13 definiții pentru muscar

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

MUSCAR, muscari, s. m. 1. Pescar care prinde peștele cu undița, întrebuințând ca nadă muște. 2. Numele mai multor păsări migratoare insectivore (Muscicapa). 3. Gândăcel insectivor de formă lunguiață, cu gâtul de culoare roșie, cu o pată neagră pe partea ventrală și cu aripile negre (Catharis fusca).Muscă + suf. -ar.

MUSCAR, muscari, s. m. 1. Pescar care prinde peștele cu undița, întrebuințând ca nadă muște. 2. Numele mai multor păsări migratoare insectivore (Muscicapa). 3. Gândăcel insectivor de formă lunguiață, cu gâtul de culoare roșie, cu o pată neagră pe partea ventrală și cu aripile negre (Catharis fusca).Muscă + suf. -ar.

muscar1 [At: BUDAI-DELEANU, LEX. / Pl: (1-11) ~i, (12-13) ~e / E: muscă + -ar] 1 sm (Șîc ~-negru) Pasăre cu aripile negre și cu pieptul alb (Muscicapa hypoleuca). 2 sm (Șîc ~-gulerat) Pasăre cu pene albe în jurul gâtului (Muscicapa albicollis). 3 sm (Om; șîc ~-cenușiu, ~-sur) Gelat (Muscicapa striata). 4 sm (Îc) ~-mic (sau ~-roșu, ~-roșietic) Pasăre cu penele brane-cenușii și cu barba, gușa și partea superioară a pieptului de culoare portocalie Si: gelat-roșiatic (Muscicapa parva). 5 sm Insectă lunguiață, de culoare roșie, cu o pată neagră pe partea ventrală, cu aripile negre, acoperite cu peri și care se hrănește cu musculițe sau cu păduchi de frunze Si: (reg) ciubotăraș, doftor, doftoroaie, gândac-de-salcă (Cantharis fusca). 6 sm (Ent; reg) Viermănar (Sarcophaga carnaris). 7 sm (Reg) Musculiță care servește ca momeală. 8 sm (Rar) Pescar cu undița care folosește ca momeală muște (1). 9 sm (Reg) Apicultor. 10 sm (Reg) Brad atacat de insecte. 11 sm (Bot; Trs) Burete-pestriț (Acuanita muscaria). 12 sn (îvr) Apărătoare de muște (1). 13 sn (Înv) Polog pentru țânțari.

muscar2 sm [At: CODRU-DRĂGUȘANU, C. 118 / Pl: ~i / E: muscă + -ar, cdp fr mouchard] (Îvr) Agent secret.

MUSCAR, muscari, s. m. 1. Pescar care prinde peștele cu undița, întrebuințînd ca nadă muște. Cercăm. Asta-i numaidecît datoria muscarilor. SADOVEANU, V. F. 80. 2. Pasăre migratoare de mărimea privighetorii, cu penajul sur-închis pe spate și alb-murdar pe abdomen; se hrănește cu insecte pe care le prinde din zbor ca rîndunica (Muscicapa striata). 3. Insectă de formă lunguiață, de culoare roșie, cu o pată neagră pe partea ventrală și cu aripile negre, acoperite cu peri; se hrănește cu musculițe (Telephorus fuscus).

MUSCAR ~i m. 1) Pasăre migratoare, de talie mică, insectivoră, cu penele de culoare cenușie, cu ciocul și picioarele negre. 2) Insectă cu corpul lunguieț, roșiatic și cu aripile negre, care se hrănește cu musculițe. 3) Pescar cu undița, care folosește ca nadă insecte. /muscă + suf. ~ar

muscar m. pasăre ce se nutrește cu muște.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

MUSCAR s. (ORNIT.; Muscicapa striata) gelat.

MUSCAR s. (ORNIT.; Muscicapa striata) gelat.

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

muscar2, muscari, s.m. (înv.) agent secret.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

MUSCÁR (< muscă) s. m. Pasăre insectivoră migratoare, care trăiește în Europa, Africa și Asia; are irisul cafeniu, ciocul și picioarele negre, iar penajul cenușiu cu galben-ruginiu (Muscicapa striata).

Intrare: muscar
substantiv masculin (M1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • muscar
  • muscarul
  • muscaru‑
plural
  • muscari
  • muscarii
genitiv-dativ singular
  • muscar
  • muscarului
plural
  • muscari
  • muscarilor
vocativ singular
  • muscarule
  • muscare
plural
  • muscarilor
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

muscar, muscarisubstantiv masculin

  • 1. Pescar care prinde peștele cu undița, întrebuințând ca nadă muște. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Cercăm. Asta-i numaidecît datoria muscarilor. SADOVEANU, V. F. 80. DLRLC
  • 2. Numele mai multor păsări migratoare insectivore (Muscicapa). DEX '09 DEX '98 DLRLC
  • 3. Gândăcel insectivor de formă lunguiață, cu gâtul de culoare roșie, cu o pată neagră pe partea ventrală și cu aripile negre (Catharis fusca). DEX '09 DEX '98 DLRLC
etimologie:
  • Muscă + sufix -ar. DEX '98 DEX '09

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.