19 definiții pentru migrație / migrațiune migrațiune


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

MIGRÁȚIE, migrații, s. f. 1. Deplasare în masă a unor triburi sau a unor populații de pe un teritoriu pe altul, determinată de factori economici, sociali, politici sau naturali; migrare. 2. Deplasare în masă a unor animale dintr-o regiune într-alta, în vederea reproducerii, a căutării de hrană etc.; migrare. 3. (În sintagmele) Migrația petrolului (sau țițeiului) = proces de deplasare a petrolului și a gazelor asociate din zăcământul în care au luat naștere în zone subterane străine. [Var.: migrațiúne s. f.] – Din fr. migration, lat. migratio, -onis.

migrație sf [At: NEGULICI / V: ~iune / Pl: ~ii / E: fr migration] 1 Deplasare în masă a unor triburi sau a unor popoare de pe un teritoriu pe altul Si: migrare (1). 2 Deplasare în masă a unor animale, mai ales a păsărilor și a peștilor, dintr-o regiune în alta Si: migrare (2). 3 (Îs) ~iunea petrolului (sau țițeiului) Proces de deplasare a petrolului și a gazelor asociate din zăcământul în care au luat naștere în roci, în zone subterane străine.

MIGRÁȚIE s. f. v. migrațiune.

MIGRAȚIÚNE, migrațiuni, s. f. 1. Deplasare în masă a unor triburi sau a unor populații de pe un teritoriu pe altul, determinată de factori economici, sociali, politici sau naturali; migrare. 2. Deplasare în masă a unor animale dintr-o regiune într-alta, în vederea reproducerii, a căutării de hrană etc.; migrare. 3. (În sintagmele) Migrațiunea petrolului (sau țițeiului) = proces de deplasare a petrolului și a gazelor asociate din zăcământul în care au luat naștere în roci, în zone subterane străine. [Pr.: -ți-u-.Var.: migráție s. f.] – Din fr. migration, lat. migratio, -onis.

MIGRAȚIÚNE, migrațiuni, s. f. 1. Deplasare în masă a unor populații, dintr-o regiune în alta. În 1953... s-a găsit în apropiere de Valea lui Mihai un cimitir din epoca migrațiunilor. CONTEMPORANUL, S. II, 1954, nr. 382, 5/3. Cîndva, demult de tot, într-una din înserările acelor timpuri pierdute, cîțiva păstori, oprindu-se din neîntrerupta lor migrațiune, au aprins un foc. BOGZA, C. O. 239. 2. Deplasare în masă a unor animale, mai ales a păsărilor, la anumite epoci, din unele ținuturi în altele, în vederea reproducerii sau în căutarea hranei și a unor condiții de trai mai bune. 3. (În expr.) Migrațiunea țițeiului = trecerea țițeiului și a gazelor care-1 însoțesc, din rocile în care s-au format, în altele. – Variantă: (rar) migráție s. f.

MIGRAȚIÚNE s.f. 1. Migrare; deplasare în masă a unor triburi sau popoare de pe un teritoriu pe altul. 2. Deplasare în masă a unor animale dintr-o regiune într-alta în vederea reproducerii, a căutării de hrană etc. ◊ Migrațiunea țițeiului = trecerea țițeiului (și a gazelor care-l însoțesc) din roca în care s-a format în altă rocă; migrațiunea capitalului = deplasarea capitalului dintr-o țară în alta sau dintr-o ramură de producție în alta. [Pron. -ți-u-, var. migrație s.f. / cf. lat. migratio, fr. migration].

MIGRAȚIÚNE s. f. 1. deplasare în masă a unor triburi sau popoare de pe un teritoriu pe altul. 2. deplasarea în masă a unor animale sau păsări dintr-o regiune într-alta în vederea reproducerii, a căutării de hrană etc. 3. mișcarea apei în sol; înaintarea petrolului în rocile sedimentare. 4. ~ profesională = deplasare a unei părți din mâna de lucru dintr-o meserie într-alta. 5. ă capitalului = deplasarea capitalului dintr-o țară în alta, dintr-o ramură de producție în alta. (< fr. migration, lat. migratio)

MIGRAȚIÚNE ~i f. 1) Deplasare în vederea schimbării locului de trai și de muncă, determinată de factori sociali, politici, economici sau naturali. 2) (despre unele animale, păsări etc.) Deplasare periodică în masă, condiționată de factori climaterici, de necesități de reproducere sau de dobândire a hranei. [Sil. -ți-u-] /<fr. migration, lat. migratio, ~onis

migrați(un)e f. părăsirea țării în massă spre a se așeza aiurea: migrațiunea rândunelelor.

