10 definiții pentru plisă

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

pli1 sf [At: SCRIBAN, D. / Pl: -se / E: ucr плесо] 1 (Buc; Mar) Loc adânc și liniștit în albia unui râu. 2 (Reg) Loc în pădure unde se adună lemnele pentru a fi transportate cu mașinile sau cu căruțele. 3 (Buc) Semn pus de-a curmezișul unei ape curgătoare, pe care se așază butucii când se construiește o plută.

pli2 sf [At: (a. 1807) IORGA, S. D. VI, 205 / Pl: ~se / E: rs плис] (Înv) Țesătură de bumbac asemănătoare cu catifeaua, având părul mai lung pe față.

PLISĂ, plise, s. f. (Învechit) Țesătură de bumbac, asemănătoare cu catifeaua, avînd pe față firele mai lungi. V. pluș. Bătrînii își ridică pulpanele giubelelor în cingătoarea de plisă roșie. DELAVRANCEA, H. TUD. 12. E îmbrăcat într-un chip neobișnuit în orașele europene... în cap, o șapcă de plisă neagră cu cozoroc de piele. CARAGIALE, M. 71.

PLISĂ, plise, s. f. (Înv.) Țesătură de bumbac asemănătoare cu catifeaua, avînd pe față firele mai lungi. – Rus plis (bg. plisa).

plisă f. un fel de catifea cu părul mai lung. [Rus. PLISŬ].

1) plísă f., pl. e (rut. pléso). Nord. Bulboană.

2) plísă f., pl. e (rus. plis, bg. plisa, pol. plisia, d. germ. plüsch, care vine d. fr. peluche și pluche, din poil, păr, fir. V. păr 1). Un fel de catifea cu păru maĭ mare. – Cînd e și maĭ mare, se numește plĭuș. V. plĭuș.

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

pli1, plise, s.f. (reg.) 1. loc adânc și liniștit în albia unui râu. 2. loc în pădure unde se adună lemnele pentru a fi transportate cu mașinile sau cu căruțele. 3. lemn pus de-a curmezișul unei ape curgătoare, pe care se așază butucii când se construiește o plută.

pli2, plise, s.f. (înv.) țesătură de bumbac asemănătoare cu catifeaua, având părul mai lung pe față; pluș.

plisă, plise, s.f. – Apă adâncă, „așa cum se vede de obicei sub poduri”: „Cu un prănicuț de tisă, / Unde-a si mai mândră plisă” (Papahagi, 1925: 226; Săcel). Atestat și în Maramureșul din dreapta Tisei (DRT, 2010). – Din ucr. pléso (Scriban, MDA).

Intrare: plisă
substantiv feminin (F1)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • pli
  • plisa
plural
  • plise
  • plisele
genitiv-dativ singular
  • plise
  • plisei
plural
  • plise
  • pliselor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

pli, plisesubstantiv feminin

  • 1. învechit Țesătură de bumbac, asemănătoare cu catifeaua, având pe față firele mai lungi. DLRLC
    • format_quote Bătrînii își ridică pulpanele giubelelor în cingătoarea de plisă roșie. DELAVRANCEA, H. TUD. 12. DLRLC
    • format_quote E îmbrăcat într-un chip neobișnuit în orașele europene... în cap, o șapcă de plisă neagră cu cozoroc de piele. CARAGIALE, M. 71. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.