9 definiții pentru plutonism

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PLUTONISM s. n. 1. Totalitatea proceselor geologice legate de mișcarea topiturilor magmatice la mari adâncimi în scoarța terestră. 2. Concepție geologică care consideră că formarea rocilor s-ar datora numai topiturilor magmatice. – Din fr. plutonisme.

PLUTONISM s. n. 1. Totalitatea proceselor geologice legate de mișcarea topiturilor magmatice la mari adâncimi în scoarța terestră. 2. Concepție geologică care consideră că formarea rocilor s-ar datora numai topiturilor magmatice. – Din fr. plutonisme.

plutonism sn [At: LTR2 / Pl: (nob) ~e / E: fr plutonisme] 1 Totalitate a fenomenelor și a proceselor geologice legate de mișcarea magmei la mare adâncime în interiorul scoarței terestre. 2 Concepție care exagerează rolul fenomenelor magmatice în procesul de formare a rocilor, considerând că formarea acestora ar avea loc exclusiv pe cale magmatică.

PLUTONISM s. n. Teorie (elaborată la sfîrșitul secolului al XVIII-lea) care recunoaște caracterul schimbător al scoarței pămîntului sub influența cauzelor naturale, dar care supraestimează rolul căldurii subterane în procesul de formare a rocilor.

PLUTONISM s.n. 1. Totalitatea fenomenelor și a proceselor geologice legate de formarea magmelor în adîncime și de mișcările acesteia. 2. Teorie care atribuie căldurii subterane rolul primordial în procesul de formare a rocilor. [< fr. plutonisme].

PLUTONISM s. n. 1. totalitatea fenomenelor și proceselor geologice legate de formarea magmelor în adâncime și de mișcările acestora. 2. concepție care exagerează rolul căldurii în procesul de formare a rocilor. (< fr. plutonisme)

PLUTONISM n. 1) (în sec. XVIII-XIX) Curent în geologie, care exagera rolul căldurii subterane și susținea că rocile s-au format pe cale magmatică. 2) Totalitate a proceselor geologice care au loc la mari adâncimi și sunt legate de mișcarea magmei. /<fr. plutonisme

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Intrare: plutonism
substantiv neutru (N29)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • plutonism
  • plutonismul
  • plutonismu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • plutonism
  • plutonismului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

plutonismsubstantiv neutru

  • 1. Totalitatea proceselor geologice legate de mișcarea topiturilor magmatice la mari adâncimi în scoarța terestră. DEX '09 DEX '98 DN
  • 2. Concepție geologică care consideră că formarea rocilor s-ar datora numai topiturilor magmatice. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.