19 definiții pentru primă (premiu, muz.)

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PRI1, prime, s. f. 1. Sumă de bani acordată cuiva peste salariul de bază ca recompensă pentru calitatea deosebită a muncii depuse; premiu (acordat în sistemul de salarizare). ♦ Primă de export = sumă de bani sau scutire de taxe, de impozite acordată unor exportatori și întreprinzători pentru a le spori interesul și capacitatea de concurență. Primă de asigurare = sumă de bani pe care asiguratul o plătește (periodic) celui care asigură, pentru asumarea riscului. Primă de economie = sumă plătită deponenților de către unele case de economii, peste nivelul ratei dobânzii. 2. (Muz.) Cel mai mic interval posibil format între două trepte de aceeași înălțime prin repetarea notei date. – Din fr. prime.

pri2 sfs [At: CORESI, ap. DHLR II, 261 / E: lat prima] 1-2 (Îvr; îljv) De(-a) ~ma, din ~ma (Care este) de la început Si: dintâi. 3-4 (Reg; îljv) În ~ (Care a fost făcut) înainte de vreme Si: prematur. 5-6 (Reg; îljv) Din (sau în) ~ (Care s-a făcut) de timpuriu Si: devreme. 7-8 (Iuz; îal) (Care este) înainte de toate Si: întâi.

pri1 sf [At: CR (1833), 2142/15 / V: (reg) prim / Pl: ~me / E: fr prime] 1 Recompensă în bani sau obiecte acordată cuiva peste salariul de bază pentru calitatea deosebită a muncii depuse. 2 (Frr; îe) A face ~ A se bucura de considerație deosebită Si: a prețui, a valora. 3 (Îs) ~ de asigurare Sumă de bani pe care asiguratul o plătește celui care asigură, pentru asumarea riscului Si: (înv) premiu. 4 (Îs) ~ de export Sumă de bani sau scutire de taxe, de impozite acordată ca stimulent unor exportatori pentru exportarea anumitor mărfuri. 5 Spor adăugat la retribuție persoanelor care muncesc în condiții cu un anumit grad de periclitate. 6 (Îvr) Preț de cost al unei mărfi. 7 (Îs) ~ de economie Sumă plătită deponenților de către unele case de economii, peste nivelul ratei dobânzii. 8 (Muz) Cel mai mic interval posibil între două trepte de aceeași înălțime prin repetarea notei date Si: (înv) prim3 (9). 9 (Spt) Primă poziție la scrimă Si: gardă.

PRI1, prime, s. f. 1. Sumă de bani acordată cuiva peste salariul de bază ca recompensă pentru calitatea deosebită a muncii depuse; premiu (acordat în sistemul de salarizare). ◊ Primă de export = sumă de bani sau scutire de taxe, de impozite acordată ca stimulent unor exportatori pentru exportarea anumitor mărfuri. Primă de asigurare = sumă de bani pe care asiguratul o plătește (periodic) celui care asigură, pentru asumarea riscului. Primă de economie = Sumă plătită deponenților de către unele case de economii, peste nivelul ratei dobânzii. 2. (Muz.) Cel mai mic interval posibil format între două trepte de aceeași înălțime prin repetarea notei date. – Din fr. prime.

PRI1, prime, s. f. Retribuție suplimentară acordată cuiva ca recompensă pentru contribuția lui la creșterea calității și cantității producției. ♦ Supliment de salariu care se acordă salariaților unei întreprinderi capitaliste la încheierea bilanțului sau în alte împrejurări.

PRI1 s.f. Retribuție suplimentară acordată cuiva pentru îndeplinirea exemplară sau depășirea unor condiții de calitate și de cantitate privind producția. ♦ Sumă care se plătește inițial sau periodic unei instituții de asigurare. [< fr. prime, cf. lat. praemium].

PRI3 s.f. (Muz.) Interval de o singură treaptă (format din două sunete avînd aceeași denumire); prima treaptă de la o treaptă dată (repetarea aceluiași sunet). [< fr. prime, cf. lat. prima].

