9 definiții pentru pelotă

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PELOTĂ, pelote, s. f. 1. Perniță pentru ace. 2. Joc cu mingea originar din regiunile bascilor. – Din fr. pelote.

PELOTĂ, pelote, s. f. 1. Perniță pentru ace. 2. Joc cu mingea originar din regiunile bascilor. – Din fr. pelote.

pelo sf [At: DN3 / Pl: ~te / E: sp pelota, fr pelote] 1 Perniță în care se înfig ace. 2 Joc sportiv originar din regiunile bascilor, care constă în aruncarea unei mingi de cauciuc brut, cu mâna sau cu o rachetă, într-un perete, de unde trebuie să ricoșeze într-un anumit sector al terenului. 3 (Prc) Mingea care se folosește la jocul pelota (2).

PELO s.f. 1. Perniță în care se înfig ace. 2. Joc sportiv originar din regiunile bascilor, care constă în aruncarea unei mingi de cauciuc brut, cu mîna sau cu o rachetă, într-un perete, de unde trebuie să ricoșeze într-un anumit sector al terenului; mingea însăși. [< sp. pelota, fr. pelote].

PELO s. f. 1. perniță în care se înfig ace. 2. (med.) pernă destinată a comprima o parte a corpului, în bandajele herniare. 3. joc sportiv de origine bască, între doi jucători, constând în a arunca o minge de cauciuc brut cu o rachetă (chisteră) într-un perete, de unde, ricoșând și atingând pământul, este reluată și jucată de partener; mingea însăși. 4. barcă de piele, cusută și etanșată cu seu de focă, folosită pe apele interioare ale Americii de Sud. (< fr. pelote, fr. pelota)

PELOTĂ ~e f. 1) Pernă mică (de obicei atârnată în cui) în care se înfig acele pentru a nu se pierde; perniță de ace. 2) Joc sportiv cu mingea, originar din regiunile bascilor. /<fr. pelote

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

pelo (joc cu mingea) s. f., g.-d. art. pelotei; pl. pelote

pelo (joc cu mingea) s. f., g.-d. art. pelotei; pl. pelote

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

PELÓTĂ (< fr. {s}; lat. pila „minge”) s. f. 1. Joc cu mingea cunoscut din Antichitate, menționat de Homer în „Odiseea”. P. modernă se practică în S.U.A., Cuba, Egipt, Franța, Italia ș.a. Inițial mingea era lovită de un zid cu mâinile goale (jeu de paume). Ulterior asemănător tenisului de câmp se joacă pe un teren cu fileu și rachete. ◊ P. de bască = joc cu mingea originar din aria Țării Bascilor, foarte dinamic și spectaculos, cu figuri acrobatice pe cei trei pereți ai terenului; mingea este jucată cu chistera (un fel de mănuși de format mărit). 2. Pernuțe pentru ace.

Intrare: pelotă
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • pelo
  • pelota
plural
  • pelote
  • pelotele
genitiv-dativ singular
  • pelote
  • pelotei
plural
  • pelote
  • pelotelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

pelo, pelotesubstantiv feminin

  • 1. Perniță pentru ace. DEX '09 DEX '98 DN
  • 2. Joc cu mingea originar din regiunile bascilor. DEX '09 DEX '98 DN
  • 3. medicină Pernă destinată a comprima o parte a corpului, în bandajele herniare. MDN '00
  • 4. Barcă de piele, cusută și etanșată cu seu de focă, folosită pe apele interioare ale Americii de Sud. MDN '00
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.