14 definiții pentru portulan

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PORTULAN, portulane, s. n. 1. Publicație-ghid despre o regiune sau despre un port3, destinată navigatorilor. 2. Hartă de navigație folosită în Evul Mediu. – Din fr. portulan.

portulan sn [At: I. GOLESCU, C. / V: ~tol~ / Pl: ~e / E: fr portulan, it portolano] 1 Hartă medievală de navigație. 2 Ghid tipărit, care conține date geografice, istorice, politice și economice despre țările dintr-o zonă de navigație precum și date referitoare la farurile, zonele de ancoraj, posibilitățile de ancorare și reparare a navelor etc.

PORTULAN, portulane, s. n. 1. Publicație-ghid despre o regiune sau despre un port3, destinată navigatorilor. 2. Hartă de navigație folosită în evul mediu. – Din fr. portulan.

PORTULAN, portulane, s. n. Carte care cuprinde hărți nautice, descrierea porturilor, a coastelor maritime, indicații asupra curenților etc. (și de care se foloseau navigatorii din evul mediu).

PORTULAN s.n. Publicație-ghid a unei regiuni sau a unui port cuprinzînd datele necesare pentru navigație în evul mediu. [< fr. portulan, cf. it. portolano].

PORTULAN s. n. 1. hartă de navigație în evul mediu. 2. publicație-ghid a unei regiuni, a unui port cu datele necesare pentru navigație. (< fr. portulan)

PORTULAN ~e n. Publicație asemănătoare cu un ghid care cuprinde datele necesare pentru navigația în cadrul unui port sau al unei regiuni din jurul portului. /<fr. portulan

portulan n. carte conținând descrierea porturilor de mare: portulanele sunt documente prețioase pentru istoria geografiei.

*portulán n., pl. e (it. portolano și portulano; fr. portulan). Hartă marină care arată porturile, curentele, fluxu și fluviile în care pot intra corăbiile de mare.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

portulan s. n., pl. portulane

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

PORTULÁN (< fr.) s. n. 1. Hartă folosită în navigație, în sec. 13-16, pe care se reprezentau amănunțit țărmurile mărilor cu toate detaliile care interesau navigația. 2. Publicație-ghid destinată navigatorilor. care cuprinde date despre istora, geografia, situația politică și economică ale unei regiuni sau ale unui port, cât și indicații privind zone periculoase, faruri, semnalizări, geamanduri etc.

Intrare: portulan
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • portulan
  • portulanul
  • portulanu‑
plural
  • portulane
  • portulanele
genitiv-dativ singular
  • portulan
  • portulanului
plural
  • portulane
  • portulanelor
vocativ singular
plural
portolan
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

portulan, portulanesubstantiv neutru

  • 1. Publicație-ghid despre o regiune sau despre un port, destinată navigatorilor. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • 2. Hartă de navigație folosită în Evul Mediu. DEX '09 MDN '00
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.