15 definiții pentru plastron

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PLASTRON, plastroane, s. n. 1. Partea din față apretată (detașabilă) a unei cămăși bărbătești. ♦ Partea din față (detașabilă) a unei bluze, rochii etc., care constituie o garnitură. 2. Cravată lată care acoperă pieptul. 3. Piesă de piele groasă, căptușită, care protejează pieptul la jucătorii de scrimă. – Din fr. plastron.

plastron sn [At: SLAVICI, N. II, 278 / V: (rar) ~ton / Pl: ~oane / E: fr plastron] 1 (Înv) Cravată lată care acoperea pieptul. 2 Parte din față, apretată, detașabilă, a unei cămăși bărbătești. 3 Parte din față detașabilă a unei bluze, rochii, care constituie o garnitură. 4 Bucată de piele, căptușită, cu care își acoperă pieptul jucătorii de scrimă. 5 (Înv) Parte din față a unei platoșe.

PLASTRON, plastroane, s. n. 1. Partea din față apretată (detașabilă) a unei cămăși bărbătești. ♦ Partea din față (detașabilă) a unei bluze, rochii etc., care constituie o garnitură. 2. Un fel de cravată lată care acoperă pieptul. 3. Bucată de piele groasă, căptușită, care protejează pieptul la jucătorii de scrimă. – Din fr. plastron.

PLASTRON, plastroane, s. n. 1. Partea din față, pînă la talie, a unei cămăși bărbătești, care de obicei se scrobește. Luceau cele trei diamante... pe plastronul parvenitului. ANGHEL, PR. 47. ♦ Partea din față (detașabilă) a unei bluze, rochii etc. constituind o garnitură. 2. (Ieșit din uz) Un fel de cravată lată. Coana Frosa în rochie cărămizie, cu flori turcești și cu cauc pe cap, domnu Tase în haine negre și cu plastron din rochia Frosii. BASSARABESCU, V. 46. Doriți plastron ori fundă?Dă-mi fundă, răspunse Duțu. SLAVICI, O. I 344. 3. Bucată de piele căptușită, cu care cei care fac scrimă își acoperă pieptul.

PLASTRON s.n. 1. Apărătoare din piele căptușită, care protejează pieptul la scrimă. ♦ Partea din față a unei platoșe; pieptar. 2. Partea din față (apretată) care acoperă pieptul la o cămașă bărbătească. 3. (Med.) Regiune dură la palpare. [Pl. -oane. / < fr. plastron].

PLASTRON s. n. 1. apărătoare din piele, căptușită, care protejează pieptul la scrimă. ◊ partea din față a unei platoșe. 2. partea din față (apretată) care acoperă pieptul la o cămașă bărbătească. 3. partea ventrală a carapacei broaștelor țestoase. 4. (med.) regiune dură la palpare. (< fr. plastron)

PLASTRON ~oane n. 1) Accesoriu (detașabil; scrobit) care se aplică în partea din față a unei cămăși bărbătești. 2) Garnitură detașabilă din partea din față a unei rochii sau bluze. 3) Piesă care protejează pieptul unui scrimer; pieptar. 4) Partea anterioară a unei platoșe. /<fr. plastron

plastron n. 1. partea de dinainte la o platoșă sau cămașă; 2. bucată de piele căptușită cu care s’acopere pieptul la scrimă.

*plastrón n., pl. oane (fr. plastron, d. it. piastrone, din aceĭașĭ răd. cu emplastru și piastru). Peptar de metal la o platoșă saŭ de stofă la o haĭnă. Cravată lată care acopere peptu.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

plastron s. n., pl. plastroane

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

PLASTRON s. piept, (înv.) manișcă. (~ la o cămașă.)

PLASTRON s. piept, (înv.) manișcă. (~ la o cămașă.)

Intrare: plastron
substantiv neutru (N11)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • plastron
  • plastronul
  • plastronu‑
plural
  • plastroane
  • plastroanele
genitiv-dativ singular
  • plastron
  • plastronului
plural
  • plastroane
  • plastroanelor
vocativ singular
plural
plaston
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

plastron, plastroanesubstantiv neutru

  • 1. Partea din față apretată (detașabilă) a unei cămăși bărbătești. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Luceau cele trei diamante... pe plastronul parvenitului. ANGHEL, PR. 47. DLRLC
    • 1.1. Partea din față (detașabilă) a unei bluze, rochii etc., care constituie o garnitură. DEX '09 DEX '98 DLRLC
  • 2. Cravată lată care acoperă pieptul. DEX '09 DLRLC
    • format_quote Coana Frosa în rochie cărămizie, cu flori turcești și cu cauc pe cap, domnu Tase în haine negre și cu plastron din rochia Frosii. BASSARABESCU, V. 46. DLRLC
    • format_quote Doriți plastron ori fundă? – Dă-mi fundă, răspunse Duțu. SLAVICI, O. I 344. DLRLC
  • 3. Piesă de piele groasă, căptușită, care protejează pieptul la jucătorii de scrimă. DEX '09 DLRLC DN
    • 3.1. Partea din față a unei platoșe. DN
      sinonime: pieptar
  • 4. medicină Regiune dură la palpare. DN
  • 5. Partea ventrală a carapacei broaștelor țestoase. MDN '00
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.