9 definiții pentru mecanizare

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

MECANIZARE, mecanizări, s. f. Acțiunea de a mecaniza și rezultatul ei. – V. mecaniza.

MECANIZARE, mecanizări, s. f. Acțiunea de a mecaniza și rezultatul ei. – V. mecaniza.

mecanizare sf [At: CONTEMP. 1949, nr. 126, 10/1 / Pl: ~zări / E: mecaniza] 1 Introducere în procesul de producție a mașinilor, a mecanismelor, a aparatelor tehnice Vz automatizare. 2 (Fig; dep) Mod de a acționa asemănător cu cel al unui mecanism.

MECANIZARE, mecanizări, s. f. Acțiunea de a mecaniza și rezultatul ei.

MECANIZARE s.f. Acțiunea de a mecaniza și rezultatul ei; introducere a mașinilor în procesul de producție. [< mecaniza].

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

mecanizare s. f., g.-d. art. mecanizării; pl. mecanizări

mecanizare s. f., g.-d. art. mecanizării; pl. mecanizări

mecanizare s. f., g.-d. art. mecanizării; pl. mecanizări

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

MECANIZÁRE (< mecaniza) s. f. Introducere și folosire a mașinilor, aparatelor etc. pentru executarea unor operații, activități productive sau neproductive, în scopul de a înlocui ori de a face mai eficientă munca fizică sau intelectuală a omului sau de a substitui munca animalelor. Începuturile m. sunt legate de revoluția industrială, de trecerea la producția mașinistă. M. constituie, în condițiile contemporane, o direcție principală a progresului tehnic. O treaptă superioară a m. o constituie automatizarea.Mecanizarea agriculturii = introducerea și folosirea tractoarelor și a altor mașini agricole în procesul de producție agricol, în scopul înlocuirii tracțiunii animale și a muncii umane, a creșterii producției și productivității, a utilizării judicioase a suprafețelor agricole, a efectuării lucrărilor de îmbunătățiri funciare etc. M. a. a permis reducerea populației active din agricultură, în țările dezvoltate, de la 75-85%, la sfârșitul sec. 19, la 2-5% la sfârșitul sec. 20.

Dicționare neclasificate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

MECANIZARE s. f. Acțiunea de a m e c a n i z a (2) și rezultatul ei. V. a u t o m a t i z a r e. Se va îmbunătăți transportul feroviar prin. . . extinderea mecanizării muncii. LEG. EC. PL. 444, cf. 427. Mecanizarea muncilor grele și auxiliare. . . trebuie să se afle în centrul preocupărilor conducerilor întreprinderilor. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2 800, cf. 1960, nr. 4866, 1962, nr. 5 512. ♦ Fi g. (Depreciativ) Faptul de a acționa ca un mecanism. Dezvoltarea posibilităților artistice ale studentului se face. . . ca el să fie ferit de realizarea actoricească șablonardă care duce la mecanizare. CONTEMP. 1949, nr. 126, 10/1. - Pl. : mecanizări. – V. mecaniza.

Intrare: mecanizare
mecanizare substantiv feminin
substantiv feminin (F113)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • mecanizare
  • mecanizarea
plural
  • mecanizări
  • mecanizările
genitiv-dativ singular
  • mecanizări
  • mecanizării
plural
  • mecanizări
  • mecanizărilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

mecanizare, mecanizărisubstantiv feminin

  • 1. Acțiunea de a mecaniza și rezultatul ei. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
etimologie:
  • vezi mecaniza DEX '09 DEX '98 DN

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.