5 definiții pentru patison

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

patison sn [At: DN3 / Pl: ? / E: fr pâtisson] Legumă puțin cunoscută în România, din aceeași familie cu dovleacul, având mărimea unui măr și forma unei farfurii răsturnate, cu marginile dințate.

PATISON s.n. Legumă, puțin cunoscută în Romînia, din aceeași familie cu dovleacul, avînd mărimea unui măr și forma unei farfurii răsturnate, cu marginile dințate. [< fr. pâtisson].

PATISON s. n. legumă, puțin cunoscută la noi, din aceeași familie cu dovleacul, de mărimea unui măr și forma unei farfurii răsturnate, cu marginile dințate. (< fr. pâtisson)

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

PATISÓN [s.n. patisoane, s.m. patisoni]. Dovlecel rotund și plat (Cucurbita pepo), asemănător cu o farfurie cu marginile mai mult sau mai puțin vălurite, de culoare alb-gri, cu pulpa deosebit de delicată; se consumă fiert, umplut sau copt. – Fr. pâtisson; germ. Ufo (= farfurie zburătoare).

Intrare: patison
substantiv neutru (N29)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • patison
  • patisonul
  • patisonu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • patison
  • patisonului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

patisonsubstantiv neutru

  • 1. Legumă, puțin cunoscută în România, din aceeași familie cu dovleacul, având mărimea unui măr și forma unei farfurii răsturnate, cu marginile dințate. DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.