6 definiții pentru nano

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

nano Element de compunere (prefix) care intră în denumirea unităților de măsură pentru a exprima multiplicarea cu 10-9 în Sistemul Internațional de Măsuri (SI). Prescurtat n. Din gr. nano.

NANO- Element prim de compunere savantă, cu semnificația „pitic”, folosit mai ales la formarea cuvintelor care denumesc măsuri și care înseamnă „a miliarda parte”. [< fr. nano-, cf. gr. nanos – pitic].

NAN2(O)- elem. „mic, nedezvoltat”; „a miliarda parte”. (< fr. nan/o/-, cf. lat. nanus, gr. nanos, pitic)

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

NANO- „mic, minuscul, nedezvoltat”. ◊ gr. nanos „mic, pitic” > fr. nano-, engl. id., germ. id. > rom. nano-.~carp (v. -carp), adj., cu fructe mici; ~cefal (v. -cefal), adj., s. m. și f., (persoană) care prezintă nanocefalie; ~cefalie (v. -cefalie), s. f., dezvoltare insuficientă a craniului și a creierului; ~cormie (v. -cormie), s. f., anomalie caracterizată prin dimensiunile foarte reduse ale corpului uman; ~fanerofite (v. fanero-, v. -fit), s. f. pl., fanerofite cuprinzînd arbuști și tufișuri cu mugurii de reînnoire situați deasupra solului; ~mel (v. -mel1), adj., s. m. și f., (persoană) care prezintă nanomelie; ~melie (v. -melie), s. f., anomalie congenitală care se caracterizează prin creșterea insuficientă a unuia sau a mai multor membre; ~somie (v. -somie), s. f., malformație caracterizată prin creșterea insuficientă în înălțime.

NAN-, v. NANO-. □ ~andru (v. -andru), adj., cu anteridii pe filamente scurte; ~oftalmie (v. -oftalmie), s. f., malformație congenitală în care globul ocular, orbita și figura palpebrală sînt anormal de mici.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

NANO- (< fr.; {s} gr. nanos „pitic”) Element de compunere folosit pentru formarea cuvintelor care denumesc submultiplii unităților de măsură și care înseamnă „o miliardime de” (10-9); are simbolul „n”, care se scrie înaintea simbolului unității de măsură (ex. nanosecundă: ns).

Intrare: nano
prefix (I7-P)
  • nano
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

nanoelement de compunere, prefix

  • 1. Element prim de compunere savantă, cu semnificația „pitic”, folosit mai ales la formarea cuvintelor care denumesc măsuri și care înseamnă „a miliarda parte”. DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.