10 definiții pentru memorialistică

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

MEMORIALISTICĂ s. f. Totalitatea lucrărilor care conțin memorii; speță de scrieri care cuprinde memorii.

MEMORIALISTICĂ s.f. Totalitatea lucrărilor care conțin memorii; gen de scrieri care cuprinde memorii. [Pron. -ri-a-, gen. -cii. / < memorial + -istică].

MEMORIALISTICĂ f. 1) Gen de scriere literară care conține memorii. 2) Totalitate a lucrărilor cu caracter de memorii. [Sil. -ri-a-] /memorial + suf. ~istică

MEMORIALISTIC, -Ă, memorialistici, -ce, s. f., adj. 1. S. f. Gen de scriere literară care cuprinde memorii; (cu sens colectiv) totalitatea lucrărilor care conțin memorii. 2. Adj. Care aparține memorialisticii (1) sau care se referă la memorial (I 1), de memorial. [Pr.: -ri-a-] – Memorial + suf. -istic.

MEMORIALISTIC, -Ă, memorialistici, -ce, s. f., adj. 1. S. f. Gen de scriere literară care cuprinde memorii; (cu sens colectiv) totalitatea lucrărilor care conțin memorii. 2. Adj. Care aparține memorialisticii (1) sau care se referă la memorial (I 1), de memorial. [Pr.: -ri-a-] – Memorial + suf. -istic.

memorialistic, ~ă [At: VIANU, A. P. 66 / P: ~ri-a~ / Pl: ~ici, ~ice / E: memorial + -istic] 1 a Care aparține unui memorial (4). 2 Care se referă la memorialuri (4). 3 a De memorialuri (4). 4 sf Gen de scriere literară care conține memorii Vz memoriu (4). 5 sf (Csc) Totalitate a lucrărilor care conțin memorii.

MEMORIALISTIC, -Ă I. adj. referitor la memorialistică. II. s. f. gen de scrieri care cuprinde memorii; toalitatea lucrărilor de acest gen. (< memorial + -istic/ă/)

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

memorialistică (desp. -ri-a-) s. f., g.-d. art. memorialisticii

memorialistică (-ri-a-) s. f., g.-d. art. memorialisticii

memorialistică s. f. (sil. -ri-a-), g.-d. art. memorialisticii

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

MEMORIALISTICĂ (derivat de la memorial < fr. mémorial; lat. lit. memorialis) Consemnarea sau mărturisirea în scris a unei experiențe de viață, pe o perioadă mai lungă sau mai scurtă, a dat naștere la o diversă și bogată literatură sub forme diferite: memorii, amintiri, jurnal intim, corespondentă, care alcătuiesc un însemnat capitol al prozei cunoscut sub denumirea de memorialistică. În proza memorialistică sînt povestite întâmplări la care autorul a luat parte sau a fost doar spectator, stăpînit fiind de sentimentul ireversibilului, al trecerii vieții fără posibilitate de întoarcere; de aici și interesul documentar pe care îl prezintă povestirea acestor întîmplări. Străbătută de vibrare emoțională, proza memorialistică se alătură prozei literare, oscilînd între proza propriu-zisă (istorică, științifică, filozofică) și proza artistică.

Intrare: memorialistică
  • silabație: -ri-a- info
substantiv feminin (F46)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • memorialistică
  • memorialistica
plural
genitiv-dativ singular
  • memorialistici
  • memorialisticii
plural
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

memorialisticăsubstantiv feminin

  • 1. Gen de scriere literară care cuprinde memorii. DEX '09 DEX '98 DN
    • 1.1. (cu sens) colectiv Totalitatea lucrărilor care conțin memorii. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
etimologie:
  • Memorial + sufix -istic. DEX '09 DEX '98 DN

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.