32 de definiții pentru pogace

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

POGACE, pogăci, s. f. (Pop.) Turtă de mălai coaptă în cuptor; turtă din aluat de făină de grâu, preparată de obicei cu jumări de porc. – Din sb. pogača, magh. pogácsa, germ. dial. Pogatsche.

pogace [At: BUDAI-DELEANU, Ț. 325 / V: (reg) boace sf, bogace sf, bogaci sn, bohaci sn, ~aci sn, ~acie sf, pohace sf, pohagi sn, pohoace sf / Pl: ~găci, ~ / E: mg pogácsa, ger dal Pogatsche, srb pogača] 1 sf Turtă făcută din făină de grâu cu jumări de porc sau din mălai, preparată în diferite feluri după regiune, coaptă de obicei în vatră, sub spuză. 2 sf (Reg; îe) E pace de ~ Se spune pentru a arăta că nu se poate face cu nici un chip un lucru. 3 sf (Trs; Ban; spc) Azimă făcută din făină de grâu prin coacerea aluatului în spuza din vatră. 4 sf (Trs; spc) Un fel de pâine făcută cu scorțișoară, care se mănâncă la serbările familiale. 5 sf (Trs; spc) Pâinișoară făcută din aluatul ras de pe vasul în care s-a frământat pâinea. 6 sf (Mun; spc) Un fel de turtă dulce făcută din aluatul rămas de la alte produse de patiserie. 7 sf (Buc; Trs) Pâine de grâu muiată în miere, care se dă mirilor după cununie. 8 sf (Trs) Mămăligă tăiată felii prăjită pe jăratic. 9 sf (Trs) Turtă din semințe de floarea-soarelui sau de dovleac din care s-a extras uleiul. 10 sf (Reg; csc) Mâncărurile servite de familia viitorului mire cuscrilor în ziua logodnei. 11 a (Trs; Ban; îs) Mere ~găci Varietate de mere nedefinită mai îndeaproape.

POGACE, pogăci, s. f. (Pop.) Turtă de mălai coaptă în cuptor; turtă din aluat de făină de grâu, preparată de obicei cu jumări de porc. – Din scr. pogača, magh. pogácsa, germ. dial. Pogatsche.

POGACE, pogăci, s. f. (Popular) Turtă preparată în diferite feluri, după regiuni. Mîncară și cea din urmă pogace (turtă) de cenușă. RETEGANUL, P. III 72. Lacomi sînt ochii la pogace. ȚICHINDEAL, F. 10. Pogace rasă Sub streșină de casă (Fereastra). GOROVEI, C. 148. – Variantă: pohace (NEGRUZZI, S. I 285), pohaci (ALECSANDRI, T. 965), s. f.

POGACE ~i f. 1) Turtă de mălai coaptă în cuptor. 2) Azimă din făină de grâu. /<sb. pogața, ung. pogácsa

POGACE s.f. (Ban.) Azimă. Pogacsĕ. Azyma. AC, 361. Etimologie: magh. pogácsa, germ. dial. Pogatsche, scr. pogača. Vezi și pogăci.

pogace f. turtă de mămăligă presărată cu sare și coaptă bine în foc. [Serb. POGAČA (v. bohaciu)].

pogáce și poháce f., pl. ăcĭ (vsl. sîrb. pogača, bg. pogačĭ, d. it. focaccia, lipie, lat. focacius, copt în cenușă, care vine d. focus, vatră; pv. fogasa, fr. fouace, sp. hogaza; ngr. bogátsa, fogátsa; turc. bogaça, pogaça, fogaça; ung. pogácsa). Plăcintă ordinară de la plăcintărie (în Cov. pohoace, pl. ocĭ; în Munt. bogace, maĭ des bogacĭ n., pl. urĭ). Suc. Felie de mămăligă acoperită cu făină de grîŭ și coaptă. Trans. Lipie, pedea. – Și bohacĭ, pl. urĭ (Al.).

