19 definiții pentru monitor (periodic, aparat, program)

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

MONITOR2, -OARE, monitori, -oare, s. m. și f., s. n. 1. S. m. și f. (Ieșit din uz) Elev care menținea ordinea și disciplina în clasă, în lipsa profesorului. ♦ Elev foarte bun la învățătură, care ajuta pe profesor la predare (instruind o grupă de elevi). ♦ Persoană care învață sau supraveghează pe cei ce doresc să practice schiul. 2. S. n. Aparat de control al unei instalații de telecomunicații, care urmărește imaginea proiectată de aparatele de luat vederi. 3. S. n. (Urmat de determinări) Titlu dat unor periodice (oficiale). – Din fr. moniteur, lat. monitor.

monitor1, ~oare smf, a [At: MAIORESCU, D. II, 102 / Pl: ~i, ~oare / E: fr moniteur, lat monitor] 1-2 smf, a (Îdt) (Persoană) care înștiințează, anunță, face cunoscut. 3-4 smf, a (Persoană) care dă sfaturi, îndrumă, avertizează, mustră. 5 smf (Iuz) Elev însărcinat să supravegheze pe colegii lui, în lipsa profesorului. 6-7 sn Publicații periodice (oficiale).

monitor3 sn [At: DEX / Pl: ~oare / E: eg, it monitor] 1 (Tel) Receptor, difuzor sau alt aparat folosit pentru a controla calitatea emisiunilor de radio sau de televiziune. 2 Aparat de control sau de semnalizare a radiațiilor ionizate. 3 Program de control care supraveghează activitatea unui sistem de calcul Si: supervizor.

MONITOR2, -OARE, monitori, -oare, subst. 1. S. m. și f. (Ieșit din uz) Elev sau elevă care menținea ordinea și disciplina în clasă, în lipsa profesorului. ♦ Elev foarte bun la învățătură, care ajuta pe profesor la predare (instruind o grupă de elevi). 2. S. n. Aparat de control al unei instalații de telecomunicații, care urmărește imaginea proiectată de aparatele de luat vederi. 3. S. n. (Urmat de determinări) Titlu dat unor periodice (oficiale). – Din fr. moniteur, lat. monitor.

MONITOR2, monitoare, s. n. (Ieșit din uz; în expr.) Monitor Oficial = publicație periodică de stat cuprinzînd legi, decrete, decizii etc., v. buletin.

MONITOR, -OARE s.m. și f. 1. Elev care, în anumite sisteme de învățămînt, este pus să învețe sau să supravegheze un număr de elevi, colegi de ai săi. 2. Supraveghetor (mai ales în munca expusă radiațiilor ionizate). // s.n. Titlu al anumitor ziare sau publicații periodice. [< fr. moniteur, cf. lat. monitor].

MONITOR2 s.n. 1. (Telec.) Receptor, difuzor sau alt aparat folosit pentru a controla calitatea emisiunilor de radio sau televiziune. 2. Aparat de control sau de semnalizare a radiațiilor ionizate; dozimetru de control. 3. Supervizor. [Cf. engl., it. monitor].

MONITOR2 s. n. 1. (telec.) receptor, difuzor sau alt aparat pentru a controla calitatea emisiunilor de radio și televiziune. 2. (inform.) program de control care permite supravegherea mai multor programe fără legătură între ele, într-un ordinator. 3. (tehn.) aparat care dirijează, coordonează sau supraveghează. ♦ ~ cardiac = aparat automatic care supraveghează activitatea inimii. ◊ aparat de control sau de semnalizare a radiațiilor ionizate; dozimetru de control. 4. supervizor. (< engl. monitor)

MONITOR3, -OARE s. m. f. 1. elev mai în vârstă și mai capabil care, în anumite sisteme de învățământ, îl ajută pe învățător în predare și în menținerea ordinii. 2. supraveghetor (în munca expusă radiațiilor ionizate). II. s. n. titlu al anumitor ziare sau publicații periodice. (< fr. moniteur, lat. monitor)

monitor1. s. m. 1975 Instructor v. preselecție.2. s. n. în sint. s. monitor cardiac (med.) Aparat automat care supraveghează activitatea cardiacă ◊ „Serviciile moderne de reanimare sunt înzestrate cu monitoare. (din engl. monitor; cf. fr. moniteur, germ. Monitor; LTR, DTP; DN – alte sensuri, DEX, DN3 – sensul 1)

MONITOR3 ~oare n. 1) Aparat de control al calității emisiunilor televizate. 2) Terminal al calculatorului pentru afișarea video a informațiilor prelucrate. /<fr. moniteur, lat. monitor

MONITOR2 ~oare n. Organ de presă care publică materiale ale guvernului. ~ oficial. /<fr. moniteur, lat. monitor

monitor m. elev mai înaintat decât ceilalți și care instruiește pe camarazii săi. ║ n. 1. titlu de ziar: Monitorul oficial; 2. bastiment de răsboiu.

