10 definiții pentru meridional (s.m.)

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

MERIDIONAL, -Ă, meridionali, -e, adj., s. m. și f. 1. Adj. Care se află în partea de sud sau este originar de acolo; sudic. ♦ Care este propriu, specific țărilor sau popoarelor din sud. 2. S. m. și f. Persoană care face parte din populația unei țări, provincii etc. sudice sau este originară de acolo. [Pr.: -di-o-] – Din lat. meridionalis, fr. méridional.

meridional, ~ă [At: DIARIU (1817), 107/15 / V: (înv) ~izi~ / P: ~di-o~ / Pl: ~i, ~e / E: lat meridionalis, fr méridional] 1-2 a (Îoc nordic, septentrional) Care (se află în partea de sud sau) este originar de acolo Si: sudic, (înv) meridionalicesc (1-2). 3-4 a Care este specific (țărilor ori) popoarelor sudice Si: sudic, (înv) meridionalicesc (3-4). 5-6 smf, a (Persoană) care face parte din populația de bază a unei țări, provincii etc. sudice. 7-8 smf, a (Persoană) originară dintr-o țară sau provincie sudică.

MERIDIONAL, -Ă, meridionali, -e, adj., s. m. și f. 1. Adj. Care se află în partea de sud sau este originar de acolo; sudic. ♦ Care este propriu, specific țărilor sau popoarelor din sud. 2. S. m. și f. Persoană care face parte din populația de bază a unei țări, provincii etc. sudice sau este originară de acolo. [Pr.: -di-o-] – Din lat. meridionalis, fr. méridional.

MERIDIONAL, -Ă adj. Sudic. ♦ Caracteristic pentru popoarele din sud. // s.m. și f. Cel care face parte din populația unei țări sudice. [Pron. -di-o-. / cf. fr. méridional, lat. meridionalis].

MERIDIONAL, -Ă I. adj. sudic. ◊ specific țărilor și popoarelor din sud. II. s. m. f. cel care face parte din populația unei țări sudice. (< fr. méridional, lat. meridionnalis)

*meridionál, -ă adj. (lat. meridionalis). De mează-zi, de sud, austral: regiunile meridionale, dialect meridional. Subst. Locuitor din sud.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

meridional (desp. -di-o-) adj. m., s. m., pl. meridionali; adj. f., s. f. meridiona, pl. meridionale

meridional (-di-o-) adj. m., s. m., pl. meridionali; adj. f., s. f. meridională, pl. meridionale

meridional adj. m., s. m. (sil. -di-o-), pl.meridionali; f. sg. meridională, pl. meridionale

Dicționare neclasificate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

MERIDIONAL, -Ă adj., s. m. și f. 1. Adj. (În opoziție cu s e p t e n t r i o n a l, n o r d i c) Care se află în partea de sud sau este originar de acolo; sudic, (învechit) meridionalicesc. Africa meridională (despre miazăzi). DIARIU (1817), 107/15. America se împarte firește în două părți: în America septantrională. . . și în America meridională au d-amiazăzi. PLEȘOIANU, C. 89/4. În partea meridională a țării de sus . . . se întind ca niște delulețe urmele unui vechi așezămînt de zidiri. MN (1 836), 271/33. Platina. . . s-au descoperit la 1 736 în America meridională și s-au adus în Evropa la 1 741. STAMATI, M. 19/4. Să ne ocupăm puțin și cu ținuta slavilor meridionali. BARIȚIU, P. A. II, 28. Țerile meridionale ale globului. ROM. LIT. 701/41. ** Care este propriu sau specific țărilor ori popoarelor sudice. Adierea plâpîndelor aure și dulcilor raze ale soarelui meridional. FILIMON, O. I, 159. Sînt toate mofturi, fantezii meridionale. CARAGIALE, O. VII, 179. Viața în aer liber n-are aici amploarea din climaturile meridionale. SADOVEANU, O. IX, 267. Româna. . . a suferit o puternică influență slavă meridională. ROSETTI, I. SL. 13. 2. S. m. și f. Persoană care face parte din populația de bază a unei țări, provincii etc. sudice sau este originară de acolo. Le lipsește poezia și naturalul meridionalilor. FILIMON, O. II, 163, cf. IBRĂILEANU, SP. CR. 142. Pasiunea meridionalilor pentru jocurile de noroc . . . formează subiectul acestui roman. LOVINESCU, C. IV, 114. Francezii din nord ironizează pe meridionali. LL I, 136. - Pronunțat: -di-o-. – Pl.: meridionali, -e. – Și: (învechit) merizioriál, -ă adj. URSU, T. Ș. 236. – Din lat. meridionalis, fr. méridional.

Intrare: meridional (s.m.)
  • silabație: -di-o-nal info
substantiv masculin (M1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • meridional
  • meridionalul
  • meridionalu‑
plural
  • meridionali
  • meridionalii
genitiv-dativ singular
  • meridional
  • meridionalului
plural
  • meridionali
  • meridionalilor
vocativ singular
  • meridionalule
  • meridionale
plural
  • meridionalilor
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

meridional, meridionalisubstantiv masculin
meridiona, meridionalesubstantiv feminin

  • 1. Persoană care face parte din populația unei țări, provincii etc. sudice sau este originară de acolo. DEX '09 DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.