BOGACIU (pl. -ace) sn., BOGACE sf. 🍽 POGACE: o calfă pisa... covrigi uscați pentru bogaci (CAR).

bogaciu n. turtă coaptă bine în foc (în Mold. bohaciu și bohace): învârtite și bohaciu AL. [Slav. POGAČA (din it. focaccia)].

pohace f. Mold. V. pogace: pohaci, plăcinte AL.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

pogace (pop.) s. f., g.-d. art. pogăcii; pl. pogăci

pogace (pop.) s. f., g.-d. art. pogăcii; pl. pogăci

pogace s. f., g.-d. art. pogăcii; pl. pogăci

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

pogace (-e), s. f. – Turtă. – Var. pogaci, pohace, bogace, pohaci. Mr., megl. pugace. It. foccacia, prin intermediul sb., bg. pogača (Miklosich, Slaw. Elem., 36; Miklosich, Fremdw., 118; Cihac, II, 272; Densusianu, Rom., XXXIII, 283; Conev 86; Battisti, III, 1672), sau al mag. pogácsa (Gáldi, Dict., 152), cf. ngr. πογάτζα.

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

pogace, pogăci, s.f. (reg.) 1. turtă de mălai coaptă în cuptor; turtă din aluat de fâină de grâu, preparată de obicei cu jumări de porc. 2. azimă în spuză. 3. turtă dulce. 4. pâine muiată în miere, care se dă mirilor. 5. mămăligă tăiată felii prăjită pe jăratic. 6. turtă din semințe de floarea soarelui sau de dovleac, după extragerea uleiului din ele. 7. mâncarea servită cuscrilor în ziua logodnei de către mire.

pogace, s.f. – (reg.) Turtă din semințe de floarea-soarelui sau de bostan (din care s-a extras uleiul). Se folosește ca hrană la animale. „Turtă coaptă în spuză și făcută din mămăligă, în care se pune și aiu” (Papahagi, 1925). ♦ (onom.) Pogăcean, Pogăciaș, Pogăceș, nume de familie (nobiliară) din Hideaga (84 de persoane cu aceste nume, în Maramureș, în 2007). – Din srb. pogača (Șăineanu, Scriban; Miklosich, Cihac, Conev, cf. DER; DEX), magh. pogácsa „turtă dulce” (Galdi, cf. DER; DEX, MDA), germ. dial. Pogatsche (DEX, MDA).

pogace, s.f. – 1. Turtă din semințe de floarea-soarelui sau de bostan (din care s-a extras uleiul). Se folosește ca hrană la animale. 2. (gastr.) „Turtă coaptă în spuză și făcută din mămăligă, în care se pune și aiu” (Papahagi 1925). Pogacea, poreclă. Pogăcieș, nume de familie (nobiliară) din Hideaga. – Din srb. pogača, magh. pogácsa, germ. dial. Pogatsche (DEX).

pohace s.f. (reg.) v. pogace.

Intrare: pogace
pogace1 (pl. -i) substantiv feminin
substantiv feminin (F123)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • pogace
 • pogacea
plural
 • pogăci
 • pogăcile
genitiv-dativ singular
 • pogăci
 • pogăcii
plural
 • pogăci
 • pogăcilor
vocativ singular
plural
pogace2 (pl. -e) substantiv feminin
substantiv feminin (F104)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • pogace
 • pogacea
plural
 • pogace
 • pogacele
genitiv-dativ singular
 • pogace
 • pogacei
plural
 • pogace
 • pogacelor
vocativ singular
plural
bohaci
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
pogaci
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
pogacie
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
substantiv feminin (F122)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • pohace
 • pohacea
plural
 • pohaci
 • pohacile
genitiv-dativ singular
 • pohaci
 • pohacii
plural
 • pohaci
 • pohacilor
vocativ singular
plural
pohagi
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
pohoace
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
bogaciu
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
bogace
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

pogace, pogăcisubstantiv feminin

 • 1. popular Turtă de mălai coaptă în cuptor; turtă din aluat de făină de grâu, preparată de obicei cu jumări de porc. DEX '09 DEX '98 DLRLC
  diminutive: pogăcea
  • format_quote Mîncară și cea din urmă pogace (turtă) de cenușă. RETEGANUL, P. III 72. DLRLC
  • format_quote Lacomi sînt ochii la pogace. ȚICHINDEAL, F. 10. DLRLC
  • format_quote Pogace rasă Sub streșină de casă (Fereastra). GOROVEI, C. 148. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.