14 definiții pentru patefon

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PATEFON, patefoane, s. n. Aparat pentru reproducerea sunetelor înregistrate pe discuri de gramofon prin mișcarea orizontală sau pe verticală a unui ac special, care urmărește șanțul săpat în disc și comandă membrana difuzorului. – Din fr. pathéphone.

PATEFON, patefoane, s. n. Aparat pentru reproducerea sunetelor înregistrate pe discuri de gramofon prin mișcarea orizontală sau pe verticală a unui ac special, care urmărește șanțul săpat în disc și comandă membrana difuzorului. – Din fr. pathéphone.

patefon sn [At: CAMIL PETRESCU, T. III, 188 / V: (reg) ~if~ / Pl: ~oane, (înv) ~uri / E: fr pathéphone] 1 Aparat pentru reproducerea sunetelor înregistrate pe un disc așezat pe un platan care se rotește cu ajutorul unui arc Si: gramofon Vz picup. 2 (Bot; reg; lpl; îf patefoane) Zorele (Pharbitis purpurea).

PATEFON, patefoane, s. n. Aparat pentru reproducerea sunetelor înregistrate pe o placă sub formă de șanțuri de adîncime variabilă. V. gramofon.

PATEFON s.n. Fonograf asemănător gramofonului, dar fără pîlnie de rezonanță. [< fr. pathéphone, cf. Pathé – firmă care fabrica fonografe].

PATEFON s. n. aparat pentru reproducerea înregistrărilor pe discuri (1). (< fr. pathéphone)

PATEFON ~oane n. înv. Aparat acustic pentru reproducerea sunetelor (mai ales muzicale) înregistrate pe discuri. /<fr. pathéphone

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

PATEFON s. gramofon. (Placă de ~.)

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

PATEFÓN (< fr.; {s} n. pr. Pathé + [gramo]fon) s. n. Aparat pentru reproducerea sunetelor înregistrate pe discuri (4), prin mișcarea pe orizontală sau pe verticală a unui ac, care urmărește șanțul (rila) săpat în disc, mișcarea acului fiind transmisă diafragmei. Inventat de frații Pathé în 1908.

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

patefon, patefoane s. n. 1. (iron., înv.) soacră. 2. copil mic.

Intrare: patefon
substantiv neutru (N11)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • patefon
  • patefonul
  • patefonu‑
plural
  • patefoane
  • patefoanele
genitiv-dativ singular
  • patefon
  • patefonului
plural
  • patefoane
  • patefoanelor
vocativ singular
plural
patifon
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

patefon, patefoanesubstantiv neutru

  • 1. Aparat pentru reproducerea sunetelor înregistrate pe discuri de gramofon prin mișcarea orizontală sau pe verticală a unui ac special, care urmărește șanțul săpat în disc și comandă membrana difuzorului. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    sinonime: gramofon
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.