*monitór, -oáre s. (lat. mónitor, -óris, d. monére, a sfătui, a înștiința. V. monițiune, monetă, mustru). Elev pus să ție liniștea într’o clasă orĭ să-ĭ ajute la studiĭ pe ceĭ slabĭ. S. n., pl. -oare. Titlu unor ziare, maĭ ales oficiale: Monitoru Oficial. Mar. Un fel de bastiment fluvial (și, une-orĭ, și marin) chĭurasat, între încrucișător și contratorpilor (numit așa după un vestit bastiment al Statelor Unite în războĭu de secesiune, de la 1860-65, și construit de ingineru american Erickson). V. aviso, vedetă.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

monitor1 (navă; periodic; aparat; program) s. n., pl. monitoare

monitor2 (navă, periodic, aparat, program) s. n., pl. monitoare

monitor (navă, periodic, aparat, program de control) s. n., pl. monitoare

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

MONITÓR2, -OÁRE (< fr., lat.) s. m. și f., s. n. 1. S. m. și f. (În sistemul Bell-Lancaster) Elev foarte bun la învățătură, care ajută pe învățător la predare, instruind o grupă de elevi. ♦ (În trecut) Elev care menținea ordinea și disciplina într-o clasă ♦ Persoană care învață sau supraveghează pe cei ce doresc să practice schiul. 2. S. n. Aparat de control al unei instalații de telecomunicații, folosit în exploatare (ex. în regia studioului de televiziune, imaginea trimisă de camera de luat vederi este urmărit de regizor pe un m. de control). 3. S. n. Titlu dat unor publicații periodice oficiale. 4. S. n. Componentă a computerului, reprezentând ecranul acestuia. 5. S. n. (MED.) Sistem de control și avertizare, ale cărui semnale sunt reproduse pe un ecran pentru supravegherea funcțiilor importante ale corpului (tensiunea, pulsul, respirația, temperatura etc.) în tratamentul intensiv, pe parcursul unei operații sau în terapia Röntgen.

MONITORUL OFICIAL, publicație periodică guvernamentală care cuprinde legi, decrete, acte normative, comunicări și dispoziții oficiale etc. Precursorul M.O. a fost „Buletin, gazetă administrativă”, apărut la București (8 dec. 1832). De-a lungul anilor, numele publicației a suferit mai multe modificări.

Intrare: monitor (periodic, aparat, program)
monitor1 (pl. -e) substantiv neutru
substantiv neutru (N11)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • monitor
  • monitorul
  • monitoru‑
plural
  • monitoare
  • monitoarele
genitiv-dativ singular
  • monitor
  • monitorului
plural
  • monitoare
  • monitoarelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

monitor, monitoaresubstantiv neutru

  • 1. Aparat de control al unei instalații de telecomunicații, care urmărește imaginea proiectată de aparatele de luat vederi. DEX '09 DEX '98 DN
    • 1.1. (tele)comunicații Receptor, difuzor sau alt aparat folosit pentru a controla calitatea emisiunilor de radio sau televiziune. DN NODEX
      • format_quote În regia studioului de televiziune, imaginea trimisă de camera de luat vederi este urmărit de regizor pe un monitor de control. DE
    • 1.2. Aparat de control sau de semnalizare a radiațiilor ionizate; dozimetru de control. DN
    • 1.3. tehnică Aparat care dirijează, coordonează sau supraveghează. Sistem de control și avertizare, ale cărui semnale sunt reproduse pe un ecran pentru supravegherea funcțiilor importante ale corpului (tensiunea, pulsul, respirația, temperatura etc.) în tratamentul intensiv, pe parcursul unei operații sau în terapia Röntgen. MDN '00 DE
      • 1.3.1. medicină Monitor cardiac = aparat automat care supraveghează activitatea cardiacă. MDN '00 DCR2
        • format_quote Serviciile moderne de reanimare sunt înzestrate cu monitoare. DCR2
    • 1.4. informatică Program de control care permite supravegherea mai multor programe fără legătură între ele, într-un ordinator. DN DE
      sinonime: supervizor
      • 1.4.1. Componentă a computerului, reprezentând ecranul acestuia. DN DE
  • 2. (Urmat de determinări) Titlu dat unor ziare sau publicații periodice (oficiale). DEX '09 DN Șăineanu, ed. I Scriban
    • 2.1. Organ de presă care publică materiale ale guvernului. NODEX
      • format_quote Monitorul Oficial, publicație periodică guvernamentală care cuprinde legi, decrete, acte normative, comunicări și dispoziții oficiale etc. Precursorul Monitorului Oficial a fost „Buletin, gazetă administrativă”, apărut la București (8 decembrie 1832). De-a lungul anilor, numele publicației a suferit mai multe modificări. NODEX Șăineanu, ed. I Scriban DE
    • 2.2. ieșit din uz Monitor Oficial = publicație periodică de stat cuprinzând legi, decrete, decizii etc. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.