19 definiții pentru marinată

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

MARINATĂ, marinate, s. f. Mâncare de pește, de carne etc. preparată prin marinare. – Din bg. marinátos, it. marinato.

MARINATĂ, marinate, s. f. Mâncare de pește, de carne etc. preparată prin marinare. – Din bg. marinátos, it. marinato.

marina sf [At: CR (1830), 1402 / V: măr~, (înv) ~a / Pl: ~te, (înv) ~uri / E: ngr μαρινάτον, it marinato] 1 Mâncare, în special de pește, preparată cu un sos condimentat, care conține ulei, oțet și zahăr. 2 Amestec de apă cu vin, oțet sau zeamă de lămâie și condimente în care se pune carnea de vânat, pentru a se frăgezi Vz baiț.

MARINATĂ, marinate, s. f. Mîncare de pește ori de carne, pregătită sau conservată cu sos de bulion, untdelemn, lămîie (sau oțet) și diverse mirodenii. Și-ți aștern la poale. toate chiupurile cu marinate. NEGRUZZI, S. III 56.

MARINA s.f. 1. Mîncare cu pește sau cu carne, pregătită sau conservată cu sos făcut din untdelemn, bulion, oțet și diferite condimente. 2. Zeamă condimentată în care se pune carnea (de vînat) la frăgezit; baiț. [< it. marinato, cf. fr. marinade, germ. Marinade].

MARINA s. f. 1. mâncare (de pește) preparată cu un sos condimentat. 2. zeamă condimentată în care se pune carnea (de vânat) la frăgezit. (< it. marinato)

MARINATĂ ~e f. 1) Sos preparat din oțet, untdelemn și diferite condimente. 2) Fel de mâncare pregătită din carne sau pește, ținut într-un astfel de sos. /<ngr. marinatos, it. marinato

marinată f. 1. saramură de păstrat cărnuri; 2. carne marinată, pește marinat: marinată de barbuni FIL.

*marinátă f., pl. e (fr. marinade, d. mariner, a marina). Mîncare de pește prăjit și ținut în sos cu oțet. – Și marinat n., pl. urĭ (est).

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

marina s. f., g.-d. art. marinatei; pl. marinate

marina s. f., g.-d. art. marinatei; pl. marinate

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

MARINATĂ, marinate, s.f. Preparat culinar acoperit cu un sos tomat acrit cu oțet (marinată de pește, chifteluțe marinate etc.), alimentele nefiind de fapt marinate în prealabil.

MARINÁDĂ s.f. În gastronomie, lichid puternic aromatizat, pe bază de vin, oțet, suc de lămâie sau de limetă, plante aromate sau condimente și puțin ulei, în care se introduce un aliment (carne, mai ales de vânat, pește, legume) pentru a se marina, adică a se frăgezi și a se impregna de aromă înainte de a fi gătit, sau pentru a se conserva. sin. baiț.

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

marinată, marinate s. f. v. mardeală.

Dicționare neclasificate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

MARINA s. f. 1. Mîncare (în special de pește) preparată cu un sos condimentat. Tot feliul de marfă. . . pește de mare, marinaturi, tot feliul de scoice. CN (1830), 1402/2. Birtașul întrebă. . . dacă lui Don Chișot îi place marinata. HELIADE, D. C. 15/20. Și-ți aștern la poale toate putinile cu icre, cu măsline, toate chiupurile cu marinate. NEGRUZZI, S. III, 56. Pe masă erau rînduite o mulțime de farfurii cu mezelicuri de tot felul: marinată de stacoji, farfurioare mai mici cu icre proaspete de morun. FILIMON, O. I, 186. Mai mult se fac marinatele. . . de morun și nisetru. ANTiPA, P. 712. Produsele coloniale: cafe. . ., icre, sărături, marinaturi, tutun. N. A. BOGDAN, C. M. 134. Se mîncase mărinaturi de crap. BUL. FIL. V, 25. Marinată de orice fel de pește, în cutii de tinichea. NICA, L. VAM. 149, cf. H II 64. 2. Zeamă condimentată în care se pune carnea (de vînat) spre a se frăgezi. V. saramură. Cf. ȘĂINEANU, D. U. - PL: (1) marinate și (învechit) marinaturi. – Și: (prin adaptare la sistemul fonetic popular) mărinátă, (învechit) marinádă (MAN. SĂNĂT. 40, COSTINESCU) s. f. - Din ngr. μαρινάτο(ν), it. marinato. – Marinadă < fr. marinade, germ. Marinade.

Intrare: marinată
marinată substantiv feminin
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • marina
  • marinata
plural
  • marinate
  • marinatele
genitiv-dativ singular
  • marinate
  • marinatei
plural
  • marinate
  • marinatelor
vocativ singular
plural
marinadă substantiv feminin
substantiv feminin (F1)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • marina
  • marinada
plural
genitiv-dativ singular
  • marinade
  • marinadei
plural
vocativ singular
plural
mărinată
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

marina, marinatesubstantiv feminin

  • 1. Mâncare de pește, de carne etc. preparată prin marinare. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Și-ți aștern la poale. toate chiupurile cu marinate. NEGRUZZI, S. III 56. DLRLC
  • 2. Zeamă condimentată în care se pune carnea (de vânat) la frăgezit. DLRLC
    sinonime: baiț
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.