13 definiții pentru manipulator (s.n.)

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

MANIPULATOR, -OARE, manipulatori, -oare, s. n., s. m. și f. 1. S. n. Aparat cu care se apucă și se manipulează piesele calde într-o uzină sau într-un atelier. 2. S. n. Dispozitiv cu ajutorul căruia se stabilește sau se întrerupe circuitul electric la transmiterea semnalelor telegrafice. 3. S. m. și f. Manipulant. – Din fr. manipulateur.

manipulator, ~oare [At: COSTINESCU / V: (înv) mân~ / Pl: ~i, ~oare / E: manipula + -tor cf fr manipulateur] 1 sm Persoană care mânuiește aparate, mecanisme etc. Si: manipulant (1). 2 sm Persoană care mânuiește bani, fonduri. 3 sn Aparat cu care se apucă și se manipulează diverse piese. 4 sn Dispozitiv cu ajutorul căruia se stabilește sau se întrerupe circuitul la transmiterea semnalelor telegrafice. 5-8 sm Persoană care manipulează (3, 5-6, 8) ceva sau pe cineva.

MANIPULATOR, -OARE, manipulatori, -oare, subst. 1. S. n. Aparat cu care se apucă și se manipulează piesele calde într-o uzină sau într-un atelier. 2. S. n. Dispozitiv cu ajutorul căruia se stabilește sau se întrerupe circuitul electric la transmiterea semnalelor telegrafice. 3. S. m. și f. Manipulant. – Din fr. manipulateur.

MANIPULATOR1, manipulatoare, s. n. Aparat cu care se apucă și se manipulează piesele supuse acțiunii căldurii într-o uzină sau într-un atelier. Manipulator telegrafic = dispozitiv cu ajutorul căruia se stabilește și se întrerupe circuitul la transmiterea semnalelor telegrafice.

MANIPULATOR s.n. Dispozitiv pentru apucarea și manipularea lingourilor sau a altor semifabricate calde într-o uzină. ◊ Manipulator telegrafic = aparat pentru stabilirea și întreruperea circuitului la aparatele de telecomunicații. [Cf. fr. manipulateur].

MANIPULATOR, -OARE I. s. m. f. manipulant. II. s. n. 1. dispozitiv pentru apucarea și manipularea lingourilor sau a altor semifabricate calde într-o uzină. 2. aparat pentru stabilirea și întreruperea circuitului la aparatele de telecomunicații. 3. comutator electric comandat prin pedală. (< fr. manipulateur)

MANIPULATOR ~oare n. 1) Aparat pentru manipularea pieselor fierbinți într-o uzină sau într-un atelier. 2) Dispozitiv pentru conectarea sau deconectarea circuitului la transmiterea semnalelor telegrafice. 3) Persoană care manipulează (un sistem tehnic, un aparat sau o mașină); manipulant. /<fr. manipulateur

manipulator m. cel ce manipulează. ║ n. aparat pentru transmiterea telegramelor.

*manipulatór, -oáre s. Care manipulează, mînuĭește, umblă cu: manipulator de medicamente, de banĭ publicĭ. S. n., pl. oare. Aparat întrebuințat în telegrafia electrică la transmis telegrame întrerupînd saŭ stabilind curentu. (V. receptor).

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

manipulator1 (aparat) s. n., pl. manipulatoare

manipulator2 (aparat) s. n., pl. manipulatoare

manipulator (aparat) s. n., pl. manipulatoare

Dicționare neclasificate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

MANIPULATOR s. m., s. n. 1. S. m. Persoană care mînuiește aparate, mecanisme etc., manipulant; persoană care mînuiește bani, fonduri, bunuri. Cf. COSTINESCU, ȘĂINEANU, D. U., ALEXI, W. Manipulator de valori. LEG. EC. pl. 295. 2. S. n. Aparat cu care se apucă și se manipulează diverse piese. Cf. DP. 3. S. n. Dispozitiv cu ajutorul căruia se stabilește sau se întrerupe circuitul la transmiterea semnalelor telegrafice. Telegraful lui Morse. . . se compune esențialmente din patru părți, și anume:1) pila electrică, 2) manipulatorul, 3) linia telegrafică și 4) receptorul. PONI, F. 282, cf. DP. – Pl.: (1) manipulatori, (2, 3) manipulatoare. - Și: (învechit, 1) mînipulătór s. m. PONTBRIANT, D. – Manipula + suf. -tor. Cf. fr. m a n i p u l a t e u r. – Mînipulătór : prin apropiere de mînă.

Intrare: manipulator (s.n.)
manipulator2 (s.n.) substantiv neutru
substantiv neutru (N11)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • manipulator
  • manipulatorul
  • manipulatoru‑
plural
  • manipulatoare
  • manipulatoarele
genitiv-dativ singular
  • manipulator
  • manipulatorului
plural
  • manipulatoare
  • manipulatoarelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

manipulator, manipulatoaresubstantiv neutru

  • 1. Aparat cu care se apucă și se manipulează piesele calde într-o uzină sau într-un atelier. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • 2. Dispozitiv cu ajutorul căruia se stabilește sau se întrerupe circuitul electric la transmiterea semnalelor telegrafice. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • 3. Comutator electric comandat prin pedală. MDN '00
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.