21 de definiții pentru mistrie

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

MISTRIE, mistrii, s. f. Unealtă de zidărie formată dintr-o lamă triunghiulară sau trapezoidală de oțel, o tijă și un mâner, cu care se întinde mortarul pe zid. – Din ngr. mistri.

mistrie sf [At: LB / V: (reg) măies~, mes~, misirie, ~tirie / Pl: ~ii / E: ngr μυστρί] 1 Unealtă de zidărie constând dintr-o placă subțire de oțel cu mâner, folosită mai ales la tencuit Si: (reg) maia3 (2), mala1 (2), mălaucă, (înv) maian. 2 (Înv; în jargonul frizerilor) Brici.

MISTRIE, mistrii, s. f. Unealtă de zidărie formată dintr-o lamă triunghiulară de oțel și un mâner, cu care se întinde mortarul pe zid. – Din ngr. mistri.

MISTRIE, mistrii, s. f. Unealtă a zidarului, formată dintr-o placă subțire de oțel, de diferite forme, prevăzută la un capăt cu un miner și folosită în lucrările de zidărie și de tencuire. Turnau lut de dimineață și pînă în seară, îl netezeau cu mistria. ANGHEL, PR. 178. Păreții cuibului sînt nălbiți și dați la mistrie. DELAVRANCEA, S. 165. Meșterul Manole... a contribuit cu mistria și cu dalta la prefacerea bisericii de la Argeș. ODOBESCU, S. II 507.

MISTRIE ~i f. Unealtă de zidărie constând dintr-o placă de oțel de diferite forme, prevăzută cu un mâner. /<ngr. mistri

mistrie f. unealtă cu care zidarul toarnă tencueala și bruftuește zidul. [Gr. mod. MISTRÍ].

mistríe f. (ngr. mystri [d. vgr. mystríon, linguriță, d. mýstrion, lingură], de unde și bg. mistriĭa). Lopățica metalică triangulară cu care zidaru ĭa puțină tencuĭală și o netezește. V. cancĭog, mala.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

mistrie s. f., art. mistria, g.-d. art. mistriei; pl. mistrii, art. mistriile (desp. -tri-i-)

mistrie s. f., art. mistria, g.-d. art. mistriei; pl. mistrii, art. mistriile

mistrie s. f., art. mistria, g.-d. art. mistriei; pl. mistrii, art. mistriile

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

MISTRIE s. (TEHN.) (reg.) maia, mala, mălaucă, palmă, teslă, (înv.) maian. (~ zidarului.)

MISTRIE s. (TEHN.) (reg.) maia, mala, mălaucă, palmă, teslă, (înv.) maian. (~ zidarului.)

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

mistrie (ii), s. f.1. Unealtă de zidărie. – 2. (Arg.) Briceag de bărbierit. – Mr. mistrie, megl. mistriiă. Ngr. μυστρί, din gr. μύστρον „lingură” (Berneker, II, 62; Tiktin; Vasmer, Gr., 99; Rosetti, II, 65); cf. alb. mistri, bg., sb., cr. mistrija.

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

mistrie, mistrii s. f. 1. mână, palmă 2. (friz.) brici

Dicționare neclasificate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

MISTRIE s. f. 1. Unealtă de zidărie formată dintr-o placă subțire de oțel avînd la unul dintre capete un mîner de lemn, folosită la executarea unor lucrări de zidărie, mai ales la tencuit; (regional) mălaucă, mala1, maia3, (învechit) maian. Cf. LB. Petrarii gătesc mai întii varul,îl amestecă cu năsip și apă, fac tencuială. . . și cu mistria pun pintre pietre de acea tencuială. DRĂGHICI, R. 44/26. Ce folos cu măestrie un perete-l vei spoi Dacă nu e din mistrie neted cum va trebui? PANN, P. V. I, 172/28, cf. POLIZU. Puneți mîna pe mistrie Calfe, ucenici. BOLLIAC, O. 94. Meșterul Manole. . . a contribuit cu mistria și cu dalta la prefacerea bisericei de la Argeș. ODOBESCU, S. II, 507. Păreții. . . sînt nălbiți și dați la mistrie. DELAVRANCEA, S. 165. Mistria sau măestria cu care se toarnă tencuiala și se bruftuiește zidul. DAMÉ, T. 103, cf. ALEXI, W. Turnau lut de dimineață pînă în seară, îl netezeau cu mistria. ANGHEL, PR. 178, cf. NICA, L. VAM., G. M. ZAMFIRESCU, SF. M. N. II, 100. Trebuie ca, mereu, neamul nostru . . . să-și cîștige plinea cu mistria? PAS, Z. I, 252. Dă-mi tăticule și mie O lopată și-o mistrie, V. ROM. martie 1954, 226, cf. H I, II, III, IV, X, XIV. Ad-o teslă și-o mistrie Să-mi fac casă de vecie! MARIAN, Î. 8, cf. CHEST. II 372/22, 373/40, ALR II/I h 241, A V 15, GLOSAR REG. ◊ (În contexte figurate) Parcă toate de pe lume Făcură anume Și-acu, dimpreună, Se-adunară. , . Plugurile cu gliile, Zîmbetul cu mistriile. DEȘLIU, G. 30. În ermetismul multor imagini. . . se aude clar zornăitul mistriei, al daltei. V. ROM. ianuarie 1 954, 154. ◊ F i g. Poetul nu se socoate numai martor și cronicar al timpului său, ci și constructor al edificiului socialist, pe schele, la înălțimi, cu mistria cuvîntului în mînă. CONTEMP. 1 961, nr. 782, 3/4. 2. (În argoul frizerilor) Brici. Cf. DR. VII, 164. – Pl.: mistrii. – Și: (regional) mistirie (GLOSAR REG.), misiríe (ALR II 3790/414), mestrie (LM, H X 33), măiestrie s. f. – Din ngr. μυστρί. – Măiestrie, prin apropiere de măiestrie1.

Intrare: mistrie
substantiv feminin (F134)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • mistrie
  • mistria
plural
  • mistrii
  • mistriile
genitiv-dativ singular
  • mistrii
  • mistriei
plural
  • mistrii
  • mistriilor
vocativ singular
plural
mestrie
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
mistirie
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
misirie
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

mistrie, mistriisubstantiv feminin

  • 1. Unealtă de zidărie formată dintr-o lamă triunghiulară sau trapezoidală de oțel, o tijă și un mâner, cu care se întinde mortarul pe zid. DEX '09 DEX '98 DLRLC NODEX
    • format_quote Turnau lut de dimineață și pînă în seară, îl netezeau cu mistria. ANGHEL, PR. 178. DLRLC
    • format_quote Păreții cuibului sînt nălbiți și dați la mistrie. DELAVRANCEA, S. 165. DLRLC
    • format_quote Meșterul Manole... a contribuit cu mistria și cu dalta la prefacerea bisericii de la Argeș. ODOBESCU, S. II 507. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.

imagine pentru acest cuvânt

click pe imagini pentru detalii