8 definiții pentru parți

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PARȚI s. m. pl. Veche populație, nomadă, de origine iraniană stabilită în vestul Asiei, între Eufrat și Ind, unde a întemeiat un puternic stat în sec. III î. H. – Din fr. Parthes.

parți smp [At: XENOPOL, I. R. I, 92 / E: fr parthes] Populație scitică stabilită în vestul Asiei, unde a întemeiat un regat puternic pe la anul 260 î. H.

PARȚI s. m. pl. Veche populație de origine iraniană stabilită în vestul Asiei, unde a întemeiat un puternic stat sclavagist în sec. III a. Cr. – Din fr. Parthes.

Parți m. pl. vechiu popor în Azia, se așeză la S.-E. de Marea Caspică, unde formă un regat puternic (250 a. Cr.), suplantat în urmă de Sasanizi. Călăreți plini de cutezare și buni arcași, Parții se luptară cu Romanii în timp de două secole.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

parți (populație iraniană) s. m. pl.

parți (populație iraniană) s. m. pl. (sg. part)

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

PARȚI (< fr., lat.) s. m. pl. Popor nomad de origine iraniană, care a întemeiat în sec. 3 î. Hr., între Eufrat și Ind, statul part, încorporat în sec. 3 d. Hr. Imp. Sasanid.

Săgeata Parților – Parții, vechi popor scitic (au întemeiat un regat lîngă Marea Caspică în secolul III î.e.n.), erau vestiți călăreți și arcași. În lupte, retragerea lor era mai periculoasă decît atacul, căci de pe cai, stînd cu spatele, trăgeau cu arcul peste umăr, țintind cu mare dibăcie în dușmanii urmăritori. „Săgeata Parților” a devenit astfel o expresie prin care se înțelege un gest sau un cuvînt, lansat în clipa plecării, cu efect hotărîtor. IST.

Intrare: parți
substantiv masculin (M99)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
plural
  • parți
  • parții
genitiv-dativ singular
plural
  • parți
  • parților
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

parți, parțisubstantiv masculin plural

  • 1. Veche populație, nomadă, de origine iraniană stabilită în vestul Asiei, între Eufrat și Ind, unde a întemeiat un puternic stat în secolul III î.e.n. DEX '09
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.