PRI s. f. 1. sumă care se plătește inițial sau periodic de către asigurat societății de asigurare (asiguratorului) pentru asigurarea unor mărfuri, persoane sau bunuri. 2. recompensă acordată de stat pentru încurajarea unei activități comerciale sau industriale. ♦ ~ de export = primă, în bani sau sub forma unor scutiri de taxe și impozite, acordată de stat exportatorilor pentru încurajarea exportului anumitor mărfuri. 3. retribuție suplimentară acordată cuiva pentru îndeplinirea exemplară sau depășirea unor condiții de calitate și cantitate privind producția. 4. prima poziție sau gardă la scrimă. 5. (muz.) cel mai mic interval, între două trepte de aceeași înălțime. ◊ treapta întâi de la o treaptă dată. (< fr. prime)

PRIMĂ ~e f. 1) Recompensă (mai ales în bani) acordată cuiva pentru succese deosebite sau realizări remarcabile într-un domeniu de activitate; premiu. 2) Sumă alocată cuiva cu titlu de ajutor, de recompensă sau pentru încurajare într-o activitate. 3): ~ de asigurare sumă ce trebuie s-o plătească asiguratul asiguratorului. /<fr. prime

primă f. 1. sumă plătită pe fiecare an unei societăți de asigurare; 2. sumă acordată ca încurajare; 3. dar făcut clienților sau abonaților.

1) *prímă f., pl. e (fr. prime, d. engl. premium, pron. primiön, care e latĭnu praemium, premiŭ). Barb. Premiŭ, recompensă acordată pentru încurajare uneĭ societățĭ, unuĭ abonat, unuĭ client orĭ altora.

2) prímă f., pl. e. Primă infirmieră într’un spital.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

pri s. f., g.-d. art. primei; pl. prime

pri s. f., g.-d. art. primei; pl. prime

pri (retribuție bănească, panglică) s. f., g.-d. art. primei; pl. prime

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

PRI s. 1. (în sistemul de retribuire) premiu. 2. primă de asigurare = (ieșit din uz) rată de asigurare, (înv.) premiu.

PRI s. 1. (în sistemul de retribuire) premiu. 2. primă de asigurare = (ieșit din uz) rată de asigurare, (înv.) premiu.

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

primă (< lat. primus „cea dintâi”) 1. Cel mai mic interval* posibil în muzică format între două trepte* de aceeași înălțime*, adică format prin repetarea notei date (v. unison). P. se notează cu cifra 1 și poate fi de două feluri: p. perfectă și p. mărită având o mărime de 1 semiton* cromatic. Se notează 1 + 2. 2. Treapta* întâia la o treaptă dată, la un sunet dat. 3. Vocea (2) cea mai acută a unei categorii de instr. sau a vocilor (1) umane, care execută partea – uneori cea mai importantă – a țesăturii muzicale (soprană p., tenor p., vl. p., fl. p. etc.).

Intrare: primă (premiu, muz.)
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOOM 3
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • pri
  • prima
plural
  • prime
  • primele
genitiv-dativ singular
  • prime
  • primei
plural
  • prime
  • primelor
vocativ singular
plural
prim4 (pl. -e) substantiv neutru
substantiv neutru (N1)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • prim
  • primul
plural
  • prime
  • primele
genitiv-dativ singular
  • prim
  • primului
plural
  • prime
  • primelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

pri, primesubstantiv feminin

  • 1. Sumă de bani acordată cuiva peste salariul de bază ca recompensă pentru calitatea deosebită a muncii depuse; premiu (acordat în sistemul de salarizare). DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    sinonime: premiu
    • 1.1. Primă de export = sumă de bani sau scutire de taxe, de impozite acordată unor exportatori și întreprinzători pentru a le spori interesul și capacitatea de concurență. DEX '09 MDN '00
    • 1.2. Primă de asigurare = sumă de bani pe care asiguratul o plătește (periodic) celui care asigură, pentru asumarea riscului. DEX '09 DN
    • 1.3. Primă de economie = sumă plătită deponenților de către unele case de economii, peste nivelul ratei dobânzii. DEX '09
  • 2. muzică Cel mai mic interval posibil format între două trepte de aceeași înălțime prin repetarea notei date. DEX '09 DEX '98 DN
    • 2.1. Treapta întâi de la o treaptă dată. MDN '00
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.