14 definiții pentru nereidă

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

NEREIDĂ, nereide, s. f. Fiecare dintre cele cincizeci de nimfe ale mării în mitologia greacă, protectoarele marinarilor, care se iveau la chemarea corăbierilor aflați în primejdie. – Din lat. Nereides, fr. néréide.

nerei sf [At: CR (1830), 424 1/24 / Pl: ~de / E: fr néréide] 1 Fiecare dintre cele 50 de nimfe ale apelor în mitologia greacă. 2 Animal care se târăște pe fundul pârâurilor de munte.

NEREIDĂ, nereide, s. f. Fiecare dintre cele cincizeci de nimfe ale mării în mitologia greacă, despre care se credea că se iveau printre talazuri la chemarea corăbierilor în primejdie pentru a le da ajutor. – Din lat. Nereides, fr. néréide.

NEREIDĂ, nereide, s. f. Fiecare din cele cincizeci de nimfe din mitologia greco-romană, despre care se credea că trăiesc în mare.

NEREI s.f. 1. Fiecare dintre cele cincizeci de nimfe ale mării, care erau fiicele lui Nereu. 2. Animal fixat sau care se tîrăște pe fundul pîraielor de munte. [Pron. -re-i-. / < fr. néréide, it. nereide, cf. lat., gr. nereis].

NEREI s. f. 1. (mit.) fiecare dintre cele cincizeci de nimfe ale mării. 2. animal, plantă fixat(ă) de fundul pietros al apelor și mărilor. (< lat. Nereides, fr. néréide)

NEREIDĂ ~e f. (în mitologia greacă) Nimfă ocrotitoare a marinarilor. /<lat. Nereides, fr. néréide

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

nerei (nimfă; animal; plantă) s. f., g.-d. art. nereidei; pl. nereide

nerei s. f., g.-d. art. nereidei; pl. nereide

nerei s. f., g.-d. art. nereidei; pl. nereide

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

nereidă, nereide s. f. Fiecare dintre cele 50 de fiice ale zeului marin Nereus și ale lui Doris, ele însele divinități marine. Erau închipuite ca niște fecioare frumoase care locuiau în palatul tatălui lor din fundul apelor și care se iveau printre talazuri la chemarea corăbierilor în primejdie pentru a le veni în ajutor. – Din fr. néréide, lat. nereis.

NEREIDE (în mitologia greacă), divinități marine, personificând valurile mării. Cele 50 de fiice ale zeului Nereu. Protectoarele marinarilor, se iveau la chemarea corăbierilor aflați în primejdie, pentru a le veni în ajutor. Erau imaginate foarte frumoase, uneori jumătate femei, jumătate pești înotând printre tritoni și delfini. Cele mai cunoscute sunt: Amfitrite, Galateea, Thetis.

Intrare: nereidă
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • nerei
  • nereida
plural
  • nereide
  • nereidele
genitiv-dativ singular
  • nereide
  • nereidei
plural
  • nereide
  • nereidelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

nerei, nereidesubstantiv feminin

  • 1. Fiecare dintre cele cincizeci de nimfe ale mării în mitologia greacă (fiicele lui Nereu), protectoarele marinarilor, care se iveau la chemarea corăbierilor aflați în primejdie. DEX '09 DLRLC DN
  • 2. Animal, plantă fixat(ă) sau care se târăște pe fundul pâraielor de munte. DN MDN '00
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.