12 definiții pentru prinzătoare

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PRINZĂTOARE, prinzători, s. f. (Rar) Cursă de prins păsări. V. capcană. Ai fost și tu vînător într-o vreme, însă de vrăbii, pițigoi și sticleți, cu praștia, cu cleiul și prinzătoarea. PAS, Z. I 209.

PRINZĂTOARE ~ f. rar Cursă de prins păsări. /a prinde + suf. ~ătoare

prinzătoáre f., pl. orĭ. Instrument de prins animale, maĭ ales păsărele: un scatiŭ în prinzătoare (V. capcană, cursă). Instrument de fixat rufele pe frînghie (un lemnișor despicat orĭ doŭă lemnișoare cu resort) ca să nu le ĭa vîntu (numit și cuĭ de rufe saŭ cîrlig de rufe și sclimpuș).

PRINZĂTOR, -OARE, prinzători, -oare, adj., s. f., s. n. 1. Adj. Care prinde, care apucă sau înhață. 2. S. f. (Rar) Cursă de prins păsări. 3. S. n. Mașină sau instalație folosită pentru separarea anumitor impurități dintr-un material. – Prinde + suf. -ător.

prinzător, ~oare [At: DRLU / Pl: ~i, ~oare / E: prinde + -ător] 1 a Care apucă. 2 a Care capturează. 3 sm Persoană care prinde pe cineva care vrea să fugă, să facă ceva reprobabil etc. 4 sm Persoană care se ocupă cu capturarea păsărilor sau a animalelor sălbatice vii. 5 sm (Spc) Copil care, în unele jocuri, aleargă după ceilalți copii pentru a-i prinde. 6 sm Copil care, la unele jocuri, prinde mingea și o aruncă într-o groapă făcută în pământ. 7 sf Cursă de prins păsări sau alte animale. 8 sf Unealtă sau loc special amenajat pentru prins pește. 9 sf (Spc) Cursă de prins păsări, de forma unei duble colivii, în care un compartiment este ocupat de o pasăre cântătoare în captivitate, iar celălalt compartiment, cu un perete mobil deschis, are rol de momeală pentruo pasăre liberă care, intrată în el, este prinsă prin închiderea peretelui mobil. 10 sf (Îvr) Închisoare. 11 sf (Trs) Săculeț făcut dintr-o pânză rară și groasă în care se pune cașul la scurs sau prin care se storc fagurii. 12 sn (Pan) Mașină sau instalație folosită pentru separarea anumitor impurități dintr-un material. 13 s (Pop; pan) Grindă principală care leagă căpriorii unei case țărănești. 14 snf (Reg; pan) Lemn care leagă ceafa jugului de policioară Si: (reg) bulfeu. 15 sf (Reg; pan) Mâner la coasă. 16 sf (Reg; pan) Fiecare dintre cele două bare de lemn care fixează părțile laterale ale războiului de țesut sau tălpile războiului de țesut una de alta Si: (pop) chingă, (reg) prinsoare. 17 sf (Buc; pan) Tindeche la războiul de țesut manual. 18 s (Reg; pan) Unealtă de tors nedefinită mai îndeaproape. 19 sf (Pan; îs) ~oare de muște Fâșie de pânză sau de hârtie, îmbibată cu o materie lipicioasă, care servește la prinderea muștelor.

PRINZĂTOR, -OARE, prinzători, -oare, adj., subst. 1. Adj. Care prinde, care apucă sau înhață. 2. S. f. (Rar) Cursă de prins păsări. 3. S. n. Mașină sau instalație folosită pentru separarea anumitor impurități dintr-un material. – Prinde + suf. -ător.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

prinzătoare (capcană) (rar) s. f., g.-d. art. prinzătorii; pl. prinzători

prinzătoare (capcană) (rar) s. f., g.-d. art. prinzătorii; pl. prinzători

prinzătoare (capcană) s. f., g.-d. art. prinzătorii; pl. prinzători

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

PRINZĂTOARE s. capcană, cursă, (reg.) clapcă, (înv.) mreajă, silță, (înv., în Olt., Ban. și Transilv.) clucsă. (~ de prins animale sălbatice.)

Intrare: prinzătoare
prinzătoare substantiv feminin
substantiv feminin (F116)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • prinzătoare
  • prinzătoarea
plural
  • prinzători
  • prinzătorile
genitiv-dativ singular
  • prinzători
  • prinzătorii
plural
  • prinzători
  • prinzătorilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

prinzătoare, prinzătorisubstantiv feminin

  • 1. rar Cursă de prins păsări. DEX '09 DLRLC
    • format_quote Ai fost și tu vînător într-o vreme, însă de vrăbii, pițigoi și sticleți, cu praștia, cu cleiul și prinzătoarea. PAS, Z. I 209. DLRLC
etimologie:
  • Prinde + sufix -ător. DEX '09

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.