9 definiții pentru necunoscută (mat.)

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

NECUNOSCUTĂ, necunoscute, s. f. (Mat.) Mărime a cărei valoare nu e cunoscută și care trebuie determinată pe baza datelor problemei. Ecuație cu două necunoscute.

NECUNOSCUTĂ ~e f. mat. Mărime a cărei valoare trebuie aflată. Ecuație cu mai multe ~e. /ne- + cunoscută

NECUNOSCUT, -Ă, necunoscuți, -te, adj., s. m., s. f., s. n. 1. Adj., s. m. și f. (Om) care nu este cunoscut, despre care nu se știe nimic; p. ext. tainic, ascuns. ♦ (Despre scriitori, artiști, creatori) Extrem de puțin cunoscut (și apreciat); obscur; anonim. 2. S. n. Ceea ce nu este (încă) cunoscut, ceea ce depășește cunoștințele omului. 3. S. f. (Mat.) Mărime care apare într-o problemă sau într-o ecuație și care se cere determinată. – Pref. ne- + cunoscut.

necunoscut, ~ă [At: VARLAAM, C. 84 / Pl: ~uți, ~e (rar, sn) ~uri / E: ne- + cunoscut] 1-2 smf,a (Om) care nu este cunoscut. 3-4 smf, a (Persoană) despre care nu se știe nimic. 5 smf Anonim. 6 a (D. scriitori, artiști, creatori) Extrem de puțin cunoscut și apreciat Si: anonim, obscur. 7 a Tainic. 8 sn (Rar; lpl) Ceea ce nu este cunoscut încă pentru cineva Si: (înv) neștiut (9). 9 sn (Rar; lpl) Ceea ce depășește cunoștințele omului Si: (înv) neștiut (10). 10 sf (Mat) Mărime a cărei valoare nu este cunoscută și care trebuie aflată pe baza datelor problemei.

NECUNOSCUT, -Ă, necunoscuți, -te, adj., subst. 1. Adj. Care nu este cunoscut, despre care nu se știe nimic; p. ext. tainic, ascuns. ♦ (Despre scriitori, artiști, creatori) Extrem de puțin cunoscut (și apreciat); obscur; anonim. 2. S. n. Ceea ce nu este (încă) cunoscut, ceea ce depășește cunoștințele omului. 3. S. f. (Mat.) Mărime a cărei valoare nu este cunoscută și care trebuie aflată pe baza datelor problemei sau ale exercițiului. – Ne- + cunoscut.

necunoscut a. 1. care nu e de loc cunoscut: țară necunoscută; 2. care nu s’a simțit încă: sensațiuni necunoscute. ║ m. ceeace nu se știe: a merge dela cunoscut la necunoscut.necunoscută f. Mat. cantitatea căutată în rezolvarea unei probleme.

necunoscút, -ă adj. Care nu e cunoscut saŭ nu e știut: țară, persoană necunoscută. Fără renume: artist necunoscut. Neștiut, nesimțit încă: sensațiunĭ necunoscute. Un ilustru necunoscut (Iron.), un om fără nicĭ un renume. S.f. Mat. Cantitate căutată în soluțiunea uneĭ probleme: litera x înseamnă necunoscuta uneĭ ecuațiunĭ. S.n., pl. urĭ. Lucru neștiut: a trece de la cunoscut la necunoscut.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

necunoscut1 adj. m., s. m., pl. necunoscuți; adj. f., s. f. necunoscu, pl. necunoscute

necunoscut1 adj. m., s. m., pl. necunoscuți; adj. f., s. f. necunoscută, pl. necunoscute

Intrare: necunoscută (mat.)
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • necunoscu
  • necunoscuta
plural
  • necunoscute
  • necunoscutele
genitiv-dativ singular
  • necunoscute
  • necunoscutei
plural
  • necunoscute
  • necunoscutelor
vocativ singular
  • necunoscu
  • necunoscuto
plural
  • necunoscutelor
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

necunoscu, necunoscutesubstantiv feminin

  • 1. matematică Mărime care apare într-o problemă sau într-o ecuație și care se cere determinată. DEX '09 DLRLC
    • format_quote Ecuație cu două necunoscute. DLRLC
etimologie:
  • Prefix ne- + cunoscut. DEX '09

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.