10 definiții pentru nucleoproteidă

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

NUCLEOPROTEIDĂ, nucleoproteide, s. f. Compus organic alcătuit din acizi nucleici și din proteine bazice, care intră în structura tuturor celulelor animale și vegetale. [Pr.: -cle-o-pro-te-i-] – Din fr. nucléoprotéide.

NUCLEOPROTEIDĂ, nucleoproteide, s. f. Compus organic alcătuit din acizi nucleici și din proteine bazice, care intră în structura tuturor celulelor animale și vegetale. [Pr.: -cle-o-pro-te-i-] – Din fr. nucléoprotéide.

nucleoprotei sf [At: ENC. AGR. / P: ~cle-o~ / Pl: ~de / E: fr nucléoproteide] (Blg) Compus organic constituit din acid nucleic și proteină bazică prezent în structura tuturor celulelor animale și vegetale Si: nucleoproteină.

NUCLEOPROTEIDĂ, nucleoproteide, s. f. (Mai ales la pl.) Nume dat substanțelor care constituie componenții principali ai nucleelor celulare prezente în plasma celulelor și în multe secreții ale organismului animal.

NUCLEOPROTEI s.f. Nucleoproteină. [< fr. nucléoprotéide].

NUCLEOPROTEI s. f. nucleină. (< fr. nucléoprotéide)

NUCLEOPROTEIDĂ ~e f. Substanță organică compusă din acizi nucleici și proteine bazice, care se află în nucleul și în plasma tuturor celulelor organice. [Sil. -cle-o-pro-te-i-] /<fr. nucléoprotéide

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

nucleoprotei (desp. nu-cle-o-pro-) s. f., g.-d. art. nucleoproteidei; pl. nucleoproteide

nucleoprotei (nu-cle-o-pro-) s. f., g.-d. art. nucleoproteidei; pl. nucleoproteide

nucleoprotei s. f. (sil. -cle-o-pro-)

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

NUCLEOTÍDĂ (sau NUCLEOPROTEÍDE) (< fr.) s. f. pl. (BIOCHIM.) Componenți esențiali ai tuturor celulelor vii, sub formă de acizi nucleici sau de fosfați ai acestor acizi. N. sunt constituite dintr-o moleculă de bază purinică sau pirimidinică, o moleculă de pentoză și una de acid fosforic. Se obțin prin hidroliza parțială a acizilor nucleici. Unele n. acționează ca transportori de energie în diverse reacții enzimatice.

Intrare: nucleoproteidă
nucleoproteidă substantiv feminin
  • silabație: nu-cle-o-pro-te-i-dă info
substantiv feminin (F1)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • nucleoprotei
  • nucleoproteida
plural
  • nucleoproteide
  • nucleoproteidele
genitiv-dativ singular
  • nucleoproteide
  • nucleoproteidei
plural
  • nucleoproteide
  • nucleoproteidelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

nucleoprotei, nucleoproteidesubstantiv feminin

  • 1. Compus organic alcătuit din acizi nucleici și din proteine bazice, care intră în structura tuturor celulelor animale și vegetale. DEX '09 DEX '98 DN MDN '00
  • diferențiere mai ales la plural Nume dat substanțelor care constituie componenții principali ai nucleelor celulare prezente în plasma celulelor și în multe secreții ale organismului animal. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.