare
programare substantiv feminin
  • silabație: pro-gra- info
substantiv feminin (F113)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • programare
  • programarea
plural
  • programări
  • programările
genitiv-dativ singular
  • programări
  • programării
plural
  • programări
  • programărilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

programare, programărisubstantiv feminin

  • 1. Acțiunea de a programa și rezultatul ei. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    sinonime: planificare
    • 1.1. prin specializare finanțe Hârtie prin care se atestă că s-a programat ceva. DN
    • 1.2. Ramură a matematicilor aplicate care studiază principiile și metodele de rezolvare a problemelor cu ajutorul calculatoarelor electronice. DN
      • 1.2.1. Programare liniară = cea mai simplă formă a programării matematice, care se ocupă cu studiul problemelor de maximizare sau minimizare a unei funcții liniare cu mai multe variabile. MDN '00
    • 1.3. Alcătuire a unei succesiuni de instrucțiuni care permit unui calculator să rezolve o problemă dată, plecând de la datele inițiale. DEX '09 DN
etimologie:
  • vezi programa DEX '09 DEX '98 DN

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.