14 definiții pentru Trifolium (gen de plante)


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PAPANÁȘ, papanași, s. m. 1. Preparat culinar făcut din brânză de vacă, ouă și făină sau griș, fiert în apă sau prăjit în grăsime. 2. Plantă erbacee din familia leguminoaselor, cu frunzele compuse din trei foliole și cu flori mici, alburii sau trandafirii (Trifolium arvense).Cf. papă1.

TRIFÓI, trifoiuri, s. n. Nume dat mai multor plante din familia leguminoaselor, cu frunzele compuse din trei foliole și cu florile strânse în inflorescențe globuloase, divers colorate, unele specii fiind cultivate ca plante furajere (Trifolium).Lat. trifolium.

TRIFOIÁȘ, trifoiași, s. m. Plantă erbacee din familia leguminoaselor, cu tulpina întinsă pe pământ, cu frunzele despicate în trei lobi și cu flori galbene (Trifolium campestre).Trifoi + suf. -aș.

PAPANÁȘ ~i m. Preparat culinar în formă de cocoloș sau de turtișoară, făcut din brânză de vacă amestecată cu ouă și făină (sau griș) și fiert în apă sau prăjit în grăsime. /cf. papă

TRIFÓI m. Plantă erbacee furajeră cu flori de diferite culori, dispuse în inflorescențe sferice, și cu frunze formate din trei foliole. ◊ ~-alb trifoi cu tulpina culcată, ramificată și cu flori albe. ~-roșu trifoi cu tulpina erectă, simplă sau ramificată și cu flori roșii. /<lat. trifolium

TRIFOIÁȘ ~i m. (diminutiv de la trifoi) Plantă erbacee cu tulpina culcată, cu frunze trifoliate și cu flori galbene, care crește în pășuni și în locuri cultivate. /trifoi + suf. ~aș


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

papanáș s. m., pl. papanáși

trifói s. n., (sorturi) pl. trifóiuri; (lanuri) pl. trifoáie

trifoiáș s. m., pl. trifoiáși


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

PAPANÁȘ s. (mai ales la pl.) 1. (BOT.; Trifolium arvense) (reg.) cercură, clopoțel, cotocei (pl.), culbeceasă, ghizdei, mielușel, mâțișor, mâțucă, mohorel, motocei (pl.), pepenări (pl.), pepenei (pl.), pepeniță, pisici (pl.), pufușor, trifoi, coada-mâței, iarba-somnului. 2. (reg.) găluștele (pl.) (A mâncat ~i.)

TRIFÓI s. (BOT.) trifoi roșu (Trifolium pratense) = trifoi sălbatic; trifoi sălbatic (Trifolium pratense) = trifoi roșu.

TRIFÓI s. v. culbeceasă, papanaș, sparcetă, trifoiaș.

TRIFOIÁȘ s. (BOT.; Trifolium campestre sau procumbens) (reg.) trifoi.


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

TRIFOLIUM L., TRIFOI, fam. Leguminosae. Gen originar din zone continentale și subtropicale, pînă la 305 specii, erbacee, anuale sau perene, cu tulpini erecte sau repente, pe rădăcini cu nodozități provenite din conviețuirea cu bacteriile. Frunze (însoțite de stipele) trifoliate, rar mai multe, foliole cu margini întregi. Înveliș floral dublu. Flori (caliciul cu 5 foliole mai mult sau mai puțin concrescute, 5 petale galbene, albe sau roșii, la bază concrescute cu staminele, una mai mare numită vexil, 2 aripioare, 2 unite formînd luntriță cu vîrful bont, 10 stamine dintre care 9 unite și una liberă) dispuse în capitule. Fruct, păstaie scurtă, nu iese din caliciu.

Intrare: Trifolium (gen de plante)
Trifolium (gen de plante)
gen de plante (I2.1)
  • Trifolium