12 definiții pentru neștiință


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

neștiință sf [At: PSALT. HUR. 19v/19 / Pl: (rar) ~țe / E: ne- + știință] 1 Ignorare involuntară a unui lucru, fapt etc. Si: neștire (1). 2 Situație în care se află o persoană care nu știe ceva Si: neștire (2). 3 (Îs) ~ de carte Analfabetism. 4 (Înv) Neluare în considerare a cuiva sau a ceva Si: (înv) neștiut (1), neștiutură. 5 (Înv; spc) Nerespectare a legii Si: (înv) neștiut (2), neștiutură. 6 (Înv; pex) Fărădelege. 7 (Înv) Păcat. 8 Lipsă de cultură Si: ignoranță. 9 (Pex) Obscuratism.

NEȘTIÍNȚĂ s. f. 1. Faptul de a nu ști, de a nu avea știință de ceva; situație în care se află cel care nu știe ceva, nu are știință de ceva. ♦ Neștiință de carte = analfabetism. 2. Lipsă de cultură, ignoranță; p. ext. obscurantism. – Pref. ne- + știință.

NEȘTIÍNȚĂ s. f. 1. Faptul de a nu ști, de a nu avea știință de ceva; situație în care se află cel care nu știe ceva, nu are știință de ceva. ◊ Neștiință de carte = analfabetism. 2. Lipsă de cultură, ignoranță; p. ext. obscurantism. – Ne- + știință.

NEȘTIÍNȚĂ s. f. 1. Necunoaștere, necunoștință. Stea! cum lucești în ceriul tău fără să știi că un suflet moare. Și în neștiința ta, ești și mai frumoasă. EMINESCU, N. 73. ◊ Expr. Din neștiință = din cauză că nu știi, că nu ai știut. Cu (sau întru) neștiință = fără a ști. (În corelație cu știință) Se ruga pentru iertarea greșelilor mortului... pentru cele «întru știință» și pentru cele «întru neștiință». MACEDONSKI, O. III 100. Noi nu știam... nici o faptă neomenoasă să fi săvîrșit, nici cu știință, nici cu neștiință. ISPIRESCU, L. 378. 2. Lipsă de știință sau de învățătură; incultură, ignoranță. Din a neștiinței noianuri scăpînd, Se-nalță la ceruri cu agerul gînd. NEGRUZZI, S. II 284. ◊ Neștiință de carte = analfabetism. În anii puterii democrat-populare, milioane de oameni ai muncii de la orașe și de la sate au lichidat neștiința lor de carte. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2681. Cu ce drept cerea patria aceasta sînge unui norod ținut în sărăcie, în biruri grele, în neștiință de carte? CAMILAR, N. I 33.

NEȘTIÍNȚĂ f. (negativ de la știință): Din ~ din lipsă de informație. Cu ~ fără a ști. ~ de carte analfabetism. /ne- + știință

neștiință f. lipsă de știință.

neștiínță f., pl. e. Ignoranță, lipsă de știință.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

!neștiínță (neș-ti-/ne-ști-) s. f., g.-d. art. neștiínței

neștiínță s. f. (sil. mf. -ști-), g.-d. art. neștiínței


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

NEȘTIÍNȚĂ s. 1. v. necunoaștere. 2. v. incultură. 3. v. obscurantism.

NEȘTIINȚĂ s. 1. necunoaștere. (~ unui lucru.) 2. ignoranță, incultură, nepricepere, (livr.) agramatism, (înv.) prostăticie, prostie, prostime. (E de-o ~ crasă.) 3. obscurantism. (Lupta împotriva ~.)

Neștiință ≠ știință

Intrare: neștiință
 • silabație: neș-ti-, ne-ști-
substantiv feminin (F1)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • neștiință
 • neștiința
plural
genitiv-dativ singular
 • neștiințe
 • neștiinței
plural
vocativ singular
plural

neștiință

 • 1. Faptul de a nu ști, de a nu avea știință de ceva; situație în care se află cel care nu știe ceva, nu are știință de ceva.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC sinonime: necunoaștere necunoștință antonime: știință un exemplu
  exemple
  • Stea! cum lucești în ceriul tău fără să știi că un suflet moare. Și în neștiința ta, ești și mai frumoasă. EMINESCU, N. 73.
   surse: DLRLC
  • 1.1. expresie Din neștiință = din cauză că nu știi, că nu ai știut.
   surse: DLRLC
  • 1.2. expresie Cu (sau întru) neștiință = (în corelație cu știință) fără a ști.
   surse: DLRLC 2 exemple
   exemple
   • Se ruga pentru iertarea greșelilor mortului... pentru cele «întru știință» și pentru cele «întru neștiință». MACEDONSKI, O. III 100.
    surse: DLRLC
   • Noi nu știam... nici o faptă neomenoasă să fi săvîrșit, nici cu știință, nici cu neștiință. ISPIRESCU, L. 378.
    surse: DLRLC
  • 1.3. Neștiință de carte = analfabetism
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC 2 exemple
   exemple
   • În anii puterii democrat-populare, milioane de oameni ai muncii de la orașe și de la sate au lichidat neștiința lor de carte. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2681.
    surse: DLRLC
   • Cu ce drept cerea patria aceasta sînge unui norod ținut în sărăcie, în biruri grele, în neștiință de carte? CAMILAR, N. I 33.
    surse: DLRLC
 • 2. Lipsă de cultură.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC sinonime: ignoranță incultură un exemplu
  exemple
  • Din a neștiinței noianuri scăpînd, Se-nalță la ceruri cu agerul gînd. NEGRUZZI, S. II 284.
   surse: DLRLC

etimologie:

 • Prefix ne- + știință.
  surse: DEX '09