*migrațiúne f. (lat. migrátio, -ónis. V. e-migrez). Emigrațiune. Călătorie pe care unele animale, maĭ ales păsările, le fac în fie-care an la un timp anumit. – Și -áție.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

*migráție (mi-gra-ți-e) s. f., art. migráția (-ți-a), g.-d. art. migráției; pl. migráții, art. migráțiile (-ți-i-)

migrațiúne (înv.) (mi-gra-ți-u) s. f., g.-d. art. migrațiúnii; pl. migrațiúni

migrațiúne s. f. (sil. -gra-ți-u-), g.-d. art. migrațiúnii; pl. migrațiúni


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

MIGRAȚIE s. migrare. (~ păsărilor.)

MIGRAȚIÚNE s. 1. migrare. (migrațiunea păsărilor.) 2. mișcare migratorie. (migrațiunea unei populații.)


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

MIGRAȚIÚNE (MIGRAȚÍE) (< fr., lat.) s. f. 1. Deplasare voluntară a unor indivizi, a unor populații dintr-o țară în alta sau dintr-o regiune în alta, determinată de factori economic, sociali, politici, culturali sau naturali. Frecventă în timpul Comunei primitive, în Antichitate și în Evul Mediu (ex. marea migrațiune a popoarelor din sec. 4-7). 2. Deplasarea în masă a animalelor provocată de schimbarea condițiilor de existență sau de ciclul de dezvoltare. În primul caz, poate fi regulată (sezonieră sau nictemerală) ori neregulată (ca urmare a secetei, inundațiilor, incendiilor etc.); în al doilea caz, m. contribuie la răspândirea speciilor (la animalele fixate de substratul de existență, la spongieri, corali are loc în stadiul larvar). Unele varietăți parcurg în timpul m. mii de km (ex. anghila, barza), altele doar câțiva (ex. cârtița, 20 km). M. animalelor este un fenomen complex, la multe dintre ele fiind ereditară. 3. (BOT.) Schimbare naturală, accidentală sau controlată de om în repartiția geografică a unei specii vegetale. 4. (CHIM.) Deplasare a unui radical într-o moleculă. ♦ (FIZ.; în teoria reactorilor nucleari) Deplasare a neutronilor în cursul micșorării vitezei sau a difuziunii lor. 5. (STATIST.) Mișcare (5). ◊ M. alternantă = deplasare a unor persoane între locul de muncă și reședința lor făcută cu regularitate (zilnic, săptămânal). 6. (EC. Pol.) Migrația capitalului = procesul mișcării capitalurilor dintr-o anumită ramură în alta în cadrul economiei naționale și dintr-o țară în altă. 7. (GEOL.) Proces de deplasare a hidrocarburilor (țiței, gaze) din roca în care s-au format (rocă generatoare) spre rocile în care se pot acumula (roci colectoare), formând zăcăminte.

Intrare: migrație / migrațiune
migrație substantiv feminin
 • silabație: mi-gra-ți-e info
substantiv feminin (F135)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • migrație
 • migrația
plural
 • migrații
 • migrațiile
genitiv-dativ singular
 • migrații
 • migrației
plural
 • migrații
 • migrațiilor
vocativ singular
plural
migrațiune substantiv feminin
 • silabație: mi-gra-ți-u-ne info
substantiv feminin (F107)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • migrațiune
 • migrațiunea
plural
 • migrațiuni
 • migrațiunile
genitiv-dativ singular
 • migrațiuni
 • migrațiunii
plural
 • migrațiuni
 • migrațiunilor
vocativ singular
plural

migrație / migrațiune migrațiune

 • 1. Deplasare în masă a unor triburi sau a unor populații de pe un teritoriu pe altul, determinată de factori economici, sociali, politici sau naturali.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN sinonime: migrare attach_file 2 exemple
  exemple
  • În 1953... s-a găsit în apropiere de Valea lui Mihai un cimitir din epoca migrațiunilor. CONTEMPORANUL, S. II, 1954, nr. 382, 5/3.
   surse: DLRLC
  • Cîndva, demult de tot, într-una din înserările acelor timpuri pierdute, cîțiva păstori, oprindu-se din neîntrerupta lor migrațiune, au aprins un foc. BOGZA, C. O. 239.
   surse: DLRLC
 • 2. Deplasare în masă a unor animale dintr-o regiune într-alta, în vederea reproducerii, a căutării de hrană etc.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN sinonime: migrare
  • 2.1. (în) sintagmă Migrația petrolului (sau țițeiului) = proces de deplasare a petrolului și a gazelor asociate din zăcământul în care au luat naștere în zone subterane străine.
   surse: DEX '09 DLRLC DN
  • 2.2. Migrațiunea capitalului = deplasarea capitalului dintr-o țară în alta sau dintr-o ramură de producție în alta.
   surse: DN
  • 2.3. Migrațiune profesională = deplasare a unei părți din mâna de lucru dintr-o meserie într-alta.
   surse: MDN '00

etimologie: