9 definiții pentru nonă (muz.)

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

NO1, none, s. f. (Muz.) Interval cuprins între două sunete ale gamei aflate la distanță de nouă trepte; treapta a noua de la o treaptă dată. – Din lat. nona. Cf. it. nono.

NO1, none, s. f. (Muz.) Interval cuprins între două sunete ale gamei aflate la distanță de nouă trepte; treapta a noua de la o treaptă dată. – Din lat. nona. Cf. it. nono.

no2 sf [At: DN / Pl: ~ne / E: lat nona cf it nono] (Muz) 1 Interval cuprins între două note ale gamei aflate la distanță de nouă trepte. 2 A noua treaptă de la o treaptă dată.

NO s.f. 1. (Ant.) A noua oră a zilei în vechea Romă (numărată după orele 6 dimineața, echivalînd cu ora 15 actuală). 2. (Rel.) A patra oră canonică minoră, corespunzînd orei 15 actuale. ♦ Rugăciune care se recită la aceeași oră. 3. Strofă alcătuită din nouă versuri. 4. (Muz.) Interval care cuprinde nouă trepte; treapta a noua de la o treaptă dată. [< lat. nona, cf. it. nono – nouă].

NO2 s. f. 1. a noua oră a zilei în vechea Romă (numărată după orele 6 dimineața, ora 15 actuală). 2. prestație față de stăpânul feudal, a noua parte din produsele obținute de țăran. 3. (rel.) a patra oră canonică minoră, ora 15. ◊ rugăciune care se recită la această oră. 4. (muz.) interval de nouă trepte (o secundă peste octavă); treapta a noua de la o treaptă dată. 5. strofă din nouă versuri. (< lat. nona, it. nono)

NO1 ~e f. 1) Treapta a noua a gamei diatonice, de la o treaptă dată. 2) Interval dintre două sunete ale gamei diatonice, care cuprinde nouă trepte ale scării muzicale. 3) Strofă compusă din nouă versuri. /<lat. nona

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

no s. f., g.-d. art. nonei; pl. none

no s. f., g.-d. art. nonei; pl. none

no (interval muzical, prestație în feudalism, denumire în calendarul roman) s. f., g.-d. art. nonei; pl. none

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

nonă (< lat. nona „a noua”) 1. Interval* compus (secundă* peste octavă*) care cuprinde nouă trepte* și se notează cu cifra 9. Tipuri diatonice: n. mare (ex. do-re din octava superioară) are șapte tonuri* și se notează cu 9 M; n. mică (ex. mi-fa din octava superioară) are șase tonuri și jumătate și se notează cu 9 m. Cu ajutorul alterațiilor* se obțin alte tipuri (ex. n. mărită, do-re diez din octava superioară). Prin răsturnare* (ridicând baza cu o octavă și coborând vârful cu o octavă) se obțin septime* corespunzătoare (ex.: 9 M dă 7 m). 2. Treapta* a noua, numărând de la o treaptă dată. 3. Orice acord* tonal care poate fi redus la un acord în care baza și vârful alcătuiesc un interval de n., în particular un acord din cinci note, din care una este fundamentala* iar celelalte sunt suprapuse la interval de terță*, cvintă, septimă și n. (sau un acord format din patru terțe suprapuse). Este important acordul de n. al dominantei*, de două ori disonant*, prin septima și n. sa. Întâlnit accidental în muzica clasică, acest acord a ajuns în muzica sec. la apogeul utilizării sale. În modul major*, el este maj. (sol-si-re-fa-la în gama do, deci cu n. mare) și se cifrează* 79, pe când în modul min. (sol-si-re-la bemol deci cu n. mică) și se cifrează 79.

Intrare: nonă (muz.)
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOOM 3
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • no
  • nona
plural
  • none
  • nonele
genitiv-dativ singular
  • none
  • nonei
plural
  • none
  • nonelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

no, nonesubstantiv feminin

  • 1. muzică Interval cuprins între două sunete ale gamei aflate la distanță de nouă trepte; treapta a noua de la o treaptă dată. DEX '09 DEX '98 DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.