13 definiții pentru mach

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

MACH, machi, s. m. (Fiz.) Unitate de măsură pentru viteza mișcării fluidelor, utilizată în aerodinamică și în tehnica rachetelor, egală cu 340 m/s. ◊ Numărul lui Mach = raport între viteza unui proiectil, avion etc. într-un fluid și aceea a sunetului. [Pr.: mah] – Din engl., fr. mach.

MACH, machi, s. m. (Fiz.) Unitate de măsură pentru viteza mișcării fluidelor, utilizată în aerodinamică și în tehnica rachetelor, egală cu 340 m/s. ◊ Numărul lui Mach = raport între viteza unui proiectil, avion etc. într-un fluid și aceea a sunetului. [Pr.: mah] – Din engl., fr. mach.

mach sm [At: DEX / P: mah / Pl: ~i / E: eg mach, fr mach] (Fiz) 1 Unitate de măsură pentru viteza mișcării fluidelor utilizată în aerodinamică și în tehnica rachetelor, egală cu 340 m/s. 2 (Îs) Numărul lui ~ Raport între viteza unui proiectil, avion etc. și aceea a sunetului.

MACH s.m. (Fiz.) Unitate de măsură pentru viteză, utilizată în aerodinamică și în tehnica rachetelor, egală cu 340 m/s. ◊ Numărul lui Mach = raport între viteza unui corp într-un fluid și viteza sunetului în același fluid. [Pron. mah. / < fr., it. mach, germ. Mach, cf. E. Mach – fizician german].

MACH /MAH/ s. m. unitate de măsură pentru viteza mișcării fluidelor, în aerodinamică și în tehnica rachetelor, egală cu 340 m/s. ♦ numărul lui M~ = număr, raportul între viteza de deplasare în aer a unui corp și viteza de propagare a sunetului. (< engl., fr. mach)

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

mach (unitate de măsură) [pron. germ. mah] s. m., pl. machi [pron. mahi]; simb. M

mach [ch pron. h] s. m., pl. machi; simb. M

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

MACH unitate de măsură pentru viteză, utilizată în aerodinamică, egală cu 340 m/s (v. Numărul Mach).

CONUL MACH formă de propagare a bangului sonic aproximativ conică.

NUMĂRUL MACH este raportul dintre viteza de deplasare a unei aeronave și viteza de propagare a sunetului la altitudinea la care are loc zborul în condițiile unui mediu neperturbat. Numărul Mach se exprimă prin: 1,2...5M, valoarea unui Km a vitezei de 1M=1224 Km/h. Numărul Mach local este raportul dintre viteza fluidului într-un anumit punct al domeniului în care are loc mișcarea (pe o componentă a unei aeronave) și viteza sunetului în acel punct. Numărul Mach critic este acel M al avionului la care pe o zonă oarecare de scurgere a aerului deasupra aripii se atinge viteza sunetului – M=1 -, viteza reală a avionului fiind mai mică decât M. Numărul Mach capabil este M la care aripa funcționează în regim controlat, vitezele locale fiind reduse față de viteza de zbor.

UNDA MACH (DE ȘOC), undă elastică generată într-un mediu fluid de o sursă a cărei viteză depășește viteza de propagare în mediul respectiv, fiind însoțită de o variație locală bruscă a parametrilor acestuia (presiune, densitate, temperatură, entropie), mărimi care prezintă variații finite pe distanțe foarte mici, de ordinul parcursului liber mediu, normale pe direcția undei. Deplasarea aeronavelor cu viteze sub și supersonice prin atmosferă, este însoțită de apariția undei Mach care provoacă o creștere puternică a rezistenței aerodinamice.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

MACH [mah], Ernst (1838-1916), fizician și filozof austriac. Prof. univ. la Graz, Praga și Viena. Contribuții importante în mecanică și astronomie. Precursor al lui Einstein în critica principiilor mecanicii clasice. A propus determinarea vitezei radiale a stelelor cu ajutorul efectului Doppler-Fizeau. În domeniul aerodinamicii a introdus un număr adimensional, care-i poartă numele. În filozofie, este considerat principalul precursor al pozitivismului logic și unul dintre întemeietorii empiriocriticismului. Filozofia sa, cuprinsă în bună parte în scrierile științifice, este interpretată ca fiind radical empiristă: mintea poate cunoaște numai propriile senzații, iar teoria științifică nu este decât un mijloc de predicție a desfășurării lor („Cunoaștere și eroare”). Numărul lui M. = raportul dintre viteza unui corp într-un fluid în repaus și viteza de propagare a sunetului în acest fluid (de ex., în funcție de valoarea acestui număr, vitezele avioanelor pot fi subsonice când n. lui M. < 1, sau supersonice când n. lui M. > 1).

MACH’INGKANGJIH v. Maqên Gangri.

MAQÉN GANGRI (MACH’INGKANGJIH), vârf în masivul Anyêmaqên Shan, în partea central-vestică a Chinei. Alt.: 6.282 m.

Intrare: mach
  • pronunție: mah
substantiv masculin (M16)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • mach
  • machul
  • machu‑
plural
  • machi
  • machii
genitiv-dativ singular
  • mach
  • machului
plural
  • machi
  • machilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

mach, machisubstantiv masculin

  • 1. fizică Unitate de măsură pentru viteza mișcării fluidelor, utilizată în aerodinamică și în tehnica rachetelor, egală cu 340 m/s. DEX '09 DEX '98 DN
    • 1.1. Numărul lui Mach = raport între viteza unui proiectil, avion etc. într-un fluid și aceea a sunetului. DEX '09 DEX '98 DN
  • comentariu simbol M DOOM 2 DOR
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.