9 definiții pentru prejos

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PREJÓS adv. (În loc. adv.) Mai prejos = în inferioritate față de cineva sau de ceva; mai puțin, mai slab, mai prost decât... – Pre2 + jos.

PREJÓS adv. (În loc. adv.) Mai prejos = în inferioritate față de cineva sau de ceva; mai puțin, mai slab, mai prost decât... – Pre2 + jos.

prejos av [At: BOLINTINEANU, O. 202 / E: pre + jos] (Îlav) Mai ~ În situație de inferioritate, de subordonare față de cineva sau de ceva.

PREJÓS adv. (Numai în locuțiuni) Mai prejos (adesea urmat de un complement al comparației construit cu «de», «ca» sau «decît») = a) în inferioritate (față de cineva sau ceva), întrecut (de cineva), inferior (cuiva). Ce, tu ești mai prejos ca altul, care n-are nici studii, nici pregătire? DEMETRIUS, C. 55. Nu se lăsau nici ei mai prejos. ISPIRESCU, L. 111. Orice iubire alta, aici, la muritori, Afară de iubirea a toatei omenire, Pe lîngă cea a țării se află mai prejos. BOLINTINEANU, O. 202; b) mai puțin, mai slab, mai prost (decît... ), inferior (față de... ). Conferința a fost mai prejos de așteptările noastre.

PREJÓS adv.: Mai ~ inferior. /pre- + jos

prejos adv. 1. pe jos; 2. fig. inferior: e mai prejos de tine.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

prejos (mai ~) loc. adj., loc. adv.

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

Intrare: prejos
prejos adverb
adverb (I8)
Surse flexiune: DOR
 • prejos
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

prejosadverb

 • chat_bubble locuțiune adverbială Mai prejos = în inferioritate față de cineva sau de ceva; mai puțin, mai slab, mai prost decât... DEX '09 DEX '98 DLRLC
  antonime: presus
  • format_quote Ce, tu ești mai prejos ca altul, care n-are nici studii, nici pregătire? DEMETRIUS, C. 55. DLRLC
  • format_quote Nu se lăsau nici ei mai prejos. ISPIRESCU, L. 111. DLRLC
  • format_quote Orice iubire alta, aici, la muritori, Afară de iubirea a toatei omenire, Pe lîngă cea a țării se află mai prejos. BOLINTINEANU, O. 202. DLRLC
  • format_quote Conferința a fost mai prejos de așteptările noastre. DLRLC
etimologie:
 • Pre + jos DEX '09 DEX '98

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.