16 definiții pentru palier

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PALIER, paliere, s. n. 1. (Tehn.) Lagăr. 2. Porțiune orizontală în cuprinsul scării interioare a unei clădiri, la nivelul fiecărui etaj; odihnă. ♦ Ansamblul planșeelor unei construcții, aflate la același nivel al ei. 3. Porțiune orizontală din traseul unei căi ferate sau al unui drum rutier. 4. Parcurs executat de avion, imediat după decolare. [Pr.: -li-er] – Din fr. palier.

palier1 sn [At: ENC. TEHN. I, 284 / P: ~li-er / Pl: ~e / E: fr palier] 1 Organ de mașină care servește la rezemarea și la ghidarea unui arbore sau a unei osii și care permite o mișcare de rotație sau de oscilație a acestora Si: lagăr. 2 Platformă orizontală amenajată pe parcursul scării interioare a unei clădiri, care permite accesul în apartamentele unui etaj și care servește ca loc de odihnă pentru cei care folosesc scara Si: odihnă, (îvr) podest, podestru. 3 Porțiune orizontală din traseul unei căi ferate sau al unui drum.

PALIER, paliere, s. n. 1. (Tehn.) Lagăr. 2. Porțiune orizontală în cuprinsul scării interioare a unei clădiri, la nivelul fiecărui etaj; odihnă. ♦ Ansamblul planșeelor unei construcții, aflate la același nivel al ei. 3. Porțiune orizontală din traseul unei căi ferate sau a unui drum rutier. 4. Parcurs executat de avion, la decolare, imediat după dezlipirea de la sol. [Pr.: -li-er] – Din fr. palier.

PALIER2, paliere, s. n. Platformă amenajată la scara unei clădiri, de obicei la nivelul fiecărui etaj.

PALIER1, paliere, s. n. (Tehn.) Lagăr.

PALIER s.n. 1. Porțiune de traseu orizontal al unei șosele sau a unei căi ferate. ♦ Platformă pentru odihnă la o scară, plasată de obicei la nivelul etajelor; odihna scării. 2. Lagăr (II), de obicei orizontal. 3. Ansamblul planșeelor unei construcții situate la același nivel. 4. Parcurs executat de avion, imediat după dezlipirea de la pămînt la decolare, în zbor orizontal pentru a intra în viteză. [Pron. -li-er. / < fr. palier].

PALIER s. n. 1. porțiune de traseu orizontal al unei șosele sau căi ferate. 2. platformă pentru odihnă la o scară, plasată de obicei la nivelul etajelor. 3. lagăr (II) (orizontal). 4. zbor orizontal executat de avion imediat după dezlipirea de sol, la decolare, sau la aterizare. 5. porțiune orizontală într-o diagramă. 6. (fig.) fază de stabilitate în cursul unei evoluții; stare stabilă, etapă după o creștere, o urcare (a prețurilor, a valutei etc.). (< fr. palier)

PALIER ~e n. 1) tehn. Organ al unei mașini pe care se fixează un ax sau un arbore și care permite acestora o mișcare de rotație sau de oscilație; lagăr. 2) Platformă la fiecare cotitură a unei scări din interiorul unui bloc; odihnă. 3) Ansamblu al planșeelor unei construcții situate la același nivel. 4) Porțiune orizontală a unei căi ferate sau a unui drum. [Sil. -li-er] /<fr. palier

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

palier (desp. -li-er) s. n., pl. paliere

palier (-li-er) s. n., pl. paliere

palier s. n. (sil. -li-er), pl. paliere

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

PALIER s. 1. v. odihnă. 2. v. lagăr.

PALIER s. 1. (CONSTR.) odihnă, (înv.) podest, podestru. (~ la o scară.) 2. (TEHN.) lagăr.

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

PALIER zbor orizontal, paralel cu solul, executat la mică înălțime, imediat după desprinderea de la sol, la decolare sau la aterizare, îninte de a lua contact cu pista. Palierul are drept scop: a) obținerea unei creșteri a vitezei, după decolare, care să excludă orice pericol pe panta de urcare; b) obținerea unei importante reduceri a vitezei de aterizare înainte de contactul cu solul.

URCARE ÎN PALIER fază a zborului remorcat în care aparatul de zbor trebuie ținut pe direcția automosorului.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

PALIÉR (< fr.) s. n. 1. (Într-o construcție) Ansamblul planșeelor care se găsesc la același nivel. 2. Odihnă (3). 3. Porțiune orizontală a unui traseu rutier sau de cale ferată. 4. Parcurs executat de un avion imediat imediat după decolare. 5. (FIZ.) Porțiune orizontală, (aproximativ) paralelă cu axa absciselor, a unei curbe caracteristice, a unei diagrame de stare etc. 6. ( TEHN.) Lagăr (II), de obicei orizontal.

Intrare: palier
  • silabație: pa-li-er info
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • palier
  • palierul
  • palieru‑
plural
  • paliere
  • palierele
genitiv-dativ singular
  • palier
  • palierului
plural
  • paliere
  • palierelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

palier, palieresubstantiv neutru

  • 1. tehnică Lagăr. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    sinonime: lagăr
  • 2. Porțiune orizontală în cuprinsul scării interioare a unei clădiri, la nivelul fiecărui etaj. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • 2.1. Ansamblul planșeelor unei construcții, aflate la același nivel al ei. DEX '09 DEX '98 DN
  • 3. Porțiune orizontală din traseul unei căi ferate sau al unui drum rutier. DEX '09 DN
  • 4. Parcurs executat de avion, imediat după decolare. DEX '09 DN
  • 5. Porțiune orizontală într-o diagramă. MDN '00
  • 6. figurat Fază de stabilitate în cursul unei evoluții; stare stabilă, etapă după o creștere, o urcare (a prețurilor, a valutei etc.). MDN '00
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.